Γυρεύω για:
FacebookTwitter
sideBar 

Ελαιόλαδο Ζάκυνθος

Αξιολογήστε:
(3 ψήφοι)

Λίγα λόγια

Το ελαιόλαδο Ζάκυνθος παράγεται στο ομώνυμο νησί από τις ποικιλίες ελιάς «Κορωνέικη» και «Ντόπια Λιανολιά». Η καλλιέργειά του ανάγεται στην αρχαιότητα. Είναι εξαιρετικής ποιότητας και προϊόν Π.Γ.Ε. από το 1998.

Τί το κάνει τόσο ξεχωριστό;

Οι ζακυνθινοί ελαιώνες είναι ονομαστοί, καθώς η καλλιέργεια της ελιάς είναι αναπόσπαστο κομμάτι της οικονομίας του νησιού από την εποχή του Ομήρου. Η μακρά παράδοση της ελαιοκαλλιέργειας σε συνδυασμό με τις ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες ευνοούν την παραγωγή εκλεκτού ελαιολάδου με χαρακτηριστικά που δε συναντώνται σε άλλες περιοχές της χώρας.

Πού παράγεται και πώς συνδέεται με το περιβάλλον της περιοχής;

Τα εδάφη της Ζακύνθου, αν και μέσης γονιμότητας, έχουν σχετικά υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, στοιχείο που είναι απαραίτητο για την ελιά. Ελιές καλλιεργούνται σε όλη σχεδόν την έκταση του νησιού (λόφους, πεδινές, παραθαλάσσιες και ορεινές περιοχές). Η ηλιοφάνεια, από τις μεγαλύτερες στη χώρα, η εδαφική υγρασία κατά τις κρίσιμες περιόδους καρποφορίας και ωρίμανσης, και η υψηλή σχετική υγρασία της ατμόσφαιρας επιδρούν θετικά στην ανάπτυξη των δένδρων και του καρπού. Οι καλλιεργητικές φροντίδες των παραγωγών της περιοχής (π.χ. όργωμα, λίπανση, καταπολέμηση των ασθενειών) παίζουν το δικό τους ξεχωριστό ρόλο στη διαμόρφωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών. Δεν είναι τυχαίο που υπάρχουν πλούσιες ιστορικές αναφορές στην καλλιέργεια της ελιάς και τη σημασία της για τους κατοίκους του νησιού.

Πώς παρασκευάζεται;

Ο καρπός συγκομίζεται νωρίς (μέχρι το τέλος Ιανουαρίου) κατά 100% πάνω από το δέντρο με ραβδισμό και με μικρά ελαιοσυλλεκτικά εδάφους. Μεταφέρεται σύντομα (μέσα σε 2-3 ημέρες) στο ελαιοτριβείο μέσα σε μικρούς σάκκους απο φυτικά υλικά που επιτρέπουν στον καρπό να αερίζεται καλά. Η επεξεργασία του γίνεται στο μεγαλύτερο μέρος σε σύγχρονα φυγοκεντρικά ελαιοτριβεία που βρίσκονται μέσα στα διοικητικά όρια του νησιού. Επειδή όμως η επεξεργασία ή/και τυποποίηση δε λαμβάνουν χώρα πάντα στη Ζάκυνθο, το εξαιρετικό αυτό ελαιόλαδο είναι προϊόν Π.Γ.Ε. και όχι Π.Ο.Π..

Ποιοί το παράγουν;

Το μοναδικό αυτό προϊόν παράγεται και διατίθεται από την ΕΑΣ Ζακύνθου, το Ελαιοτριβείο Τζαβαλά, την εταιρεία aristeon και το ελαιοτριβείο «ΠΛΕΣΣΑΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ».

Προσθήκη σχολίου

 
 

Βέλτιστη προβολή σε firefox chrome                                                  Όροι χρήσης  - Credits                                                  © 2012 γυρη.gr