Γυρεύω για:
FacebookTwitter
sideBar 

Πράσινες ελιές Χαλκιδικής

Αξιολογήστε:
(7 ψήφοι)

Λίγα λόγια

Οι Πράσινες Ελιές Χαλκιδικής προέρχονται αποκλειστικά από τις ποικιλίες «Χονδρολιά Χαλκιδικής» και «Χαλκιδικής». Χαρακτηρίζονται από μεγάλο μέγεθος καρπού με μεγάλη αναλογία σάρκας προς πυρήνα, λαμπερό πράσινο – πρασινοκίτρινο χρώμα, λεπτό φρουτώδες άρωμα και γεύση ελαφρώς πικρή και λίγο πικάντικη, καθώς και από απουσία αίσθησης λιπαρότητας. Οι Πράσινες Ελιές Χαλκιδικής έχουν κι ιδιαίτερο τρόπο παρασκευής, ανάλογο του τρόπου διάθεσης (ολόκληρες, εκπυρηνωμένες, εκπυρηνωμένες γεμιστές και τσακιστές), ενώ είναι προϊόν Π.Ο.Π. από το 2012.

Τί τις κάνει τόσο ξεχωριστές;

Η μακρά περίοδος χαμηλών σχετικά θερμοκρασιών κατά την περίοδο της συγκομιδής, σε συνδυασμό με τις καλλιεργητικές τεχνικές συντελούν, μαζί με το δυναμικό των ποικιλιών, ώστε η παραγωγή να είναι σταθερή και οι καρποί να γίνονται πολύ μεγάλοι και με μεγάλη αναλογία σάρκας προς πυρήνα. Εκτός απ’ το μεγάλο μέγεθος, οι πράσινες ελιές Χαλκιδικής χαρακτηρίζονται και από το ανθεκτικό και στιλπνό περικάρπιο με λαμπερό πράσινο — πρασινοκίτρινο χρώμα, την πλούσια, συνεκτική και χυμώδη σάρκα τους, το λεπτό φρουτώδες άρωμα και την ελαφρώς πικρή και πικάντικη γεύση τους.

Πού παράγονται και πώς συνδέονται με το περιβάλλον της περιοχής;

Παράγονται στην ομώνυμη γεωγραφική περιοχή, η οποία περιλαμβάνει τα γνωστά «πόδια», πλην της ανατολικότερης χερσονήσου του Αγίου Όρους. Οι πρώτες αναφορές παραγωγής υπάρχουν ήδη από τις αρχές του 15ου αιώνα. Τα εδάφη της οριοθετημένης ζώνης (κατά κύριο λόγο ασβεστολιθικά) είναι απολύτως κατάλληλα για την καλλιέργεια της ελιάς, ενώ το κλίμα παρουσιάζει μία εξαιρετικά ευνοϊκή ιδιομορφία. Αν και βρίσκεται στη βόρεια Ελλάδα, λόγω του μεγάλου μετώπου που παρουσιάζει η Χαλκιδική προς το Αιγαίο πέλαγος (630 km ακτογραμμής), βρίσκεται στις ίδιες ισόθερμες καμπύλες ελάχιστων και μέγιστων θερμοκρασιών με νοτιότερες ελαιοπαραγωγικές περιοχές, όπως η Μεσσηνία και η Αιτωλοακαρνανία, ενώ ευνοείται κι από υψηλές ετήσιες βροχοπτώσεις. Οι καλλιεργητικές τεχνικές, ιδίως τα συστηματικά κλαδέματα και βλαστολογήματα, εξασφαλίζουν το μεγάλο μέγεθος των καρπών, αλλά και τη χαμηλή περιεκτικότητα αυτών σε έλαια. Η τελευταία συντελεί στην απουσία λιπαρής γεύσης και στη μεγαλύτερη διατηρησιμότητα του τελικού προϊόντος.

Πώς παρασκευάζονται;

Η συγκομιδή πραγματοποιείται από τα μέσα Σεπτεμβρίου μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου κάθε έτους, όταν ο καρπός είναι στο κατάλληλο στάδιο ωρίμανσης κι έχει το επιθυμητό χρώμα. Οι παραγωγοί συλλέγουν τους καρπούς με τα χέρια και τους τοποθετούν σε πλαστικά κιβώτια για τη μεταφορά τους στις μονάδες επεξεργασίας. Οι καρποί πρέπει να είναι καθαροί από ξένες ύλες, χτυπήματα και προσβολές και να έχουν ομοιόμορφο πράσινο — πρασινοκίτρινο χρώμα. Στη συνέχεια, οι ελιές μεταφέρονται στις δεξαμενές για να γίνει η εκπίκρανση, μέσα από μια διαδικασία που διαρκεί 12 ώρες και για την οποία χρησιμοποιείται διάλυμα καυστικής σόδας ή σκέτο νερό. Ακολουθεί η ζύμωση, η οποία ξεκινά με την προσθήκη άλμης περιεκτικότητας σε αλάτι έως 8,5%. Η διάρκεια της ζύμωσης κυμαίνεται από 2 έως 4 μήνες, ενώ εξαρτάται από το στάδιο ωρίμανσης του καρπού κι από τις θερμοκρασίες του περιβάλλοντος.

Για όσες διατίθενται ως εκπυρηνωμένες, η εκπυρήνωση πραγματοποιείται μηχανικά, μέσα από εγκάρσια τομή στο ένα άκρο της ελιάς και σταυροειδής τομή στην πλευρά του μίσχου. Για τις ελιές που προορίζονται για γέμισμα χρησιμοποιούνται αμύγδαλα ή μικρά κομμάτια από κόκκινη πιπεριά, καρότο, αγγουράκι και σκόρδο. Οι ελιές μπορούν επίσης να αρωματιστούν με αρωματικά φυτά της περιοχής (ρίγανη, θυμάρι, κάππαρη, φύλλα δάφνης, σκόρδο, σέλινο και κόκκινο πιπέρι). Για το τσάκισμα των ελιών που διατίθενται ως τσακιστές, χρησιμοποιούνται ελαφρά μηχανικά πιεστήρια, που δεν προκαλούν καταστροφή της σάρκας ή σπάσιμο του πυρήνα.Τέλος, πριν την τελική τους διάθεση στο ευρύ κοινό, πραγματοποιείται οπτικός έλεγχος και ταξινόμηση κατά μέγεθος.

Ποιοί το παράγουν;

Η Ε.Α.Σ. Πολυγύρου, η Ε.Α.Σ. Χαλκιδικής, οι ΕΛΑΙΩΝΕΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ Α.Ε., η LADAS FOODS S.A., η Α.Α. Ελιές Σιθωνίας Ε.Π.Ε., η επιχείρηση ΛΑΝΤΑΒΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ, η εταιρεία DEAS, η ΣΑΓΓΟΣ ΑΒΕΕ και η Olive grove παράγουν και διαθέτουν το εξαιρετικό αυτό προϊόν.

Προσθήκη σχολίου

 
 

Βέλτιστη προβολή σε firefox chrome                                                  Όροι χρήσης  - Credits                                                  © 2012 γυρη.gr