Γυρεύω για:
FacebookTwitter
sideBar 

Κονσερβολιά Αμφίσσης

Αξιολογήστε:
(3 ψήφοι)

Λίγα λόγια

Η κονσερβολιά Αμφίσσης παράγεται στον ελαιώνα της ομώνυμης περιοχής και είναι ίσως η πιο διαδεδομένη ποικιλία βρώσιμης ελιάς στην Ελλάδα. Έχει τραγανή σάρκα, χρώμα που κυμαίνεται από βυσσινί έως μαύρο και ξεχωριστή γεύση. Καταναλώνεται ως επιτραπέζια, διατίθεται σε πολλούς διαφορετικούς τύπους και είναι προϊόν Π.Ο.Π. από το 1996.

Τί την κάνει τόσο ξεχωριστή;

Η κονσερβολιά Αμφίσσης είναι αρκετά παραγωγική ποικιλία, μεσόκαρπη έως αδρόκαρπη, με μέση απόδοση 20 κιλά, που δύναται όμως να αποδώσει έως και 100 κιλά ελαιόκαρπο ανά δένδρο. Ο καρπός της είναι μεγάλος (με βάρος από 5 έως 12 γρ. ανάλογα με τον όγκο του δέντρου), ωοειδής, με σάρκα τραγανή και συμπαγή που αποσπάται όμως εύκολα από τον πυρήνα. Η επιδερμίδα του καρπού είναι λεπτή κι ελαστική και παρουσιάζει μεγάλη αντοχή στο ζάρωμα. Το χρώμα της επιδερμίδας αλλάζει σταδιακά από πράσινο σε ρόδινο, κατόπιν σε ερυθροειδές, στη συνέχεια σε ιώδες, για να καταλήξει σε βυσσινί ή βαθύ μαύρο σε προχωρημένα στάδια ωρίμανσης.

Πού παράγεται και πώς συνδέεται με το περιβάλλον της περιοχής;

Η καλλιέργειά της γίνεται στον παραδοσιακό ελαιώνα της Αμφίσσης, ο οποίος περιλαμβάνει περίπου 1.200.000 δένδρα. Τα δένδρα είναι μεγάλης ηλικίας και αναπτύσσονται από τη στάθμη της θάλασσας έως και σε υψόμετρο 500 μέτρων. Ο συνδυασμός των εδαφοκλιματικών συνθηκών της περιοχής, της καλλιεργούμενης ποικιλίας (επιστημονική ονομασία olea europaea media rotunda) και των καλλιεργητικών φροντίδων των παραγωγών (π.χ. λίπανση, άρδευση, καταπολέμηση ασθενειών) έχει «εκτοξεύσει» την εξαιρετικής ποιότητας βρώσιμη ελιά Αμφίσσης στις εγχώριες αγορές, αλλά και σε αυτές του εξωτερικού.

Πώς παρασκευάζεται;

Η συγκομιδή του καρπού πραγματοποιείται κυρίως με το χέρι ή με ραβδισμό. Οι καρποί αποθηκεύονται σε δεξαμενές και διατηρούνται σε διάλυμα φυσικού άλατος για τουλάχιστον τέσσερις μήνες. Έτσι πραγματοποιείται και η φυσική εκπίκρυνση που γίνεται με φυσική ζύμωση στο περιβάλλον αυτό. Στη συνέχεια το προϊόν τυποποιείται σε διάφορες εμπορικές συσκευασίες και διατηρείται σε διάλυμα φυσικού άλατος περιεκτικότητας 7-9%. Το τελικό προϊόν διατίθεται σε 10 διαφορετικούς τύπους (π.χ. colossal, giants), ανάλογα με το μέγεθος του καρπού, και καταναλώνεται ως επιτραπέζιο.

Ποιοί το παράγουν;

Η ΕΑΣ Άμφισσας και η εταιρεία Anolive παράγουν και διαθέτουν το εξαιρετικό αυτό προϊόν.

Προσθήκη σχολίου

 
 

Βέλτιστη προβολή σε firefox chrome                                                  Όροι χρήσης  - Credits                                                  © 2012 γυρη.gr