Γυρεύω για:
FacebookTwitter
sideBar 

Κορινθιακή Σταφίδα Βοστίτσα

Αξιολογήστε:
(6 ψήφοι)

Λίγα λόγια

Η μαύρη Κορινθιακή Σταφίδα «Βοστίτσα» καλλιεργείται αποκλειστικά στην ημιορεινή και ορεινή περιοχή της Αιγιάλειας από τα μέσα του 14ου αιώνα. Υπήρξε για πάρα πολλά χρόνια ατμομηχανή της αγροτικής παραγωγής της Ελλάδας, ενώ σήμερα αποτελεί ένα καθαρά εξαγώγιμο προϊόν. Αποξηραίνεται με φυσικές διαδικασίες, αποτελεί ένα πραγματικό «ενεργειακό νόμισμα» και είναι αναγνωρισμένη ως προϊόν Π.Ο.Π. από το 1996.

Τί την κάνει τόσο ξεχωριστή;

Οι ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες, το πρόσφορο έδαφος της περιοχής, η μακρά παράδοση και οι καλλιεργητικές φροντίδες των παραγωγών της περιοχής συνετέλεσαν στη δημιουργία ενός προϊόντος ανώτερης ποιότητας και μεγάλης φήμης. Η περιεκτικότητά της σε βιταμίνες, σε συνδυασμό με τη χαμηλή περιεκτικότητά της σε σάκχαρα και λιπαρές ουσίες, την καθιστούν ένα αγνό, αλλά και απολαυστικό συμπλήρωμα διατροφής, που παράγεται με απόλυτα φυσικές διαδικασίες. Έχει χρώμα μελανό, ενώ το όνομά της προέρχεται από την μεσαιωνική ονομασία του Αιγίου. Κατά καιρούς έχουν χρησιμοποιηθεί και άλλες ονομασίες, όπως λιανορώγι, λιανοστάφυλο, μικροστάφυλο και ούβα πάσσα.

Πού παράγεται και πώς συνδέεται με το περιβάλλον της περιοχής;

Η συστηματική καλλιέργεια της Κορινθιακής Σταφίδας ανάγεται στα μέσα του 14ου αιώνα. Σήμερα οι καλλιεργούμενες εκτάσεις ανέρχονται σε περίπου 40000 στρέμματα στην επαρχία Αιγιαλείας και σε γύρω δήμους. Είναι ξηρική καλλιέργεια και φύεται μέχρι και σε 750 μέτρα υψόμετρο, σε εδάφη καλώς αεριζόμενα και στραγγιζόμενα. Κατά την άνθισή της, γίνεται παραδοσιακά μονή χαραγή στους βραχίονές της, σε αντίθεση με άλλες περιοχές όπου γίνεται διπλή χαραγή στον κυρίως κορμό. Όλη η Πελοπόννησος γνώρισε μεγάλη οικονομική άνθιση λόγω της Κορινθιακής σταφίδας, ενώ ακόμη και σε περιόδους δυσπραγίας, η παραγωγή της στήριξε διατροφικά ολόκληρες γενιές.

Πώς παρασκευάζεται;

Το στάδιο του τρυγητού καθορίζεται παραδοσιακά όταν αρχίζει η αφυδάτωση των σταφύλων και το χρώμα μετατρέπεται σε μελανό. Η αρχική διαλογή του προϊόντος γίνεται κατά το στάδιο αυτό, ενώ η δεύτερη διαλογή γίνεται στο τέλος της αποξήρανσης, όπου οι παραγωγοί απομακρύνουν τους βοστρύχους. Ο πατροπαράδοτος τρόπος αποξήρανσης είναι σε σύρματα κάτω από σκιές. Στη συνέχεια, όλο το προϊόν περνά από την αεροσταφιδομηχανή (μάκινα) μέσω της οποίας απομακρύνονται κι όλες οι λοιπές μη εμπορεύσιμες ρώγες. Οι ποιοτικές διαβαθμίσεις του παραγωγικού σταφιδόκαρπου είναι τρεις και διακρίνονται από τις εξής ονομασίες: Σταφιδόκαρπος «σκιάς», σταφιδόκαρπος «Ηλίου εκλεκτή» και «τρεχούμενα». Η Βοστίτσα ταιριάζει σε πολλά και διαφορετικά γλυκά, χρησιμοποιείται όμως και στη μαγειρική, καθώς με το άρωμά της συχνά εμπλουτίζονται σάλτσες. Άλλωστε τα γνωστά σταφιδόψωμα αποτελούν ασφαλώς αγαπημένη παιδική ανάμνηση για πολλές γενιές. Τέλος, στο εξωτερικό και ειδικά στην Αγγλία είναι ανάρπαστη και συνήθως συνοδεύει το απογευματινό τσάι.

Ποιοί το παράγουν;

Η Ε.Α.Σ. Αιγιαλείας «Παναιγιάλειος» παράγει και διαχειρίζεται περίπου το 90% του μοναδικού αυτού προϊόντος, ενώ είναι και ο μεγαλύτερος εξαγωγέας.

Προσθήκη σχολίου

 
 

Βέλτιστη προβολή σε firefox chrome                                                  Όροι χρήσης  - Credits                                                  © 2012 γυρη.gr