Γυρεύω για:
FacebookTwitter
sideBar 

Κατίκι Δομοκού

Αξιολογήστε:
(10 ψήφοι)

Λίγα λόγια

Το κατίκι Δομοκού είναι φρέσκο λευκό τυρί αλοιφώδους υφής. Παράγεται από γάλα γίδινο ή μίγμα του με πρόβειο και έχει ελαφρά ξινή, πλην όμως ευχάριστη, γεύση και χαρακτηριστικό άρωμα. Παράγεται παραδοσιακά στο οροπέδιο Όθρυς, στην περιοχή Δομοκού, και είναι προϊόν Π.Ο.Π. από το 1996.

Τί το κάνει τόσο ξεχωριστό;

Είναι αρκετά ελαφρύ, δροσιστικό και άμεσα αναγνωρίσιμο από τη μοναδική του υφή. Θεωρείται από τα πλέον κατάλληλα τυριά για υγιεινή διατροφή, καθώς συνδυάζει την πλούσια γεύση με τα χαμηλά λιπαρά (περίπου 13%). Καταναλώνεται με πολλούς τρόπους, συνοδεύοντας το κυρίως γεύμα, πάνω σε ψωμί, σε σαλάτες και σε πληθώρα συνταγών.

Πού παράγεται και πώς συνδέεται με το περιβάλλον της περιοχής;

Το γάλα το οποίο χρησιμοποιείται για την παρασκευή του τυριού είναι άριστης ποιότητας και προέρχεται αποκλειστικά από την περιοχή Δομοκού. Τα πρόβατα και οι αίγες τα οποία παράγουν το γάλα είναι κυρίως από ντόπιες φυλές που βόσκουν 10 με 11 μήνες το χρόνο σε υψόμετρο 500 έως 1000 μέτρων. Η διατροφή τους βασίζεται αποκλειστικά στην πλούσια χλωρίδα της περιοχής. Η παρασκευή του τελικού προϊόντος λαμβάνει επίσης χώρα μόνο σε εγκαταστάσεις της περιοχής.

Πώς παρασκευάζεται;

Για την παρασκευή του τυριού αυτού, το γάλα θερμαίνεται στους 75οC περίπου για 30 δευτερόλεπτα, και ακολούθως ψύχεται στους 27-28οC. Στη συνέχεια τοποθετείται εντός τυρολέβητος σε θερμοκρασία 20-22οC, όπου παραμένει μέχρι το σχηματισμό πήγματος. Αν μέχρι την επόμενη μέρα δεν έχει πήξει, προστίθεται πυτιά. Ακολούθως, το πήγμα πολτοποιείται και εισάγεται σε υφασμάτινους σάκους για στράγγιση. Η στράγγιση θεωρείται ότι έχει ολοκληρωθεί όταν το πήγμα αποκτήσει υγρασία 75-80%. Το στραγγισμένο πήγμα αναμιγνύεται ώστε να αποκτήσει ομοιογενή υφή και συσκευάζεται σε δοχεία ή διατηρείται σε ψυκτικούς θαλάμους θερμοκρασίας μικρότερης των 4οC μέχρι τη διάθεσή του.

Ποιοί το παράγουν;

Το εξαιρετικό αυτό προϊόν παράγεται και διατίθεται από την εταιρεία Γαλάνης Τυροκομικά, καθώς και από την εταιρεία ΔΟΜΟΚΟΣ Α.Ε.

Προσθήκη σχολίου

 
 

Βέλτιστη προβολή σε firefox chrome                                                  Όροι χρήσης  - Credits                                                  © 2012 γυρη.gr