Γυρεύω για:
FacebookTwitter
sideBar 

Ελαιόλαδο Φοινίκι Λακωνίας

Αξιολογήστε:
(3 ψήφοι)

Λίγα λόγια

Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Φοινίκι Λακωνίας παράγεται στην ομώνυμη περιοχή και έχει ανοιχτό κιτρινοπράσινο (έως χρυσίζον) χρώμα, λεπτόρευστη υφή, πλούσιο άρωμα και απαλή γεύση. Παράγεται από τρεις ποικιλίες ελιάς: την «Κορωνέικη» κατά 70%, την «Αθηνολιά» κατά 25% και την «Ασπρολιά» κατά 5%. Έχει ιδιαίτερη οικονομική σημασία για την περιοχή και είναι προϊόν Π.Ο.Π. από το 2003.

Τί το κάνει τόσο ξεχωριστό;

Έχει ιδιαίτερα φυσικοχημικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά (π.χ. χαμηλή οξύτητα, ιδιαίτερη γεύση, πλούσιο άρωμα), τα οποία οφείλονται αφενός στη συλλογή ελαιοκάρπου από τρεις ποικιλίες ελιάς, αφετέρου στις εδαφοκλιματικές συνθήκες της περιοχής. Το ημιορεινό ανάγλυφο με τις μεγάλες κλίσεις ευνοεί τον καλό αερισμό και την άπλετη έκθεση του καρπού στο ηλιακό φως που σε συνδυασμό με τα ασβεστολιθικά εδάφη και το μικροκλίμα της περιοχής (βροχερός χειμώνας, δροσερό καλοκαίρι με μεγάλη ηλιοφάνεια) συντελούν στην παραγωγή ενός ελαιόλαδου που ξεχωρίζει και διαφέρει ακόμη κι από τα υπόλοιπα ελαιόλαδα της Λακωνίας.

Πού παράγεται και πώς συνδέεται με το περιβάλλον της περιοχής;

Το ελαιόλαδο παράγεται εντός των γεωγραφικών ορίων της πρώην κοινότητας Φοινικίου στη Λακωνία, σε μια έκταση που σήμερα καταλαμβάνει περίπου 6500 στρέμματα. Η ελιά καλλιεργείται στην περιοχή από αρχαιοτάτων χρόνων, ενώ υπάρχουν κι αναφορές για την ανάπτυξη εξαγωγικού εμπορίου ελαιολάδου πριν από περίπου 180 χρόνια. Πέρα από τις ιδιαίτερες εδαφοκλιματικές συνθήκες, ξεχωριστό ρόλο στη μοναδικότητα του προϊόντος παίζουν οι καλλιεργητικές φροντίδες των παραγωγών της περιοχής. Η κατεργασία του εδάφους, η λίπανση, η καταπολέμηση των ασθενειών, ο κλαδοκάθαρος και το κλάδεμα των δένδρων γίνονται πάντα με γνώμονα την άριστη ποιότητα του καρπού και του τελικού προϊόντος.

Πώς παρασκευάζεται;

Η συγκομιδή πραγματοποιείται με τη βοήθεια χτενιών ή με το χέρι όταν το μεγαλύτερο ποσοστό του ελαιοκάρπου είναι ώριμο, όταν δηλαδή αλλάζει χρώμα από το πρασινοκίτρινο προς το ιώδες. Η μεταφορά γίνεται αμέσως μετά τη συλλογή σε σάκους από φυτική ύλη. Αποθηκεύεται σε στεγασμένους, καλά αεριζόμενους χώρους το πολύ για μία ημέρα μέχρι να αρχίσει η επεξεργασία. Ακολουθεί το σπάσιμο που γίνεται σε ειδικούς σπαστήρες, η μάλαξη που γίνεται σε θερμοκρασίες μικρότερες από 30°C της ελαιοζύμης και η εξαγωγή που πραγματοποιείται με φυγοκέντρηση σε διαχωριστήρες δύο ή τριών φάσεων. Η όλη επεξεργασία του ελαιοκάρπου καθώς και η επακόλουθη διατήρηση του ελαιολάδου λαμβάνουν χώρα σε μονάδες οι οποίες είναι εξοπλισμένες με ανοξείδωτο μηχανολογικό εξοπλισμό. Η απλή τυποποίηση του ελαιολάδου είναι επιτρεπτή και εκτός της οριοθετημένης ζώνης, με την προϋπόθεση η μέγιστη συσκευασία καταναλωτή να μην ξεπερνά τα 5 λίτρα.

Ποιοί το παράγουν;

Το εξαιρετικό αυτό προϊόν παράγεται και διατίθεται από τους Ελαιώνες Ρενιέρη.

Προσθήκη σχολίου

 
 

Βέλτιστη προβολή σε firefox chrome                                                  Όροι χρήσης  - Credits                                                  © 2012 γυρη.gr