Γυρεύω για:
FacebookTwitter
sideBar 

Γραβιέρα Νάξου

Αξιολογήστε:
(2 ψήφοι)

Λίγα λόγια

Η Γραβιέρα Νάξου είναι σκληρό τυρί, χρυσοκίτρινου χρώματος, με μικρές διάσπαρτες οπές μέσα στη συμπαγή ελαστική του μάζα. Έχει λεπτή και ξηρή επιδερμίδα, ελαφρύ φίνο άρωμα και πολύ ευχάριστη αλλά λεπτή γεύση. Παρασκευάζεται αποκλειστικά στο ομώνυμο νησί σε μορφή κυλινδρικών κεφαλών από παστεριωμένο αγελαδινό γάλα ή ή μίγματα αυτού με πρόβειο και κατσικίσιο, σε αναλογία των τελευταίων όχι μεγαλύτερη του 20% κατά βάρος. Είναι πασίγνωστη και προϊόν Π.Ο.Π. από το 1996.

Τί την κάνει τόσο ξεχωριστή;

Είναι πολυβραβευμένη κι από τα πλέον φημισμένα σκληρά τυριά, ενώ διαφέρει από τις υπόλοιπες γραβιέρες, αφού, μεταξύ άλλων, παράγεται κυρίως από αγελαδινό γάλα (τουλάχιστον κατά 80%). Έχει λεπτή, εξευγενισμένη, γεμάτη κι ευχάριστη γεύση καθώς και ελαφρά αρώματα προπιονικής ζύμωσης (καρυδιού και αμύγδαλου). Πολλοί την προσομοιάζουν στη γεύση και την υφή με την ιταλική παρμεζάνα και αρκετοί την προτείνουν ως ιδανικό συνδυασμό των ελληνικών φρούτων του καλοκαιριού. Συνδυάζεται πολύ καλά και με απλά ζυμαρικά, μέλι ή μαρμελάδες, ενώ συνοδεύει άψογα και γλυκά κρασιά.

Πού παράγεται και πώς συνδέεται με το περιβάλλον της περιοχής;

Στη Νάξο υπάρχει μεγάλη τυροκομική παράδοση και δεν είναι τυχαίο που ένα από τα τυριά της που έχει γνωρίσει παγκόσμια αναγνώριση είναι η Γραβιέρα. Η ποιότητά της καθορίζεται άμεσα από το είδος του γάλακτος από το οποίο παρασκευάζεται. Οσο πλουσιότερο είναι αυτό σε στερεά συστατικά, τόσο καλύτερη είναι η Γραβιέρα Νάξου που παρασκευάζεται. Οι φυλές ζώων που παραδοσιακά διατηρούνται στην περιοχή της Νάξου, καθώς και η ιδιαιτερότητα των κλιματολογικών και γεωγραφικών χαρακτηριστικών, βοηθούν στην παραγωγή γάλακτος αυτής της κορυφαίας ποιότητας. Στην ανωτερότητα της πρώτης ύλης συμβάλλει κι η απαγόρευση της συμπύκνωσης, της προσθήκης σκόνης ή συμπυκνώματος γάλακτος, καθώς και της προσθήκης χρωστικών, συντηρητικών κι αντιβιοτικών ουσιών. Οι παραγωγοί της περιοχής αριθμούν σχεδόν τις τέσσερις χιλιάδες και η οικονομία του νησιού κερδίζει σημαντικά από την παραγωγή τους.

Πώς παρασκευάζεται;

Μετά τον εμπεριστατωμένο έλεγχο, το γάλα που συλλέγεται από τους παραγωγούς, μεταφέρεται στις δεξαμενές αποθήκευσης και συντήρησης, όπου καθαρίζεται και προωθείται για παστερίωση. Στη συνέχεια εισάγεται στον τυροπαρασκευαστή προκειμένου να δημιουργηθεί το τυρόπηγμα. Η πήξη γίνεται στους 36-37οC και διαρκεί 30 με 40 λεπτά. Ακολουθεί διαίρεση σε μέγεθος κόκκων ρυζιού και αναθέρμανση στους 50οC για μισή ώρα περίπου. Στην ίδια θερμοκρασία (50οC), το τυρί ψήνεται για 60 λεπτά υπό συνεχή ανάδευση. Έπειτα τοποθετείται σε καλούπια για να πάρει σχήμα και ακολούθως οδηγείται στα πιεστήρια για την εξαγωγή της υγρασίας από την τυρομάζα. Στα πιεστήρια παραμένει για 3 με 4 ώρες και υφίσταται 3 με 4 αλλαγές του τυρόπανου.

Μετά την πίεση, οι σχηματισμένες πλέον τυροκεφαλές «βαφτίζονται» σε άλμη, σε θερμοκρασία 14-15οC για 2 με 5 ημέρες, ανάλογα με το μέγεθος του τυριού. Κατόπιν οι τυροκεφαλές εξάγονται από την άλμη, στεγνώνουν και οδηγούνται στα ωριμαντήρια για 70 - 80 ημέρες με θερμοκρασία θαλάμου 15οC, κατά την διάρκεια των οποίων γίνονται αλλεπάλληλα γυρίσματα. Μετά την ολοκλήρωση της ωρίμανσης, τα κεφάλια γραβιέρας πλένονται με χρήση πόσιμου νερού, στεγνώνουν για μία ημέρα, συσκευάζονται και διοχετεύονται στην αγορά.

Ποιοί την παράγουν;

Οι παραγωγοί της ΕΑΣ Νάξου, η Τυροκομία Νάξου και το Τυροκομείο Πιτταρά παράγουν και διαθέτουν το ιδιαίτερο αυτό προϊόν.

Προσθήκη σχολίου

 
 

Βέλτιστη προβολή σε firefox chrome                                                  Όροι χρήσης  - Credits                                                  © 2012 γυρη.gr