Γυρεύω για:
FacebookTwitter
sideBar 

Ξερά Σύκα Κύμης

Αξιολογήστε:
(7 ψήφοι)

Λίγα λόγια

Τα Ξερά Σύκα Κύμης προέρχονται από δέντρα της ομώνυμης ποικιλίας, καλλιεργούμενα αποκλειστικά στα όρια των Δήμων Κύμης και Κονιστρών της Επαρχίας Καρυστίας Ευβοίας. Η τελική τους μορφή είναι ιδιαίτερη, καθώς αποτελείται από δύο αποξηραμένα σύκα σχισμένα στη μέση και κολλημένα σε ένα με το εσωτερικό τους. Για την επεξεργασία τους απαιτούνται αρκετά στάδια και ιδιαίτερη τεχνική, ενώ σπάνια καταναλώνονται ως νωπά. Έχουν εξαιρετική ποιότητα και είναι αναγνωρισμένα ως Π.Ο.Π. από το 1996.

Τί τα κάνει τόσο ξεχωριστά;

Σύμφωνα με μαρτυρίες, η εμφάνιση των Σύκων Κύμης με τη σημερινή τους μορφή είναι πολύ παλιά (από τα μέσα του 19ου αιώνα), χωρίς όμως να γνωρίζουμε πότε ακριβώς εμφανίστηκε η ποικιλία από την οποία παράγονται. Συνδέονται άρρηκτα με το ιδιαίτερο μικροκλίμα της περιοχής, μέχρι το τελικό στάδιο, όμως, έχουν να διανύσουν ένα μεγάλο «ταξίδι». Για παράδειγμα, σύμφωνα με το γεωπόνο της περιοχής, Θανάση Παπαθανασίου, «κάθε σύκο περνάει από 34 χέρια, καθώς μόνο τα χέρια των γυναικών της περιοχής μπορούν να καταλάβουν τη διαφορά σε ένα σύκο που έχει αρχίσει να ξινίζει». Γενικότερα, η επεξεργασία και η συσκευασία τους είναι σχολαστικές, λόγω της ιδιαίτερης τελικής τους μορφής και της μη χρήσης συντηρητικών, που έχουν ως αποτέλεσμα τα Ξερά Σύκα Κύμης να παραμένουν πάντα φυσικά και εξόχως ποιοτικά.

Πού παράγονται και πώς συνδέονται με το περιβάλλον της περιοχής;

Το συκόδενδρο που ευδοκιμεί στην περιοχή της Κύμης αναφέρεται σαν ξεχωριστή ποικιλία. Είναι υψηλόκορμο, αναπτύσει πολύ βαθύ ριζικό σύστημα και αποδίδει πολύ καλές παραγωγές από το δέκατο πέμπτο έτος της ηλικίας του, η οποία κυμαίνεται κατά μέσο όρο από 50-70 κιλά νωπά σύκα ανά δένδρο. Ο καρπός έχει μεγάλο μέγεθος, είναι πλούσιος σε σάρκα, καθώς και σε νερό και σάκχαρα. Ο φλοιός έχει χρώμα ανοικτό πράσινο και είναι σχετικά λεπτός. Το ιδιαίτερο περιβάλλον της περιοχής εμποδίζει και τον πολλαπλασιασμό του κηροπλάστη, του μεγαλύτερου εχθρού της συκιάς, με αποτέλεσμα το συκόδενδρο να μη χρειάζεται λιπάσματα, ενώ συντηρείται με το νερό που απορροφά από τις βροχές. Κάθε χρονιά, παράγονται περίπου 150 τόνοι από 22 χωριά (Βίταλα, Οξύλιθος, Ανδρονιάνοι, Καλημεριάνοι, Ποταμία, Μετόχι, Πύργος, Ταξιάρχες κ.ά.) που διαθέτουν 25.000 δέντρα. Από τους 150 τόνους οι 120 ανήκουν στο λευκό («κλιβανισμένο») τύπο και μόνο οι 30 στο φυσικό ξηρό («ακλιβάνιστο») τύπο.

Πώς παρασκευάζονται;

Η επεξεργασία των Ξερών Σύκων Κύμης είναι ιδιαίτερα απαιτητική. Αρχίζει το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου και ολοκληρώνεται στα τέλη Σεπτεμβρίου. Τα σύκα συλλέγονται στο στάδιο πέραν του ώριμου προς το στάδιο του υπερώριμου όταν έχουν ωχρό πράσινο χρώμα και μόνο πάνω από το δένδρο («φταστά»). Κατόπιν μεταφέρονται στον τόπο ξήρανσης, τη «λιασταριά». Στη λιασταριά (συνήθως ταράτσες των σπιτιών για να μη σκονίζονται), κόβονται τα κοτσάνια που τυχόν έχουν απομείνει και τα σύκα τοποθετούνται σε ξύλινα πλαίσια σε σειρές και γραμμές. Τα λευκού τύπου επεξεργάζονται σε ειδικούς θαλάμους (κλιβάνους), με χρήση ατμών θείου.

Κατόπιν, τα σύκα σχίζονται, ανοίγονται και τοποθετούνται σε ξύλινα πλαίσια για έκθεση στον ήλιο. Το «λιάσιμο» για το λευκό τύπο διαρκεί 3-4 μέρες και για το φυσικό 4-6 μέρες ανάλογα τις καιρικές συνθήκες. Τα «έτοιμα» σύκα κλείνονται τα δύο σε ένα, πάντα με προσοχή ώστε να είναι ισομεγέθη και να μην εξέχει σάρκα προς το εξωτερικό, οπότε και προκύπτει το τελικό προϊόν ποπυ ονομάζεται «ασκάδα». Ύστερα μεταφέρονται στην αποθήκη του παραγωγού (συνήθως το σαλόνι του σπιτιού για καθαριότητα), όπου τοποθετούνται σε σειρές το ένα δίπλα στο άλλο και σε στρώσεις, δημιουργώντας τη λεγόμενη «κρεββάτα». Η αποθήκευση αυτή διαρκεί δύο εβδομάδες. Όταν αυτή ολοκληρωθεί, τα σύκα τοποθετούνται σε πλαστικά κιβώτια 25 κιλών και μεταφέρονται στους αποθηκευτικούς χώρους του τοπικού συνεταιρισμού, όπου και πραγματοποιείται ο ποιοτικός ελεγχος κι η κατανομή σε ποιοτικές κατηγορίες. Τέλος, τα σύκα απεντομώνονται, πλένονται και συσκευάζονται χειρωνακτικά σε χαρτοκιβώτια.

Ποιοί το παράγουν;

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Περιφέρειας Κύμης παράγει και διαθέτει το σύνολο του μοναδικού αυτού προϊόντος.

Προσθήκη σχολίου

 
 

Βέλτιστη προβολή σε firefox chrome                                                  Όροι χρήσης  - Credits                                                  © 2012 γυρη.gr