Γυρεύω για:
FacebookTwitter
sideBar 

Τσακώνικη Μελιτζάνα Λεωνιδίου

Αξιολογήστε:
(1 Ψήφος)

Λίγα λόγια

Η Τσακώνικη μελιτζάνα Λεωνιδίου έχει σχήμα επίμηκες, χρώμα μωβ με άσπρες ρίγες, γλυκιά γεύση, γυαλιστερό και λείο φλοιό, και μέγεθος καρπού που κυμαίνεται από 15 έως 22 εκατοστά. Παράγεται παραδοσιακά στον κάμπο του Λεωνιδίου, είναι πλούσια σε θρεπτική αξία και είναι προϊόν Π.Ο.Π. από το 1996.

Τί την κάνει τόσο ξεχωριστή;

Είναι η μοναδική μελιτζάνα που έχει γλυκιά γεύση, ενώ διαφέρει από τις κοινές μελιτζάνες και σε πολλά άλλα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, όπως το χρώμα, το σχήμα και το μέγεθος. Αποτελεί πολύ καλή πηγή διαιτητικών ινών, βιταμινών και μετάλλων (π.χ., μαγγανίου, μαγνησίου, καλίου). Χρησιμοποιείται σε πολλούς συνδυασμούς στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική, με κυριότερο προϊόν το παραδοσιακό γλυκό κουταλιού «μελιτζανάκι».

Πού παράγεται και πώς συνδέεται με το περιβάλλον της περιοχής;

Πρόερχεται από την ομώνυμη εκλεκτή ποικιλία που παράγεται στον κάμπο του Λεωνιδίου παραδοσιακά, σε μια ζώνη που οριοθετείται από τη θάλασσα, τους Τσακώνικους βράχους και άλλους ορεινούς όγκους. Ωριμάζει πιο πρώιμα από άλλες περιοχές και η μέση ετήσια παραγωγή της αυτή τη στιγμή αγγίζει τους 2.000 τόνους. Τα ιδιαίτερα ποιοτικά της χαρακτηριστικά οφείλονται, μεταξύ άλλων, στο μικροκλίμα της περιοχής, τη σύσταση του εδάφους και την ποιότητα του νερού αρδεύσεως του κάμπου του Λεωνιδίου. Οι παραγωγοί της περιοχής δείχνουν ιδιαίτερη φροντίδα σε αυτό το προϊόν, καθώς πρόκειται για το πλέον παραδοσιακό και φημισμένο προϊόν της περιοχής εδώ και δεκαετίες.

Πώς παρασκευάζεται;

Η καλλιέργειά της είναι υπαίθρια και κάθε χρόνο ξεκινά γύρω στο Δεκέμβρη. Χρειάζεται όμως υψηλές θερμοκρασίες για να αναπτυχθεί, για αυτό και οι πρώτες υπαίθριες Τσακώνικες μελιτζάνες κάνουν την εμφάνισή τους στις αρχές Απρίλη. Η συγκομιδή γίνεται συνήθως με το χέρι και η συσκευασία λαμβάνει χώρα πάντα εντός της οριοθετημένης ζώνης. Οι παραγωγοί και οι κάτοικοι της περιοχής είναι πολύ περήφανοι για το τελικό προϊόν και, προκειμένου να την τιμήσουν, διοργανώνουν κάθε χρόνο τη «Γιορτή Τσακώνικης Μελιτζάνας». Χρησιμοποιείται σε πολλές συνταγές, αλλά είναι γενικά τόσο εύγευστη που τρώγεται ακόμη και ωμή.

Ποιοί την παράγουν;

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Λεωνιδίου παράγει και διαθέτει το εξαιρετικό αυτό προϊόν.

Προσθήκη σχολίου

 
 

Βέλτιστη προβολή σε firefox chrome                                                  Όροι χρήσης  - Credits                                                  © 2012 γυρη.gr