Γυρεύω για:
FacebookTwitter
sideBar 

Αρνάκι Ελασσόνας

Αξιολογήστε:
(2 ψήφοι)

Λίγα λόγια

Tο αρνάκι Ελασσόνας ανήκει στην κατηγορία των ελαφρών αρνιών κι εκτρέφεται στην ομώνυμη επαρχία και την περιοχή Δαμασίου. Το κρέας του είναι 30-45 ημερών, βάρους 6,5-10,5 κιλών, τρυφερό, χυμώδες και με ελάχιστο στρώμα λίπους. Έχει χρώμα λευκό έως απαλό ροζ, χαρακτηριστικό άρωμα και ευχάριστη γεύση. Η εκτροφή προβάτων κι η παραγωγή κρέατος στην περιοχή είναι καταγεγραμμένη εδώ και πολλούς αιώνες, το αρνάκι Ελασσόνας όμως κατοχυρώθηκε ως προϊόν Π.Ο.Π. το 2011.

Τί το κάνει τόσο ξεχωριστό;

Τα αρνάκια από την Ελασσόνα είναι σχετικά μικρόσωμα, με λίπος χαμηλότερο (1,5%) από αυτό άλλων περιοχών. Πέρα από τη φυλή και τη διατροφή τους, το γεγονός ότι τα ζώα αυτά διανύουν μεγάλες αποστάσεις για να βοσκήσουν, τα βοηθά να αποκτήσουν μια διαφορετική σωματική διαμόρφωση σε σχέση με ζώα που ζουν σε χαμηλότερα υψόμετρα και κυρίως σε σχέση με ζώα που ζουν σταβλισμένα. Το χρώμα τους, λευκό έως απαλό ροζ, οφείλεται στο pH, τη μικρή ηλικία, τη διατροφή και τη φυλή. Το κρέας τους είναι τρυφερό, χυμώδες, με χαρακτηριστικό άρωμα και ευχάριστη γεύση ακόμη και σε μεγαλύτερη ηλικία. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες πολλών αρωματικών φυτών που αποτελούν μέρος της διατροφής τους παίζουν το δικό τους σημαντικό ρόλο. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που το κρέας από το αρνάκι Ελασσόνας είναι το πλέον περιζήτητο στην κατηγορία του.

Πού παράγεται και πώς συνδέεται με το περιβάλλον της περιοχής;

Η οριοθετημένη γεωγραφική ζώνη είναι ορεινή και ημιορεινή και παρουσιάζει ποικιλία υψομέτρων από 250 έως 2550 μέτρα. Το 60% της έκτασης είναι βοσκότοποι οι οποίοι χαρακτηρίζονται από μεγάλη ποικιλία χόρτων, βοτάνων και αρωματικών φυτών, δημιουργώντας μοναδικές συνθήκες βιοποικιλότητας. Οι πληθυσμοί προβάτων που εκτρέφονται είναι κυρίως ντόπιοι και έχουν προσαρμοστεί πλήρως στις εκτάσεις της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής. Η εκτατική εκτροφή τους αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο του πολιτισμού και της διατήρησης του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής, αλλά και αναγκαίο κομμάτι της καθημερινής ζωής. Βέβαια, κυρίαρχο ρόλο στη διαμόρφωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών διαδραματίζουν και άλλοι παράγοντες, πέρα από το είδος της διατροφής, τον τρόπο εκτροφής και τη φυλή, όπως η ηλικία και η αναπαραγωγική κατάσταση του ζώου.

Πώς παρασκευάζεται;

Τα αρνιά τρέφονται μέχρι την ηλικία της σφαγής αποκλειστικά με μητρικό γάλα. Η διατροφή τους στηρίζεται στην ελεύθερη βόσκηση σε ορεινά βοσκοτόπια και στους τεχνητούς λειμώνες. Για 3-5 μήνες χορηγούνται συμπληρωματικές ζωοτροφές, οι οποίες παράγονται κυρίως στην οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή. Οι τεχνητοί λειμώνες λιπαίνονται με φυσική κοπριά των ζώων της γεωγραφικής περιοχής ενώ αποκλείεται η χρήση εντομοκτόνων, ζιζανιοκτόνων και λιπασμάτων. Επίσης, οι γονείς του αρνιού από το οποίο προέρχεται το εκάστοτε σφάγιο διαβιούν στην οριοθετημένη περιοχή τουλάχιστον για 8 μήνες πριν τη σύζευξη. Η διάπλαση του σφαγίου παρουσιάζει ομοιόμορφη μυϊκή κάλυψη και καλύπτεται από λεπτό υποδόριο στρώμα λίπους, ομοιόμορφα κατανεμημένο. Τέλος, το κρέας διατίθεται μόνο ως φρέσκο.

Ποιοί το παράγουν;

Το εξαιρετικό αυτό προϊόν παράγεται και διατίθεται από την ΕΑΣ Ελασσόνας.

Προσθήκη σχολίου

 
 

Βέλτιστη προβολή σε firefox chrome                                                  Όροι χρήσης  - Credits                                                  © 2012 γυρη.gr