Γυρεύω για:
FacebookTwitter
sideBar 

Ελαιόλαδο Αρχάνες Ηρακλείου Κρήτης

Αξιολογήστε:
(2 ψήφοι)

Λίγα λόγια

Το ελαιόλαδο Αρχάνες Ηρακλείου Κρήτης παράγεται στην ομώνυμη περιοχή από την ποικιλία «Κορωνέικη» που τοπικά ονομάζεται ψιλολιά ή λιανολιά. Έχει χρώμα πρασινοκίτρινο, είναι σχετικά παχύρρευστο, ενώ έχει ευχάριστη φρουτώδη γεύση που θυμίζει αυτήν του φυσικά ώριμου ελαιοκάρπου. Έχει μεγάλη ιστορική σημασία για την περιοχή, καθώς σημαντικά ευρήματα από τις ανασκαφές που έγιναν στις Αρχάνες φανερώνουν και αποδεικνύουν την καλλιέργεια της ελιάς στην περιοχή Αρχανών από τα Μινωικά χρόνια. Είναι αναγνωρισμένο ως προϊόν Π.Ο.Π. από το 1996.

Τί το κάνει τόσο ξεχωριστό;

Η οικογένεια Κακουλάκη έχει περιγράψει με τον καλύτερο τρόπο τί κάνει το ελαιόλαδο της περιοχής τόσο ξεχωριστό: «Σ’ αυτόν τον τόπο που η ελιά ήταν και είναι για αιώνες ολόκληρους μάνα που τρέφει γενιές και γενιές Αρχανιωτών, χαρίζοντάς τους απλόχερα το χρυσάφι της, ο οδοιπόρος μπορεί σήμερα να κλείσει τα μάτια και να μυρίσει το άρωμα του ελαιολάδου, να απλώνεται στην ατμόσφαιρα την ώρα της συνθλιβής, ενώ τα ασκιά με τον ιερό καρπό, απλωμένα κατά γης λίγο πριν τη διαδικασία, προδίδουν πως στον τόπο αυτό ο κόπος των ανθρώπων και ο σεβασμός στην παράδοση της κρητικής παραγωγής ελαιολάδου, δεν είναι απλά ένα βιοποριστικό επάγγελμα, αλλά τρόπος ζωής με ρίζες από τη Μινωική εποχή μέχρι και τις μέρες μας».

Πού παράγεται και πώς συνδέεται με το περιβάλλον της περιοχής;

Η καλλιέργεια της ελιάς στις Αρχάνες είναι λοιπόν πανάρχαια υπόθεση. Στο κορυφαίο αριστούργημα της Μινωικής τέχνης, το χρυσό δαχτυλίδι των Αρχανών, εικονίζεται μια ρωμαλέα μορφή που αγγίζει ή φυτεύει δένδρο ελιάς. Η παράσταση ευλογείται από τη μινωϊκή θεά ή την ιέρεια που την εκπροσωπεί. Είναι ουσιαστικά μια αναπαράσταση θανάτου και αναγέννησης στα μινωικά χρόνια που συμβολίζει τον κύκλο της βλάστησης. Σήμερα η οριοθετημένη ζώνη καθορίζεται από τα διοικητικά όρια του πρώην Δήμου Αρχανών, της Κοινότητας Κάτω Αρχανών και του Συνοικισμού Πατσιδών. Η περιοχή είναι λοφώδης με αρκετές κλίσεις, τα δε εδάφη μέσης συστάσεως, καλώς στραγγιζόμενα και στη μεγάλη πλειοψηφία τους μικρής γονιμότητος. Οι Ελαιώνες καλλιεργούνται με τον παραδοσιακό τρόπο (ένα ή δύο φρεζαρίσματα, μικρές λιπάνσεις, κλάδεμα κάθε 2-3 χρόνια). Σε ποσοστό άνω του 90% είναι ξηρικοί με αποστάσεις φύτευσης που ποικίλουν από 7 έως 10 μέτρα.

Πώς παρασκευάζεται;

Η περίοδος συγκομιδής εκτείνεται, ανάλογα με την χρονιά, από τις 15 Νοεμβρίου έως τα τέλη Γενάρη. Η συλλογή του ελαιοκάρπου γίνεται με ραβδισμό, με την χρήση χειροκίνητων ραβδιστικών μηχανημάτων ή ράβδων. Οι φροντίδες των παραγωγών, η μακρά παράδοση και ο τρόπος συλλογής εξασφαλίζουν καρπό υγιή και σε κανονική ωρίμανση. Η μεταφορά του γίνεται αυθημερόν σε ελαιουργεία που βρίσκονται μέσα στην περιοχή σε μικρές αποστάσεις. Η επεξεργασία του γίνεται σχεδόν πάντα αυθημερόν, αποκλειστικά σε φυγοκεντρικά ελαιουργεία τα οποία συντηρούνται άριστα και λειτουργούν με αυστηρές προδιαγραφές επεξεργασίας για την εξασφάλιση άριστης ποιότητας προϊόντων. Το τελικό προϊόν είναι από τα πλέον εύγεστα και παραδοσιακά ελαιόλαδα της χώρας.

Ποιοί το παράγουν;

Το ιστορικό αυτό προϊόν παράγεται και διατίθεται από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Αρχανών, την Ε.Α.Σ. Ηρακλείου και την εταιρεία Koronekes.

Προσθήκη σχολίου

 
 

Βέλτιστη προβολή σε firefox chrome                                                  Όροι χρήσης  - Credits                                                  © 2012 γυρη.gr