Γυρεύω για:
FacebookTwitter
sideBar 

Καλαθάκι Λήμνου

Αξιολογήστε:
(6 ψήφοι)

Λίγα λόγια

Το Καλαθάκι Λήμνου είναι λευκό τυρί άλμης σε σχήμα μικρού κεφαλιού, με διάσπαρτες μικρές τρύπες, στις οποίες συγκρατεί το υγρό του λίπος. Η γεύση του είναι πικάντικη και θυμίζει εκείνη της φέτας, αλλά δεν είναι τόσο ξινή. Παράγεται από αιγοπρόβειο γάλα, αποκλειστικά στη Λήμνο, και είναι Π.Ο.Π. από το 1996. Οφείλει την ονομασία του στα χρησιμοποιούμενα πλεκτά καλούπια κατά την παρασκευή του,που μοιάζουν με καλαθάκια.

Τί το κάνει τόσο ξεχωριστό;

Διακρίνεται από το κυλινδρικό του σχήμα και τη χαρακτηριστική ανάγλυφη μορφή του, η οποία οφείλεται στα καλούπια που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του. Παραδοσιακά κατασκευάζονταν πλεκτά καλούπια («καλάθια») από βούρλο, αυτοφυή θάμνο του νησιού, ή από λυγαριά. Σήμερα χρησιμοποιούνται κυρίως πλαστικά πλεκτά καλούπια.

Διακρίνεται επίσης από τη μαλακή έως ημίσκληρη δομή του, από την ελαφρώς όξινη κι αλμυρή γεύση του, καθώς και από το πλούσιο του άρωμα. Είναι ένα από τα πιο φημισμένα λευκά τυριά άλμης της Ελλάδας.

Πού παράγεται και πώς συνδέεται με το περιβάλλον της περιοχής;

Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην ποιότητα της πρώτης ύλης που χρησιμοποιείται για την παρασκευή του. Το γάλα από το οποίο παράγεται, προέρχεται από τη Λήμνο και, πιο συγκεκριμένα, από φυλές προβάτων και αιγών, η διατροφή των οποίων βασίζεται αποκλειστικά στη χλωρίδα της περιοχής. Έχει λιποπεριεκτικότητα τουλάχιστον 6% και είναι αμιγώς πρόβειο ή μίγμα πρόβειου και κατσικίσιου στο οποίο το δεύτερο δεν υπερβαίνει το 30%.

Το Καλαθάκι Λήμνου δημιουργήθηκε και εξελίχθηκε αποκλειστικά στη Λήμνο, με αποτέλεσμα οι τυροκόμοι του νησιού να έχουν ξεχωριστό ρόλο. Τα τυροκομεία που το παρασκευάζουν λειτουργούν 5 έως 6 το πολύ μήνες το χρόνο, καθώς το προϊόν είναι ουσιαστικά εποχικό, με τη συλλογή γάλακτος να πραγματοποιείται κυρίως τους ανοιξιάτικους μήνες.

Πώς παρασκευάζεται;

Για την παρασκευή του, η πήξη του γάλακτος γίνεται στους 33-34οC με τη χρήση πυτιάς. Μετά από 45-60 λεπτά από την προσθήκη της πυτιάς, το τυρόπηγμα παραμένει σε ακινησία για λίγα λεπτά και ακολούθως μεταφέρεται για στράγγιση στα ειδικά, κυλινδρικού σχήματος, καλούπια («καλάθια»). Η στράγγιση γίνεται χωρίς πίεση και όταν ολοκληρωθεί, το τυρί εξάγεται από τα καλούπια κι αλατίζεται επιφανειακά με χονδρόκοκκο αλάτι. Στη συνέχεια τοποθετείται σε δοχεία από λευκοσίδηρο και καλύπτεται με άλμη. Τα ανωτέρω δοχεία τοποθετούνται σε θαλάμους ωρίμανσης θερμοκρασίας 14-18οC για τρεις περίπου εβδομάδες. Στη συνέχεια μεταφέρονται σε ψυκτικούς θαλάμους θερμοκρασίας μικρότερης των 6οC για περίπου δύο μήνες, ωσότου ολοκληρωθεί η ωρίμανση και το τυρί αποκτήσει το το πλούσιο άρωμα και τα ευχάριστα γευστικά χαρακτηριστικά του. Πρέπει να τονιστεί ότι δεν προστίθεται σκόνη γάλακτος ή οποιαδήποτε άλλη χημική ουσία (π.χ. χρωστική, συντηρητική). Το τελικό προϊόν καταναλώνεται ως επιτραπέζιο τυρί, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε πίτες ή να μαγειρευτεί με κρέας.

Ποιοί το παράγουν;

Η ΕΑΣ Λήμνου, η Γαλακτοτυροκομική Λήμνου και η εταιρεία Χρυσάφη – Παραδοσιακά προϊόντα Λήμνου παράγουν και διαθέτουν το ιδιαίτερο αυτό προϊόν. Το προϊόν διατίθεται κι από την εταιρεία Νταμπίζας.

Προσθήκη σχολίου

 
 

Βέλτιστη προβολή σε firefox chrome                                                  Όροι χρήσης  - Credits                                                  © 2012 γυρη.gr