Γυρεύω για:
FacebookTwitter
sideBar 

Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Θραψανό

Αξιολογήστε:
(1 Ψήφος)

Λίγα λόγια

Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Θραψανό παράγεται εντός των γεωγραφικών ορίων του ομώνυμου χωριού. Έχει χρώμα διαυγές κι ανοικτό πράσινο, σύνθετη γλυκόπρικη γεύση και έντονο φρουτώδες άρωμα. Είναι από τα πιο ιδιαίτερα και ποιοτικά ελαιόλαδα της χώρας μας και προϊόν Π.Ο.Π. από το 2002.

Τί το κάνει τόσο ξεχωριστό;

Τα μοναδικά φυσικοχημικά χαρακτηριστικά του είναι συνυφασμένα τόσο με τις ποικιλίες της καλλιεργούμενης ελιάς (ψιλολιά, κορωνέϊκη), τη σύσταση του εδάφους και το ευνοϊκό κλίμα της περιοχής, όσο και με τον τρόπο συγκομιδής και κατεργασίας του ελαιοκάρπου (σύστημα κοινής έκθλιψης, πρακτική μοναδική στην Κρήτη). Είναι επόμενο να περιέχει υψηλά ποσοστά ελαϊκού οξέος και βιταμίνης Ε, να χαρακτηρίζεται από χαμηλή οξύτητα και να εμφανίζει μεγάλη διατηρησιμότητα.

Πού παράγεται και πώς συνδέεται με το περιβάλλον της περιοχής;

Η παραγωγή ανέρχεται σε περίπου 300 τόνους το χρόνο και λαμβάνει χώρα σε μία ημιορεινή περιοχή, με άριστες εδαφοκλιματικές συνθήκες που επιτρέπουν τη σωστή καλλιέργεια της ελιάς και την παραγωγή εξαιρετικού ελαιολάδου. Το δροσερό περιβάλλον παραγωγής, για παράδειγμα, το οποίο χαρακτηρίζεται από υψηλές ετήσιες βροχοπτώσεις κι εδάφη που κατακρατούν το νερό, αναβαθμίζει την ποιότητα του τελικού προϊόντος. Η καλλιέργεια της ελιάς στην περιοχή, που γίνεται από τα αρχαία ακόμη χρόνια, έχει μεγάλη σημασία για την τοπική οικονομία και την περιοχή. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα έχουν φυτευτεί πολλά καινούρια δένδρα και πολλοί νέοι άνθρωποι έχουν επιστρέψει κι ασχολούνται με την παραγωγή του. Η παραγωγή και αποθήκευση ελαιολάδου βεβαιώνονται από τη σύγκριση των πήλινων αγγείων της μινωικής εποχής των ανακτόρων της Κνωσού με αυτών που ακόμη και σήμερα κατασκευάζουν οι αγγειοπλάστες του χωριού.

Πώς παρασκευάζεται;

Οι καλλιεργητές της περιοχής εφαρμόζουν κλάδεμα κάθε 4-5 έτη σε χαμηλό σχήμα λαμβάνοντας υπόψη την καλή ισορροπία του δένδρου. Η λίπανση γίνεται κυρίως με χρήση κοπριάς. Η καταπολέμηση των ζιζανίων γίνεται με μηχανική καλλιέργεια, ενώ των εντόμων και των ασθενειών με δολωματικούς ψεκασμούς από εδάφους. Η συγκομιδή του ελαιοκάρπου γίνεται όταν αυτός έχει χρώμα αχνοκίτρινο έως ιώδες ανάλογα με τον βαθμό ωρίμανσης του. Η μεταφορά του ελαιοκάρπου γίνεται άμεσα και με σάκους από φυτικές ίνες στο τοπικό ελαιοτριβείο. Εκεί γίνεται έκθλιψη η οποία περιλαμβάνει κοινή άλεση των ελιών όλων των καλλιεργητών της περιοχής. Η παραγωγή γίνεται με φυγοκέντριση σε κρύα πίεση. Η διάθεση δεν ξεπερνάει τους δύο μήνες και πραγματοποιείται σχεδόν στο σύνολό της σε χώρες του εξωτερικού.

Ποιοί το παράγουν;

O Αγροτικός Συνεταιρισμός Θραψανού παράγει και διαθέτει το σύνολο σχεδόν του μοναδικού αυτού προϊόντος. Το προϊόν διατίθεται κι από την εταιρεία Olivos.

Προσθήκη σχολίου

 
 

Βέλτιστη προβολή σε firefox chrome                                                  Όροι χρήσης  - Credits                                                  © 2012 γυρη.gr