Γυρεύω για:
FacebookTwitter
sideBar 

Ελαιόλαδο Ρόδος

Αξιολογήστε:
(1 Ψήφος)

Λίγα λόγια

Το ελαιόλαδο Ρόδος παράγεται στο ομώνυμο νησί, έχει υποπράσινο έως κίτρινο χρυσαφί χρώμα, γλυκιά γεύση και άρωμα ώριμων φρούτων ελιάς. Παράγεται από τις ποικιλίες ελιάς «Θρουμπολιά» κατά 75% και «Κορωνέικη» κατά 25%. Είναι από τις κορυφαίες γευστικές και ποιοτικές επιλογές των εγχώριων προϊόντων και αναγνωρισμένο ως Π.Γ.Ε. από το 1996.

Τί το κάνει τόσο ξεχωριστό;

Έχει λεπτά χαρακτηριστικά και πλούσια θρεπτική αξία, για αυτό προτιμάται στις σαλάτες και καταναλώνεται πολύ ευχάριστα ωμό ή μαγειρεμένο. Η ιδιαιτερότητά του είναι συνυφασμένη τόσο με τις ποικιλίες της καλλιεργούμενης ελιάς, τη σύσταση του εδάφους και το πλούσιο ανάγλυφο του νησιού, όσο και με τον τρόπο συγκομιδής και κατεργασίας του ελαιοκάρπου.

Πού παράγεται και πώς συνδέεται με το περιβάλλον της περιοχής;

Οι ποικιλίες ελιάς που καλλιεργούνται (Θρουμπολιά και Κορωνέικη) δεν είναι συγκεντρωμένες σε συγκεκριμένες περιοχές, αλλά διάσπαρτες στα γεωγραφικά όρια της Ρόδου και περιλαμβάνουν τόσο πεδινές εκτάσεις, όσο και ορεινές ή ημιορεινές. Οι παραγωγοί της περιοχής φροντίζουν καθόλη τη διάρκεια του χρόνου τα ελαιόδενδρα της περιοχής, το σύνολο των οποίων ανέρχεται σε 2.300.000 περίπου. Για παράδειγμα, η καταπολέμηση του δάκου γίνεται με δολωματικούς ψεκασμούς από εδάφους με βιολογικές μεθόδους, ή χωρίς καμία καταπολέμηση.

Πώς παρασκευάζεται;

Η συλλογή του ελαιοκάρπου γίνεται με ραβδισμό, τουλάχιστον όσον αφορά στην ποικιλία Θρουμπολιά. Στην περίπτωση της Κορωνέικης ποικιλίας, η συλλογή γίνεται κατά κύριο λόγο με μάδημα (χτένες), αλλά και με ραβδισμό. Η μεταφορά του ελαιοκάρπου στα ελαιοτριβεία πραγματοποιείται σε πλαστικά τελάρα διάτρητα ή σε σάκκους απά φυτικά υλικά. Η ελαιοποίηση ολοκληρώνεται εντός τριών (3) ημερών το πολύ από τη συλλογή του καρπού, ενώ λαμβάνει χώρα σε κλασικά ή φυγοκεντρικά ελαιοτριβεία που διασφαλίζουν θερμοκρασίες μικρότερες από 30°C της ελαιόπαστας κατά τη μάλαξη ως και σε όλες τις άλλες φάσεις επεξεργασίας. Η τυποποίηση του τελικού προϊόντος δε λαμβάνει χώρα πάντα εντός της οριοθετημένης ζώνης, για αυτό και το ελαιόλαδο Ρόδος είναι προϊόν Π.Γ.Ε. και όχι Π.Ο.Π.

Ποιοί το παράγουν;

Η εταιρεία Αιγαίον παράγει και διαθέτει το ξεχωριστό αυτό ελαιόλαδο.

Προσθήκη σχολίου

 
 

Βέλτιστη προβολή σε firefox chrome                                                  Όροι χρήσης  - Credits                                                  © 2012 γυρη.gr