Γυρεύω για:
FacebookTwitter
sideBar



 

Ελαιόλαδο Β. Μυλοπόταμος Ρεθύμνης

Αξιολογήστε:
(3 ψήφοι)

Λίγα λόγια

Το ελαιόλαδο Βόρειος Μυλοπόταμος Ρεθύμνης Κρήτης παράγεται στο σύνολο των κοινοτήτων της πρώην επαρχίας Μυλοποτάμου. Προέρχεται από τις ποικιλίες «Κορωνέϊκη» κατά 90 % τουλάχιστον και «Χονδρολιά» κατά το υπόλοιπο ποσοστό. Έχει χρώμα κίτρινο-χρυσαφί, γλυκιά γεύση, ενώ δημιουργεί φρουτώδη αίσθηση κατά την κατανάλωσή του. Είναι εξαιρετικά ποιοτικό και προϊόν Π.Ο.Π από το 1996, με πρόσφατη όμως την επέκταση της κατοχυρωμένης γεωγραφικής ζώνης.

Τί το κάνει τόσο ξεχωριστό;

Το ελαιόλαδο Βόρειος Μυλοπόταμος Ρεθύμνης Κρήτης βρίσκεται ποιοτικά σε υψηλή θέση. Οι βασικοί συντελεστές που διαφοροποιούν την ποιότητά του είναι το κλίμα, η σύσταση του εδάφους, η ποικιλία των δένδρων και οι ανθρώπινοι καλλιεργητικοί χειρισμοί (ο τρόπος καλλιέργειας, ο τρόπος συγκομιδής, αποθήκευσης και επεξεργασίας του προϊόντος). Το προϊόν έχει γλυκιά γεύση κι ελκυστικό χρώμα (κίτρινο-χρυσαφί), ενώ διατηρεί την φρουτώδη αίσθηση κατά την κατανάλωση. Αρχικά αναγνωρίστηκε ως Π.Ο.Π. το 1996, πρόσφατα όμως κατοχυρώθηκε η επέκταση της οριοθετημένης γεωγραφικής ζώνης.

Πού παράγεται και πώς συνδέεται με το περιβάλλον της περιοχής;

Το προϊόν παράγεται σε όλη την πρώην επαρχία Μυλοποτάμου και συγκεκριμένα στις νυν τοπικές κοινότητες που αποτελούν τμήματα εντός των διοικητικών ορίων των δήμων Ανωγείων, Μυλοποτάμου και Ρεθύμνου. Οι θαυμάσιες κλιματολογικές συνθήκες, τα εδαφολογικά δεδομένα και οι μεγάλες τιμές ηλιοφάνειας δίνουν την δυνατότητα παραγωγής ενός γευστικότατου προϊόντος.

Πιο συγκεκριμένα, το κλίμα της περιοχής με τον ήπιο χειμώνα και το ζεστό καλοκαίρι είναι άριστο για την ελαιοκαλλιέργεια. Η μέτρια ένταση των ανέμων εξασφαλίζει βλαστικό κύκλο χωρίς προβλήματα. Η καλή κατανομή των βροχοπτώσεων εξασφαλίζει αφενός την αφομοιωσιμότητα των θρεπτικών στοιχείων στις κρίσιμες περιόδους, και αφετέρου συνθήκες που δεν ευνοούν την ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών. Παράλληλα, το ανάγλυφο του εδάφους ευνοεί τον καλό αερισμό και φωτισμό των δένδρων με αποτέλεσμα τη φυτοϋγεία και την καλή ποιότητα του ελαιοκάρπου. Τα καλά επίπεδα οργανικής ουσίας στα εδάφη της περιοχής διευκολύνουν ακόμη περισσότερο την αφομοιωσιμότητα των θρεπτικών στοιχείων, με καλή κυκλοφορία αέρα και νερού και συνεπώς καλή ανάπτυξη του ριζικού συστήματος της ελιάς. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τις καλλιεργητικές φροντίδες των παραγωγών, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για ένα προϊόν ανώτερο, τόσο ως προς τα χημικά όσο και ως προς τα οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά.

Πώς παρασκευάζεται;

Οι καλλιεργητικοί χειρισμοί καθ’ όλη την διάρκεια του παραγωγικού κύκλου της ελιάς, προκύπτουν από την παραδοσιακή γνώση της καλλιέργειας όπως έχει φτάσει μέχρι σήμερα από γενιά σε γενιά. Για παράδειγμα, η χρήσης κοπριάς αιγοπροβάτων κάθε 2-3 χρόνια δημιουργεί καλά επίπεδα οργανικής ουσίας στους ελαιώνες. Η συλλογή του ελαιοκάρπου πραγματοποιείται την περίοδο Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου, την περίοδο δηλαδή της φυσιολογικής ωρίμανσης του ελαιοκάρπου. Η συνεργασία των νοικοκυριών στη συλλογή του ελαιοκάρπου, τους δίνει την δυνατότητα να συλλέγουν μεγάλες ποσότητες καθημερινά και να προχωρούν στην ελαιοποίηση του προϊόντος την ίδια μέρα. Έτσι, δεν αλλοιώνονται τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του εξαιτίας της παραμονής του στους σάκους. Οι τελευταίοι είναι φυτικής προέλευσης και επιτρέπουν τον αερισμό του προϊόντος για όσο χρόνο παραμένει σε αυτούς. Τέλος, οι παραγωγοί φροντίζουν να επιβλέπουν οι ίδιοι την θερμοκρασία παραγωγής του ελαιολάδου στο ελαιουργείο, η οποία ποτέ δεν υπερβαίνει τους 32οC. Το τελικό προϊόν τυποποιείται εντός των ορίων της γεωγραφικής ζώνης και διατίθεται άμεσα προς κατανάλωση.

Ποιοί το παράγουν;

Το εξαιρετικό αυτό προϊόν παράγεται και διατίθεται από την Ε.Α.Σ. Ρεθύμνης, την Ε.Α.Σ. Μυλοποτάμου, από την εταιρεία BAPTISMA, την εταιρεία Brahimo, τη Λατζιμάς Α.Ε. την εταιρεία Bonum Terrae και το ελαιοτριβείο Παρασχάκης.

Προσθήκη σχολίου

 
 

Βέλτιστη προβολή σε firefox chrome                                                  Όροι χρήσης  - Credits                                                  © 2012 γυρη.gr