Γυρεύω για:
FacebookTwitter
sideBar 

Μήλα Ντελίσιους Πιλαφά Τριπόλεως

Αξιολογήστε:
(14 ψήφοι)

Λίγα λόγια

Τα Μήλα Ντελίσιους Πιλαφά Τριπόλεως προέρχονται από σπορόφυτο της ποικιλίας Delicius που αναπτύχθηκε από τον καλλιεργητή Ηλία Πιλαφά τη δεκαετία του 1920. Τα μήλα που παράγονται από την καλλιέργεια της ποικιλίας αυτής έχουν καρπό μεγάλου σχήματος, υπέροχη, ελαφρώς υπόξινη, γεύση και εξαιρετικό άρωμα (άρωμα μπανάνας). Ο φλοιός τους είναι πρασινοκίτρινος με κόκκινο επίχρωμα και η σάρκα τους λευκή, χυμώδης και με υφή συνεκτική. Είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά και έχουν αναγνωριστεί ως προϊόν Π.Ο.Π. από το 1997.

Τί τα κάνει τόσο ξεχωριστά;

Τα Μήλα Ντελίσιους Πιλαφά Τριπόλεως είναι περιζήτητα σε όλη την Ελλάδα για τα εξαιρετικά οργανοληπτικά τους χαρακτηριστικά. Έχουν ελαφρώς υπόξινη γεύση πραγματικού φρούτου, άρωμα μοναδικό που θυμίζει αυτό της μπανάνας και φλοιό που είναι πρασινοκίτρινος με κόκκινο επίχρωμα στο μέρος που το βλέπει ο ήλιος. Χαρακτηριστική είναι επίσης η ανθεκτικότητά των καρπών και η διατηρησιμότητα των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών, ακόμα και μετά τον Απρίλη, όταν όλες οι άλλες ποικιλίες έχουν πλέον υπερωριμάσει. Τέλος, είναι πλούσια σε μεταλλικά στοιχεία, ενώ περιέχουν σημαντικές ποσότητες βιταμίνης C και ισχυρά αντιοξειδωτικά στοιχεία.

Πού παράγονται και πώς συνδέονται με το περιβάλλον της περιοχής;

Η καλλιέργεια της ποικιλίας Delicius Πιλαφά χρονολογείται από το έτος 1920, όταν ο δενδροκαλλιεργητής Ηλίας Πιλαφάς έφερε μαζί του από την Αμερική σπέρματα μηλιάς, τα οποία και έσπειρε στον κήπο του. Κατά το έτος 1928, μετά από συνεχείς φροντίδες και προσπάθειες, διεσώθει ένα μόνο δένδρο, το οποίο έδωσε τα πρώτα υπέροχα μήλα και αποτέλεσε τη μητέρα-Μηλιά «Πιλαφά Ντελίσιους». Έκτοτε οι κάτοικοι της περιοχής επιδόθηκαν στην καλλιέργεια της ποικιλίας αυτής. Σήμερα η ποικιλία καλλιεργείται σε περιοχές της Αρκαδίας με υψόμετρο πάνω από 600 μέτρα, κυρίως στην περιοχή της Τεγέας και τα διοικητικά όρια του Δήμου Τριπόλεως. Καλλιεργείται σε όλους τους τύπους των εδαφών εκτός από τα βαλτώδη, ενώ δίδει άριστα αποτελέσματα στα ελαφρά όξινα εδάφη. Η ετήσια παραγωγή ανέρχεται σε περίπου 5000 τόνους και η διάθεσή της αποτελεί τονωτική ένεση για την τοπική οικονομία.

Πώς παρασκευάζονται;

Για την παραγωγή των εξαιρετικών μήλων, εφαρμόζονται συγκεκριμένες καλλιεργητικές τεχνικές, όπως λίπανση με μικτά λιπάσματα, αντιμετώπιση των ασθενειών με ήπιας μορφής φυτοφάρμακα, και 2-3 ελαφρά φρεζαρίσματα ή χορτοκοπές. Η συγκομιδή αρχίζει στα τέλη του Οκτώβρη, 15 με 20 μέρες μετά τη συγκομιδή όλων των άλλων ποικιλιών. Η συγκομιδή γίνεται σταδιακά με τα χέρια μετά από έλεγχο της ωριμότητας. Την ίδια μέρα οι καρποί μεταφέρονται σε ψυκτικούς θαλάμους. Μετά τη διαλογή, τα μήλα διατίθενται στην εσωτερική αγορά, οι ανάγκες της οποίας συνήθως δεν καλύπτονται με την υπάρχουσα παραγωγή. Η διάθεση συνήθως ολοκληρώνεται μέχρι τα τέλη του Απρίλη.

Ποιοί το παράγουν;

Η εταιρεία ΑΡΚΑΦΡΟΖ Α.Ε. διαθέτει τα μοναδικά αυτά μήλα.

Προσθήκη σχολίου

 
 

Βέλτιστη προβολή σε firefox chrome                                                  Όροι χρήσης  - Credits                                                  © 2012 γυρη.gr