Γυρεύω για:
FacebookTwitter
sideBar 

Κονσερβολιά Στυλίδας

Αξιολογήστε:
(1 Ψήφος)

Λίγα λόγια

Η Κονσερβολιά Στυλίδας παράγεται στα διοικητικά όρια των τοπικών διαμερισμάτων της ομώνυμης περιοχής στην ενότητα Φθιώτιδας. Έχει γεύση φρουτώδη, σάρκα τραγανή, εύκολα αποσπώμενη από τον πυρήνα, και μεγάλη διατηρησιμότητα. Χωρίζεται στις πράσινες και τις μαύρες, καταναλώνεται ως επιτραπέζια, διατίθεται σε πολλούς εμπορικούς τύπους και είναι προϊόν Π.Ο.Π. από το 1996.

Τί την κάνει τόσο ξεχωριστή;

Η ποικιλία η οποία παραδοσιακά καλλιεργείται στην περιοχή δίνει τις χαρακτηριστικές βρώσιμες ελιές, οι οποίες είναι γνωστές για τις άριστες φυσικοχημικές και οργανοληπτικές τους ιδιότητες. Οι ιδιότητες αυτές τις έχουν καταστήσει γνωστές στις αγορές του εσωτερικού και του εξωτερικού. Δεν είναι τυχαίο ότι οι Κονσερβολιές Στυλίδας έχουν βραβευτεί αρκετές φορές σε εγχώριες και διεθνείς εκθέσεις. Οι Κονσερβολιές Στυλίδας είναι γνωστές και για τους ιδιαίτερους χρωματισμούς τους. Οι «μαύρες» ελιές έχουν χρώμα μελανοϊώδες μέχρι μαύρο, ενώ οι «πράσινες» έχουν αχυροκίτρινο έως ανοιχτό πράσινο.

Πού παράγεται και πώς συνδέεται με το περιβάλλον της περιοχής;

Η Κονσερβολιά Στυλίδας καλλιεργείται στα διοικητικά όρια των τοπικών διαμερισμάτων Γλύφας, Βαθύκοιλου, Πελασγίας, Μύλων, Σπαρτιάς, Αχλαδίου, Ραχών, Παλαιοκερασιάς, Αχινού, Καραβόμυλου, Ανύδρου, Νεράϊδας, Στυλίδας, Αυλακίου, Αγίας Μαρίνας, Λιμογαρδίου και Λογγιτσίου της περιφερειακής ενότητας Φθιώτιδας. Οι περιοχές αυτές είναι επικλινείς ή πεδινές, με πηλοαμμώδη εδάφη, ενώ χαρακτηρίζονται από ήπιο χειμώνα και δροσερό καλοκαίρι. Η ποικιλία ελιάς που καλλιεργείται έχει προσαρμοστεί άριστα στα εδάφη και το κλίμα της περιοχής. Οι καλλιεργητικές τεχνικές (π.χ. λίπανση, άρδευση, καταπολέμηση δάκου) των παραγωγών παίζουν κι αυτές το δικό τους ιδιαίτερο ρόλο, καθώς γίνονται με συγκεγκριμένες προδιαγραφές. Για παράδειγμα, η άρδευση γίνεται 3 μέχρι 5 φορές από Ιούλιο έως Σεπτέμβριο με κατάκλυση ή στάγδην. Σήμερα, το σύνολο των καλλιεργούμενων δένδρων ξεπερνά τα 1.700.000 σε μια έκταση 100.000 περίπου στρεμμάτων.

Πώς παρασκευάζεται;

Η συλλογή του ελαιοκάρπου γίνεται με το χέρι από το δένδρο όταν ο καρπός είναι πράσινος ή στο στάδιο της πλήρους ωρίμανσής του όταν είναι μαύρος. Το μέσο βάρος του καρπού ανέρχεται σε 7 γραμμάρια, η δε σχέση πυρήνα προς καρπό είναι 6 προς 1. Η μεταφορά του ελαιοκάρπου στους χώρους επεξεργασίας γίνεται συνήθως την ίδια μέρα με διάτρητα τελάρα χωρητικότητας μέχρι 25 κιλών. Ακολουθεί η εκπίκριση, η οποία πραγματοποιείται με τον παραδοσιακό τρόπο για τις μαύρες ελιές, δηλαδή σε δεξαμενές με διάλυμα φυσικού άλατος, για αυτό και παίρνει χρόνο. Στις πράσινες ελιές γίνεται με την Ισπανική μέθοδο, δηλαδή με προσθήκη διαλύματος καυστικής σόδας στις δεξαμενές μετά από καλό πλύσιμο με νερό και τη μετέπειτα τοποθέτησή τους σε άλμη, οπότε και ολοκληρώνεται ταχύτατα. Η συντήρηση του ελαιοκάρπου γίνεται με τοποθέτησή του σε διάλυμα άλμης 7-9% και σε δεξαμενές ερμητικά κλειστές. Η οξύτητα που αναπτύσσεται από την παραγωγή οργανικών οξέων στις δεξαμενές αυτές, υποβοηθά σημαντικά το έργο της συντήρησης και τελικά της ωρίμανσης. Μετά την ολοκλήρωση της ωρίμανσης, είναι δυνατή η εκπυρήνωση των ελιών με ειδικά εκπυρηνωτικά μηχανήματα και επιτρέπεται να λαμβάνει χώρα και εκτός της οριοθετημένης γεωγραφικής ζώνης. Τέλος, οι διαλεγμένες ελιές τυποποιούνται, συσκευάζονται σε δοχεία διαφορετικού βάρους και διατίθενται προς κατανάλωση.

Ποιοί το παράγουν;

Η Ένωση Ελαιουργικών Συνεταιρισμών Στυλίδας παράγει και διαθέτει το εξαιρετικό αυτό προϊόν.

Προσθήκη σχολίου

 
 

Βέλτιστη προβολή σε firefox chrome                                                  Όροι χρήσης  - Credits                                                  © 2012 γυρη.gr