Γυρεύω για:
FacebookTwitter
sideBar 

Ελαιόλαδο Πρέβεζα

Αξιολογήστε:
(4 ψήφοι)

Λίγα λόγια

Το ελαιόλαδο Πρέβεζα παράγεται εντός των διοικητικών ορίων της ομώνυμης περιοχής, έχει πρασινοκίτρινο χρώμα, φρουτώδη γεύση και αντίστοιχο άρωμα. Προέρχεται αποκλειστικά από την ποικιλία «Λιανολιά Κέρκυρας», παράγεται συστηματικά από την εποχή της Ενετοκρατίας και είναι προϊόν Π.Γ.Ε. από το 1996.

Τί το κάνει τόσο ξεχωριστό;

Το ελαιόλαδο Πρέβεζα ξεχωρίζει από άλλα ελαιόλαδα, καθώς παράγεται από την ποικιλία «Λιανολιά Κέρκυρας» που είναι επίσης γνωστή και ως Κορφολιά, Λαδολιά, Νερολιά, Πρεβεζάνα και Σουβλολιά. Είναι ενδημική στη Δυτική Ελλάδα και ουσιαστικά η μόνη που εγκλιματίζεται πλήρως στο μικροκλίμα της περιοχής (π.χ. υψηλότερο βροχομετρικό ύψος), καθώς είναι απαιτητική σε υγρασία. Το τελικό προϊόν έχει εξαίρετα ποιοτικά χαρακτηριστικά, τα οποία είναι συνυφασμένα τόσο με την εν λόγω ποικιλία, τη σύσταση του εδάφους και το μικροκλίμα της περιοχής, όσο και με τις καλλιεργητικές φροντίδες και την επεξεργασία του ελαιοκάρπου.

Πού παράγεται και πώς συνδέεται με το περιβάλλον της περιοχής;

Το ελαιόλαδο Πρέβεζα παράγεται στην ομώνυμη περιοχή, σε μια γεωγραφική ζώνη που περιλαμβάνει περίπου 20 κοινότητες και σχεδόν 560000 ελαιόδενδρα. Η μέση ετήσια παραγωγή ξεπερνά τους 1400 τόνους και αποτελεί σημαντική οικονομική ανάσα για τους παραγωγούς και τους κατοίκους της περιοχής. Η ελαιοκαλλιέργεια ανάγεται στην εποχή που την περιοχή κατείχαν οι Ενετοί, οι οποίοι φύτευσαν σε όλη την έκτασή της ελαιόδενδρα. Τα τελευταία είναι αειθαλή κι υπεραιωνόβια που αντέχουν το ψύχος, τους ανέμους, τα άγονα εδάφη και τα υφάλμυρα νερά, ενώ σε ελεύθερη ανάπτυξη ξεπερνούν τα 25 μέτρα. Οι καλλιεργητικές φροντίδες των παραγωγών (π.χ. καταπολέμηση δάκου, ζιζανιοκτονία, λίπανση) γίνονται με συγκεκριμένες προδιαγραφές και παίζουν το δικό τους ρόλο στη ζωηρή βλάστηση των ελαιόδενδρων καθώς και στη διαμόρφωση των εξαίρετων ποιοτικών χαρακτηριστικών του καρπού και του τελικού προϊόντος.

Πώς παρασκευάζεται;

Ο ελαιόκαρπος συλλέγεται με μάδημα (με τη χρήση κτενών), ενώ σε ορισμένους, παλαιούς, κατά βάση, ελαιώνες η συλλογή γίνεται με δίχτυα. Η συγκομιδή πραγματοποιείται στο στάδιο της φυσιολογικής ωριμότητας, όταν δηλαδή το χρώμα του καρπού αλλάζει από πρασινοκίτρινο σε μαύρο-ιώδες. Η μεταφορά του ελαιοκάρπου στα ελαιοτριβεία γίνεται σε πλαστικά τελάρα διάτρητα ή σάκκους από φυτικά υλικά, χωρητικότητας 30-50 χιλιογράμμων, ενώ η αποθήκευσή του προ της ελαιοποίησης δεν ξεπερνά τις δύο ημέρες. Η επεξεργασία λαμβάνει χώρα σε φυγοκεντρικά ελαιοτριβεία που διασφαλίζουν θερμοκρασίες μικρότερες από 30°C, κατά τη μάλαξη ως και σε όλες τις άλλες φάσεις επεξεργασίας (π.χ. συμπίεση). Τέλος, η συσκευασία του τελικού προϊόντος δε λαμβάνει χώρα πάντα εντός της οριοθετημένης ζώνης, για αυτό και το ελαιόλαδο Πρέβεζα είναι προϊόν Π.Γ.Ε. και όχι Π.Ο.Π..

Ποιοί το παράγουν;

Η εταιρεία Κ. Κονάκης & ΣΙΑ παράγει και διαθέτει το ξεχωριστό αυτό ελαιόλαδο.

Προσθήκη σχολίου

 
 

Βέλτιστη προβολή σε firefox chrome                                                  Όροι χρήσης  - Credits                                                  © 2012 γυρη.gr