Γυρεύω για:
FacebookTwitter
sideBar 

Φιρίκι Πηλίου

Αξιολογήστε:
(2 ψήφοι)

Λίγα λόγια

Το φιρίκι Πηλίου είναι μήλο, μικρού έως μεσαίου μεγέθους, με σχήμα επιμήκες κυλινδρικό, χρώμα πρασινοκίτρινο, με επίχρισμα έντονα κόκκινο στην πλευρά που το βλέπει ο ήλιος, υψηλή σκληρότητα σάρκας, γλυκιά και χυμώδη σάρκα και ιδιαίτερο έντονο άρωμα. Καλλιεργείται στον ορεινό και ημιορεινό όγκο του Πηλίου από το 18ο αιώνα και είναι προϊόν Π.Ο.Π. από το 2011.

Τί το κάνει τόσο ξεχωριστό;

Το Φιρίκι Πηλίου σε σχέση με τα φιρίκια που καλλιεργούνται σε άλλες περιοχές είναι πιο μικρό και πιο επίμηκες, δε μωλωπίζεται εύκολα και δεν παθαίνει ηλιοεγκαύματα. Έχει έντονο κόκκινο χρώμα, πιο σκληρή και τραγανή σάρκα, καθώς λόγω του επικλινούς του εδάφους και του παραδοσιακού αρραιώματος έχει μεγαλύτερη έκθεση στον ήλιο. Επίσης, έχει έντονο άρωμα, είναι αρκετά γλυκό και χυμώδες. Όλα αυτά, το καθιστούν ξεχωριστό σε σχέση με τα φιρίκια άλλων περιοχών και δεν είναι τυχαίο ότι απολαμβάνει μεγαλύτερη προτίμηση στην αγορά.

Πού παράγεται και πώς συνδέεται με το περιβάλλον της περιοχής;

Η οριοθετημένη ζώνη παραγωγής χαρακτηρίζεται από σχετικά υψηλό υψόμετρο (300-900 μέτρα), ήπιο κλίμα, δροσερό θέρος, μικρές διακυμάνσεις της θερμοκρασίας, αυξημένη σχετική υγρασία (60,9%) και μεγάλη ηλιοφάνεια (210 ώρες/μήνα). Η γειτνίαση των καλλιεργειών με δασικές εκτάσεις καστανιάς-οξιάς και κουμαριάς, δημιουργεί ελαφρά και καλής γονιμότητας εδάφη, πλούσια σε οργανική ουσία. Είναι, επίσης, καλώς αποστραγγιζόμενα εξαιτίας της επικλινούς μορφολογίας της περιοχής και για το λόγο αυτό, στο μεγαλύτερο ποσοστό, η καλλιέργεια της φιρικιάς γίνεται σε αναβαθμίδες.

Οι παραγωγοί, αξιοποιώντας τη μακρόχρονη εμπειρία τους, πραγματοποιούν με το χέρι και με ιδιαίτερη φροντίδα τις εργασίες της αραίωσης, του κλαδέματος, αλλά και της συγκομιδής, εξασφαλίζοντας την ακεραιότητα, διατηρησιμότητα και υψηλή ποιότητα του καρπού.

Πώς παρασκευάζεται;

Το Φιρίκι Πηλίου παρενιαυτοφορεί, δηλαδή δίνει σοδειά κάθε δεύτερο χρόνο. Μπαίνει σε καρποφορία μετά το 6ο έτος από τη φύτευση και εξελίσσεται σε δένδρο μεγάλης ανάπτυξης. Η συγκομιδή των καρπών γίνεται με το χέρι, παρά το ισχυρό ανάγλυφο της περιοχής, όπως άλλωστε γινόταν παραδοσιακά και στο ξεκίνημα της καλλιέργειας των φιρικιών στο Πήλιο. Οι καρποί συγκεντρώνονται στο χωράφι, συσκευάζονται σε πλαστικές κλούβες ή ξυλοκιβώτια και οδηγούνται προς αποθήκευση σε ψυκτικούς θαλάμους με στόχο να προστατευθεί καλύτερα η ποιότητα (αποφυγή μωλωπισμών, μείωση της σκληρότητας) και η αυθεντικότητα του προϊόντος. Κατόπιν συσκευάζονται και διατίθενται στην αγορά. Η δυνατότητα επανασυσκευασίας δεν απαγορεύεται εκτός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες της αγοράς και η προώθηση του προϊόντος.

Ποιοί το παράγουν;

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου παράγει και διαθέτει το εξαιρετικό αυτό προϊόν.

Προσθήκη σχολίου

 
 

Βέλτιστη προβολή σε firefox chrome                                                  Όροι χρήσης  - Credits                                                  © 2012 γυρη.gr