Γυρεύω για:
FacebookTwitter
sideBar 

Φάβα Σαντορίνης

Αξιολογήστε:
(1 Ψήφος)

Λίγα λόγια

Η Φάβα Σαντορίνης είναι από τα πλέον διάσημα ελληνικά προϊόντα. Καλλιεργείται από την αρχαιότητα και ξεχωρίζει για την υπόγλυκη γεύση της, το πλούσιο άρωμά της, την αφρώδη υφή της, τη μεγάλη διατηρησιμότητά της και την ευκολία της στο μαγείρεμα. Το σύνολο των ιδιαιτεροτήτων της αποτελούν προϊόν της συνδυασμένης επίδρασης του τοπικού περιβάλλοντος, της τοπικής τεχνογνωσίας και των μοναδικών γενετικών πόρων. Αποτελείται από αποξηραμένες κι αποφλοιωμένες κοτυληδόνες του φυτού Lathyrus clymenum L., χρώματος υποκίτρινου. Καταναλώνεται μαγειρεμένη και είναι προϊόν Π.Ο.Π. από το 2010.

Τί την κάνει τόσο ξεχωριστή;

Η σύστασή της χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό πρωτεϊνών και αυξημένη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. Τα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά της την καθιστούν διατηρήσιμη για πολύ καιρό αλλά και πολύ «βραστερή», με αποτέλεσμα να απαιτείται λιγότερο χρόνος για το μαγείρεμά της. Τα χαρακτηριστικά αυτά τελικά της προσδίδουν και μοναδικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, όπως αφρώδη υφή και υπόγλυκη γεύση. Το φυτό Lathyrus clymenum L. είναι εν μέρει υπεύθυνο για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Οι εδαφοκλιματικές συνθήκες που επικρατούν στην οριοθετημένη ζώνη καθιστούν ασύμφορη έως αδύνατη την καλλιέργεια οιουδήποτε άλλου είδους που χρησιμοποιείται για την παραγωγή φάβας, για αυτό κι ο καρπός που συγκομίζεται τελευταίος από το αλώνι κρατιέται ξεχωριστά, με σκοπό να χρησιμοποιηθεί για τη σπορά του επομένου έτους. Η πρακτική αυτή έχει διαπιστωθεί ότι είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για την διατήρηση επί 3.500 έτη της καλλιέργειας του φυτού αυτού ως μιας διακριτής τοπικά καλλιεργούμενης ποικιλίας ψυχανθούς, η οποία και χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την παραγωγή της Φάβας Σαντορίνης.

Πού παράγεται και πώς συνδέεται με το περιβάλλον της περιοχής;

Από την αρχαιότητα (16ο π.Χ. αιώνα), το είδος από το οποίο προέρχεται η Φάβα Σαντορίνης καλλιεργείται αποκλειστικά στη Σαντορίνη και τα γύρω μικρονήσια (Θηρασία, Παλαιά και Νέα Καμένη, Ασπρονήσι, Χριστιανή και Ασκανιά). Κοινά χαρακτηριστικά των νησιών αυτών είναι το ηφαιστειογενές έδαφος και το ιδιαίτερο μικροκλίμα τους. Συγκεκριμένα, το κλίμα αυτό χαρακτηρίζεται ως ξηροθερμικό, με υψηλή ηλιοφάνεια, ισχυρούς βόρειους ανέμους (μελτέμια) και σχετική υγρασία. Οι ειδικές αυτές περιβαλλοντικές συνθήκες συνέτειναν στην επιλογή και την προσαρμογή της καλλιέργειας του φυτού σε συνδυασμό με τους ελάχιστους διαθέσιμους υδάτινους πόρους και το φτωχό έδαφος. Η έρπουσα ανάπτυξη του φυτού το βοήθησε να προστατεύεται από τους δυνατούς ανέμους, ενώ η ξηροφυτική προσαρμογή του, του επιτρέπει να επιβιώνει στις σχεδόν ερημικές συνθήκες. Τέλος, η δυνατότητα δέσμευσης του ατμοσφαιρικού αζώτου του επιτρέπει να αντεπεξέρχεται την έλλειψη βασικών θρεπτικών συστατικών. Ο πλέον χαρακτηριστικός δείκτης προσαρμογής της καλλιέργειας αυτής στο περιβάλλον της περιοχής, είναι η ίδια η επιβίωση της μετά την έκρηξη του ηφαιστείου.

Πώς παρασκευάζεται;

Πέρα από το γενετικό υλικό που παίζει ξεχωριστό ρόλο στην προσαρμογή της καλλιέργειας στο τοπικό περιβάλλον, σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν η εποχή φύτευσης, συγκομιδής και αλωνίσματος. Ακολουθεί η ωρίμανση των καρπών, για την οποία έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερη τεχνογνωσία. Επικεντρώνεται στη χρήση της θηραϊκής γης και των υπόσκαφων αποθηκών για τη συντήρηση και αποθήκευση των καρπών. Η διαδικασία αυτή προστατεύει τους καρπούς από τις εντομολογικές προσβολές και συμβάλλει στην απόκτηση της επιθυμητής σκληρότητας που τους επιτρέπει να υποστούν την περαιτέρω επεξεργασία χωρίς να θρυμματιστούν. Μόλις ολοκληρωθεί η ωρίμανση, πραγματοποιείται η αποφλοίωση, η οποία ακολουθείται άμεσα και τάχιστα από κατάλληλη συσκευασία του επεξεργασμένου προϊόντος, ώστε να προφυλάσσεται από την πρόσληψη υγρασίας. Η συσκευασία λαμβάνει χώρα εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής ζώνης, προκειμένου να διασφαλίζεται η ποιότητα (π.χ. αποφυγή πρόσληψης υγρασίας κατά τη θαλάσσια μεταφορά) και να εξασφαλίζεται ο αποτελεσματικός έλεγχος της καταγωγής του τελικού προϊόντος. Η μαγειρεμένη Φάβα Σαντορίνης είναι από τα πλέον ονομαστά και γευστικά προϊόντα.

Ποιοί την παράγουν;

Η Ε.Α.Σ. Θηραϊκών Προϊόντων καθώς και το Κτήμα Νομικού παράγουν και διαθέτουν το εξαιρετικό αυτό προϊόν.

Προσθήκη σχολίου

 
 

Βέλτιστη προβολή σε firefox chrome                                                  Όροι χρήσης  - Credits                                                  © 2012 γυρη.gr