Γυρεύω για:
FacebookTwitter
sideBar 

Ελαιόλαδο Κρανίδι Αργολίδας

Αξιολογήστε:
(4 ψήφοι)

Λίγα λόγια

Το ελαιόλαδο Κρανίδι Αργολίδας παράγεται εντός των διοικητικών ορίων της ομώνυμης περιοχής, έχει χρυσοκίτρινο χρώμα, γλυκόπικρη γεύση και φίνο άρωμα. Παράγεται από τις ποικιλίες ελιάς «Μανάκι» κατά 95% και «Κορωνέικη» κατά 5%. Είναι από τα λίγα ελαιόλαδα που η συγκομιδή των καρπών γίνεται κατά κύριο λόγο με το χέρι και είναι προϊόν Π.Ο.Π. από το 1996.

Τί το κάνει τόσο ξεχωριστό;

Το ελαιόλαδο Κρανίδι Αργολίδας χαρακτηρίζεται από το χρυσοκίτρινο χρωματισμό του, την υπέροχη γλυκόπικρη γεύση του, την επίγευση μεγάλης διαρκείας και το εξαιρετικό του άρωμα. Τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά του είναι συνυφασμένα τόσο με την ποικιλία της κύριας καλλιεργούμενης ελιάς (Μανάκι), όσο και με το κλίμα της περιοχής, τον τρόπο συγκομιδής (κατά κύριο λόγο με το χέρι) και κατεργασίας του ελαιοκάρπου. Είναι απηλαγμένο ιχνών επιβλαβών ουσιών και χρησιμοποιείται τόσο στη μαγειρική όσο και ωμό.

Πού παράγεται και πώς συνδέεται με το περιβάλλον της περιοχής;

Το ελαιόλαδο παράγεται εντός των διοικητικών ορίων της επαρχίας Ερμιονίδος, δηλαδή εντός του Δήμου Ερμιονίδος και των διαμερισμάτων Θερμησίας, Ηλιοκάστρου, Διδύμων, Φούρνων, Κοιλάδας και Πορτοχελίου. Η καλλιέργεια της ελιάς στην οριοθετημένη ζώνη γίνεται σε πεδινές και ημιορεινές περιοχές. Το έδαφος, παρότι παρουσιάζει διαφορές από τόπο σε τόπο, μπορεί να χαρακτηρισθεί ως ασβεστολιθικό αμμοπηλώδες/χαλικώδες. Και οι δύο ποικιλίες που καλλιεργούνται έχουν προσαρμοσθεί άριστα στα εδάφη και το κλίμα της περιοχής. Από τις καλλιεργούμενες εκτάσεις το 20% περίπου είναι ποτιστικές και το 80% ξηρικές. Οπου είναι δυνατόν εφαρμόζεται μηχανική κατεργασία του εδάφους, έτσι ώστε να μην υπάρχουν ζιζάνια, ενώ όπου δεν είναι δυνατόν εφαρμόζεται η τεχνική της ακαλλιέργειας. Τα ελαιόδενδρα κλαδεύονται τακτικά ώστε να διατηρούνται σε χαμηλό ύψος και να είναι εύκολη η συγκομιδή του ελαιοκάρπου.

Πώς παρασκευάζεται;

Η συλλογή του ελαιοκάρπου γίνεται κατά κύριο λόγο με «χτένισμα». Η συγκομιδή γίνεται όταν ο ελαιόκαρπος ωριμάσει. Έτσι, το ελαιόλαδο αφ' ενός διατηρεί το άρωμα και τη γεύση του, αφ' ετέρου η ελαιοπεριεκτικότητά του ανέρχεται σε υψηλά επίπεδα (20 - 30%). Η μεταφορά του ελαιοκάρπου γίνεται με πλαστικές κλούβες διάτρητες, ή με σάκκους από φυτικά υλικά (λινάτσες) των 40 - 50 κιλών, κάθε 1 -2 ημέρες. Η ελαιοποίηση γίνεται την ίδια ημέρα που παραλαμβάνεται ο ελαιόκαρπος από το ελαιοτριβείο. Αφού αποφυλλωθεί, πλένεται, σπάζεται και μετατρέπεται σε ελαιοζύμη με μαλάξεις σε θερμοκρασία που δεν υπερβαίνει τους 32οC. Κατόπιν, η ελαιοζύμη φυγοκεντρίζεται και διαχωρίζεται το ελαιόλαδο. Ολες οι επιφάνειες που έρχονται σε επαφή με την ελαιοζύμη και το ελαιόλαδο είναι από ανοξείδωτο χάλυβα για τη διατήρηση της υψηλής ποιότητας. Τέλος, η συσκευασία λαμβάνει χώρα εντός της οριοθετημένης ζώνης.

Ποιοί το παράγουν;

Οι εταιρείες Α. ΣΑΡΑΝΤΟΣ & ΣΙΑ ΟΕ, Olive Culture, "ΕΡΜΗΣ" ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΔΗΜΑΡΑΚΗΣ Α.Ε., Μέλλος Δημήτριος και Μαναριώτης Παναγιώτης παράγουν και διαθέτουν το ξεχωριστό αυτό ελαιόλαδο.

Προσθήκη σχολίου

 
 

Βέλτιστη προβολή σε firefox chrome                                                  Όροι χρήσης  - Credits                                                  © 2012 γυρη.gr