Γυρεύω για:
FacebookTwitter
sideBar 

Κεράσια Τραγανά Ροδοχωρίου

Αξιολογήστε:
(2 ψήφοι)

Λίγα λόγια

Τα Κεράσια Τραγανά Ροδοχωρίου έχουν βαθύ κόκκινο χρώμα, ιδιαίτερη γεύση και τραγανή υφή. Είναι ανθεκτικά, καθώς συντηρούνται ικανοποιητικά για μακρύ χρονικό διάστημα και παράγονται συστηματικά από τις αρχές της δεκαετίας του ΄50. Έχουν αναγνωριστεί ως προϊόν Π.Ο.Π. από το 1997 και είναι γνωστά σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό για τα ξεχωριστά τους χαρακτηριστικά (μέγεθος, χρώμα, τραγανότητα).

Τί τα κάνει τόσο ξεχωριστά;

Η ποικιλία από την οποία προέρχονται προσαρμόστηκε στο μικροκλίμα της περιοχής και δημιούργησε τα δικά της ξεχωριστά χαρακτηριστικά. Ο καρπός, για παράδειγμα, είναι μεσαίου έως μεγάλου μεγέθους με έντονο βαθύ κόκκινο χρώμα στην επιφάνεια αλλά και τη σάρκα. Εϊναι επίσης χυμώδης τραγανός με μεγάλη δυνατότητα συντήρησης και μεταφοράς στις πλέον μακρινές αγορές. Όπως όλα τα κεράσια, τα Τραγανά Ροδοχωρίου έχουν μεγάλη θρεπτική αξία. Είναι ιδιαίτερα πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες (Α, C, B), καθώς και μεταλλικά στοιχεία (π.χ., κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, μαγνήσιο και χαλκό), ενισχύοντας σημαντικά τη φυσική άμυνα του οργανισμού.

Πού παράγονται και πώς συνδέονται με το περιβάλλον της περιοχής;

Παράγονται στο Ροδοχώρι Ημαθίας, στους πρόποδες του όρους Βερμίου, σε μέσο υψόμετρο 650 μέτρων. Τα κτήματα του χωριού εκτείνονται στην γύρω περιοχή και σε υψόμετρο από 300-800 μέτρα. Οι κάτοικοι αξιοποίησαν τις πλαγιές του βόρειου Βερμίου, καθώς τα εδάφη που καταλαμβάνει η κερασιά είναι κατά κανόνα επικλινή, με κλίση που συχνά ξεπερνά το 20%.

Οι πρώτες συστηματικές φυτείες κερασιάς έγιναν στις αρχές της δεκαετίας του ΄50, με βασική ποικιλία τα «Τραγανά Έδεσσας» και επικονιαστή την ποικιλία «Ναπολέων». Η ποικιλία έχει δημιουργήσει τα δικά της ξεχωριστά χαρακτηριστικά και διαφέρει από αυτές που συναντώνται σε άλλες περιοχές. Ήταν φυσικό επόμενο να καθιερωθεί ως τοπική ποικιλία «Τραγανά Ροδοχωρίου» και να ζητείται από τις διεθνείς αγορές με αυτήν την ονομασία. Η συνολική παραγωγή ανέρχεται σε 1200 τόνους, οι μισοί εκ των οποίων εξάγονται σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και στη Ρωσία.

Πώς παρασκευάζεται;

Οι παραγωγοί της περιοχής δίνουν μεγάλη έμφαση στις καλλιεργητικές φροντίδες. Έχουν δημιουργήσει υδατοδεξαμενές για την αποθήκευση του νερού κατά τους χειμερινούς μήνες και τη χρήση του για το πότισμα. Κάθε χρόνο πραγματοποιούν κλάδεμα, συνήθως μετά τη συγκομιδή ή αργά την άνοιξη. Η συγκομιδή ξεκινά στα μέσα Ιουνίου και τελειώνει στα τέλη Ιουλίου. Αμέσως μετά τη συγκομιδή, οι παραγωγοί συσκευάζουν και τυποποιούν το προϊόν στους οπωρώνες και το μεταφέρουν στις εγκαταστάσεις του τοπικού συνεταιρισμού για πρόψυξη και συντήρηση. Τα συσκευασμένα κεράσια διοχετεύονται στην εσωτερική αγορά και τις αγορές του εξωτερικού, όπου έχουν αποκτήσει φήμη για την υψηλή και σταθερή τους ποιότητα, καθώς και τη συνέπεια και συνέχεια της εμπορίας. Χρησιμοποιούνται ως επιτραπέζιο φρούτο, αλλά και στη ζαχαροπλαστική για την παρασκευή μαρμελάδων, γλυκών του κουταλιού και άλλων γλυκών.

Ποιοί το παράγουν;

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ροδοχωρίου «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» παράγει και διαθέτει το σύνολο του μοναδικού αυτού προϊόντος.

Προσθήκη σχολίου

 
 

Βέλτιστη προβολή σε firefox chrome                                                  Όροι χρήσης  - Credits                                                  © 2012 γυρη.gr