Γυρεύω για:
FacebookTwitter
sideBar 

Ελαιόλαδο Ολυμπία

Αξιολογήστε:
(3 ψήφοι)

Λίγα λόγια

Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Ολυμπία έχει ανοιχτό κιτρινοπράσινο χρώμα, σχετικά παχειά υφή, φρουτώδη γεύση και καθαρή οσμή. Παράγεται από την ποικιλία ελιάς «Κορωνέικη» κατά 90% και κατά 10% από την ποικιλία «Κολλυρέικη» μέσα στα διοικητικά όρια της επαρχίας Ολυμπίας στην Ηλεία. Είναι προϊόν που έλκει την καταγωγή του από την εποχή του Ομήρου και αναγνωρισμένο ως Π.Γ.Ε. από το 1996.

Τί το κάνει τόσο ξεχωριστό;

Το ελαιόλαδο Ολυμπία δίνει έντονα την εντύπωση ότι είναι φυσικός χυμός φρέσκου, καλής ποιότητας, φυσιολογικά ώριμου ελαιοκάρπου. Άλλωστε, η ελιά για τους κατοίκους της περιοχής είχε ιδιαίτερη σημασία ήδη από τα αρχαία χρόνια. Αγγεία, χρυσά κοσμήματα, νομίσματα και άλλα προϊόντα τέχνης που φιλοξενούνται σήμερα στο μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, φέρουν παραστάσεις με δένδρα, κλαδιά ελιάς, συλλογή ελαιοκάρπου και άλλα θέματα σχετικά με την ελιά και το ελαιόλαδο.

Πού παράγεται και πώς συνδέεται με το περιβάλλον της περιοχής;

Οι ποικιλίες ελιάς που καλλιεργούνται στην περιοχή προσδίδουν στο ελαιόλαδο ιδιαίτερα ωραία οσμή και γεύση. Ξεχωριστό όμως ρόλο παίζουν και οι ιδιάζουσες εδαφοκλιματικές συνθήκες. Το μικροκλίμα της περιοχής, με το «γλυκό» χειμώνα και τα «δροσερά» καλοκαίρια, η μεγάλη ηλιοφάνεια, η υψηλή σχετικά υγρασία και τα πλούσια εδάφη δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για την ιδιαιτερότητα του προϊόντος. Οι παραγωγοί της περιοχής συνεχίζουν τη μεγάλη παράδοση της ελαιοκαλλιέργειας με ιδιαίτερο ζήλο και δεν είναι τυχαίο ότι αριθμούν αρκετές χιλιάδες.

Πώς παρασκευάζεται;

Η συγκομιδή πραγματοποιείται με ράβδισμα ή με το χέρι κατά τους μήνες Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου. Σε καμία περίπτωση δε συλλέγεται ο καρπός που έχει πέσει στο χώμα, γνωστός ως «χαμάδα». Η μεταφορά του ελαιοκάρπου στα ελαιοτριβεία γίνεται σε πλαστικά τελάρα διάτρητα ή σάκκους από φυτικά υλικά. Η επεξεργασία γίνεται εντός τριών ημερών από της συλλογής του σε τοπικά κλασσικά ή φυγοκεντρικά ελαιοτριβεία που διασφαλίζουν θερμοκρασίες μικρότερες από 30°C της ελαιόπαστας κατά τη μάλαξη ως και σε όλες τις άλλες φάσεις επεξεργασίας. Επειδή όμως η τυποποίηση δε λαμβάνει χώρα πάντα στην οριοθετημένη ζώνη, το εξαιρετικό αυτό ελαιόλαδο είναι προϊόν Π.Γ.Ε. και όχι Π.Ο.Π..

Ποιοί την παράγουν;

Το μοναδικό αυτό προϊόν παράγεται και διατίθεται από την ΕΑΣ Ηλείας - Ολυμπίας, καθώς και από τις εταιρείες Papadopoulos oliveoil και Κτήμα Ξενοφώντος.

Προσθήκη σχολίου

 
 

Βέλτιστη προβολή σε firefox chrome                                                  Όροι χρήσης  - Credits                                                  © 2012 γυρη.gr