Γυρεύω για:
FacebookTwitter
sideBar 

Πατάτα Κάτω Νευροκοπίου

Αξιολογήστε:
(4 ψήφοι)

Λίγα λόγια

Η πατάτα Κάτω Νευροκοπίου είναι γνωστή σε όλη την Ελλάδα για τα ανώτερα γευστικά και ποιοτικά της χαρακτηριστικά. Η καλλιέργειά της εμφανίστηκε στο λεκανοπέδιο Κάτω Νευροκοπίου στα μέσα της δεκαετίας του 1920, ενώ το 2002 αναγνωρίστηκε ως προϊόν Π.Γ.Ε..

Τί την κάνει τόσο ξεχωριστή;

Η πατάτα Κάτω Νευροκοπίου έχει κατά κανόνα καλύτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά από άλλες πατάτες, κυρίως ως προς το ποσοστό περιεκτικότητας σε ξηρή ουσία (που είναι και το κυριότερο στοιχείο ανάλυσης για τον προσδιορισμό της ποιότητας της πατάτας). Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες, έχει άριστη εξωτερική εμφάνιση και σαφή γευστική υπεροχή.

Πού παράγεται και πώς συνδέεται με το περιβάλλον της περιοχής;

Η καλλιέργεια της ξεκίνησε ως ξηρική στα μέσα της δεκαετίας του 1920 και αργότερα, όταν η φήμη της απλώθηκε και αυξήθηκε η ζήτηση κατακόρυφα, μετατράπηκε σε ποτιστική. Σήμερα καλλιεργούνται περίπου 20.000-25.000 στρέμματα κάθε χρόνο σε ένα υψίπεδο 550-600 μέτρων που περιβάλλεται από τα όρη Όρβηλο, Βρόντου και Φαλακρό. Η ποιοτική υπεροχή της οφείλεται κυρίως στις εδαφοκλιματικές συνθήκες, αλλά και στη μακρόχρονη εμπειρία των πατατοκαλλιεργητών. Καθώς η πατάτα είναι φυτό δροσερών περιοχών, κυρίαρχο ρόλο παίζουν οι κατάλληλες θερμοκρασίες που επικρατούν στην οριοθετημένη ζώνη. Μάλιστα, ακόμη και για τη συντήρηση της πατάτας, η θερμοκρασία είναι τόσο καλή, που δε χρειάζεται ούτε τεχνητή ψύξη, αλλά ούτε καν χρήση αντιφυτρωτικών φαρμάκων.

Πώς παρασκευάζεται;

Κατά το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου τοποθετείται ο πατατόσπορος σε τελάρα για προβλάστηση. Η φύτευση αρχίζει το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου και διαρκεί 20-30 ημέρες ανάλογα με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες. Οι συνηθισμένες καλλιεργητικές φροντίδες του χωραφιού κατά την άνοιξη είναι το όργωμα, το φρεζάρισμα, η ένταση των οποίων ποικίλει ανάλογα με τις βροχοπτώσεις. Όταν τα φυτά φθάσουν στο ύψος των 15-20 εκατοστών, και ανάλογα πάντα με την πορεία των βροχοπτώσεων, αρχίζει το πότισμα με τεχνητή βροχή. Στο τέλος Ιουλίου οι κόνδυλοι είναι ώριμοι φυσιολογικά, οπότε συνήθως γίνεται αποφύλλωση. Στις αρχές Σεπτεμβρίου ο φλοιός των κονδύλων έχει φελοποιηθεί πλήρως και ξεκινά η συγκομιδή, η οποία διαρκεί το αργότερο μέχρι τα τέλη Οκτώβρη. Το τελικό προϊόν δεν είναι μόνο δημοφιλές μεταξύ των καταναλωτών, αλλά για την προμήθειά του ερίζουν κι οι βιομηχανίες μεταποίησης κι επεξεργασίας (π.χ., προτηγανισμένες, τσιπς, πουρές), καθώς εξασφαλίζουν καλύτερη ποιότητα μεταποιημένου προϊόντος και μεγαλύτερες αποδόσεις όταν το χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη.

Ποιοί την παράγουν;

Η ΕΑΣ Δράμας και η «Πατάτες Κάτω Νευροκοπίου» παράγουν και διαθέτουν τη μοναδική αυτή πατάτα. Το προϊόν διατίθεται κι από την εταιρεία ALKA Α.Β.Γ.Ε.Ε..

Προσθήκη σχολίου

 
 

Βέλτιστη προβολή σε firefox chrome                                                  Όροι χρήσης  - Credits                                                  © 2012 γυρη.gr