Γυρεύω για:
FacebookTwitter
sideBar 

Γαλοτύρι

Αξιολογήστε:
(8 ψήφοι)

Λίγα λόγια

Το Γαλοτύρι είναι μαλακό τυρί αλοιφώδους υφής, χωρίς επιδερμίδα, με υπόξινη, ευχάριστη και δροσερή γεύση, καθώς και πλούσιο άρωμα. Παράγεται στην Ήπειρο και τη Θεσσαλία από πρόβειο γάλα ή γίδινο ή μίγμα αυτών και καταναλώνεται ως επιτραπέζιο. Είναι από τα παλαιότερα τυριά της χώρας και προϊόν Π.Ο.Π. από το 1996.

Τί το κάνει τόσο ξεχωριστό;

Το Γαλοτύρι θεωρείται από τα πιό παλιά Ελληνικά παραδοσιακά τυριά. Είναι επίσης από τα πλέον ποιοτικά. Τα ανώτερα χαρακτηριστικά του οφείλονται κατά κύριο λόγο στην ποιότητα της πρώτης ύλης που χρησιμοποιείται για την παρασκευή του - αμιγές πρόβειο γάλα ή μίγμα πρόβειου και κατσικίσιου γάλακτος- και στην εφαρμοζόμενη τεχνολογία. Καταναλώνεται ως επιτραπέζιο, αλείφεται με το μαχαίρι και συνήθως προσφέρεται ως ορεκτικό είτε αυτούσιο είτε με την προσθήκη καρυκευμάτων.

Πού παράγεται και πώς συνδέεται με το περιβάλλον της περιοχής;

Η παραγωγή του δε γίνεται μόνο σε μια περιοχή, αλλά σε όλη την Ήπειρο και τη Θεσσαλία, γι’αυτό και στην κατοχυρωμένη ονομασία απουσιάζει ο γεωγραφικός προσδιορισμός. Το όνομά του είναι σύνθετο και η επιλογή των λέξεων «γάλα» και «τυρί» πιθανώς οφείλεται στην αυξημένη υγρασία του και στη μαλακή του υφή. Στο Γαλοτύρι αναφέρεται με λεπτομέρειες, ήδη από το 1952, ο Ν. Ζυγούρης σχολιάζοντας ότι "... το χρησιμοποιούμενον γάλα είναι το του προβάτου και ιδίως εκείνο όπερ παράγεται περί το τέλος της γαλακτικής περιόδου, τουτέστι κατά τον μήνα Αύγουστον ότε τούτο περιέχει περισσοτέρας στερεάς ουσίας... ". Το γάλα λοιπόν που χρησιμοποιείται είναι κυρίως αυτό που προέρχεται από το άρμεγμα στα τελειώματά του, δηλαδή 4-5 μήνες αφότου έχει γεννήσει το ζώο. Επίσης, προέρχεται αποκλειστικά από φυλές προβάτων και κατσικιών, των οποίων η διατροφή βασίζεται στη χλωρίδα της εκάστοτε οριοθετημένης περιοχής. Ομοίως, η παρασκευή γίνεται αποκλειστικά σε εγκαταστάσεις των συγκεκριμένων περιοχών.

Πώς παρασκευάζεται;

Το Γαλοτύρι παρασκευάζεται σε περιοχές της χώρας μας επί πολλές δεκαετίες. Παλαιότερα παράγονταν κυρίως σε επίπεδο οικοτεχνίας με σκοπό την οικιακή κατανάλωση. Σήμερα η παραγωγή του έχει επεκταθεί σημαντικά. Για την παρασκευή του, το γάλα που συλλέγεται μετά την άμελξη θερμαίνεται μέχρι βρασμού και τοποθετείται σε δοχεία, κατά προτίμηση πήλινα, για μία ημέρα και σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Στη συνέχεια προστίθεται αλάτι σε ποσοστό 3-4% και αφήνεται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος επί δύο ημέρες. Κατά τη διάρκεια των δύο αυτών ημερών ανακατεύεται κατά διαστήματα, προκειμένου να αναπτύξει τα επιθυμητά επίπεδα οξύτητας και να μη σβωλιάσει.

Κατόπιν, το αλατισμένο κι οξυνισμένο γάλα, με ή χωρίς προσθήκη πυτιάς, τοποθετείται σε υφασμάτινους ή δερμάτινους σάκους (τουλούμια) ή σε ξύλινα βαρέλια. Η διαδικασία αυτή επαναλαμβάνεται στο νέο γάλα που συλλέγεται μέχρι όλοι οι διαφορετικοί περιέκτες, δηλαδή τα τουλούμια, τα βαρέλια ή οι υφασμάτινοι σάκοι, γεμίσουν. Οι περιέκτες αυτοί κλείνονται αεροστεγώς και μεταφέρονται σε ψυχρές ξηρές αποθήκες και σε θερμοκρασία μικρότερη των 8οC, όπου και παραμένουν για δύο τουλάχιστον μήνες. Κατά το διάστημα αυτό αποβάλλεται υγρασία με βραδύ ρυθμό, οπότε ωριμάζει το τυρί και αποκτά τα ιδιαίτερα ευχάριστα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του. Τέλος, πρέπει να επισημανθεί ότι η διαδικασία παρασκευής που περιγράφεται δύναται να διαφέρει από περιοχή σε περιοχή.

Ποιοί το παράγουν;

Το εξαιρετικό αυτό προϊόν παράγεται και διατίθεται από τη συνεταιριστική Τρίκκη, το Τυροκομείο Ζαγόρι, καθώς κι από τις εταιρείες Δωδώνη Α.Ε. και Καράλης Α.Ε. - Βιομηχανία γάλακτος Ηπείρου.

Προσθήκη σχολίου

 
 

Βέλτιστη προβολή σε firefox chrome                                                  Όροι χρήσης  - Credits                                                  © 2012 γυρη.gr