Γυρεύω για:
FacebookTwitter
sideBar 

Ελιά Καλαμάτας

Αξιολογήστε:
(2 ψήφοι)

Λίγα λόγια

Η βρώσιμη ελιά Καλαμάτας παράγεται αποκλειστικά από την ομώνυμη εκλεκτή εγχώρια ποικιλία στην περιοχή της Μεσσηνίας. Έχει μοναδική γεύση, καστανόμαυρο χρώμα και είναι άμεσα αναγνωρίσιμη από το χαρακτηριστικό χάραγμα. Συλλέγεται μόνο με το χέρι, ωριμάζει με την προσθήκη φυσικού άλατος και καταναλώνεται αποκλειστικά ως επιτραπέζια. Είναι ευρύτατα γνωστή στο εξωτερικό, ενώ είναι προϊόν Π.Ο.Π. από το 1996.

Τί την κάνει τόσο ξεχωριστή;

Οι άνθρωποι της ΕΑΣ Μεσσηνίας έχουν περιγράψει με τον πλέον εύστοχο τρόπο τη μοναδικότητα του προϊόντος: “Φυσική, καστανόμαυρη, δυναμική και χυμώδης! «Ψημένη» στην άλμη που φτιάχνεται από θαλασσινό αλάτι και «βαπτισμένη» στο κρασόξυδο, αποκτά μια χαρακτηριστική ελαφρά φρουτώδη γεύση. Αν και είναι ώριμη από το δέντρο ακόμα, μαζεύεται με το χέρι για να προστατεύεται η ευαίσθητη σάρκα της”. Η μοναδική ποικιλία, το περιβάλλον, οι φροντίδες των παραγωγών, ο τρόπος συγκομιδής και ο τρόπος παρασκευής έχουν συμβάλει ώστε το τελικό προϊόν να έχει γίνει γνωστό κι αγαπητό σε πολλά μέρη του κόσμου.

Πού παράγεται και πώς συνδέεται με το περιβάλλον της περιοχής;

Ο εκλεκτός καρπός, γνωστός και ως «χονδρολιά», είναι δημιούργημα της περιοχής, καθώς είναι στενά συνδεδεμένος με το φυσικό περιβάλλον (έδαφος και κλίμα) και τον τρόπο παραγωγής. Τα δέντρα που δίνουν τον καρπό αυτόν είναι ζωηρά, μετρίου και μεγάλου μεγέθους, με φύλλα μεγάλα και πλατιά, τα οποία ξεχωρίζουν για το βαθύ πράσινο χρώμα στην άνω τους επιφάνεια. Ευδοκιμούν σε όλη τη Μεσσηνία και απολαμβάνουν της ιδιαίτερης φροντίδας των παραγωγών της περιοχής, ειδικά ως προς το αριστοτεχνικό κλάδεμα.

Πώς παρασκευάζεται;

Μετά τη συλλογή με το χέρι, οι καρποί μεταφέρονται στις μονάδες αποθήκευσης και επεξεργασίας. Ακολουθεί η εκπίκρανση, η οποία πραγματοποιείται με προσθήκη φυσικού άλατος σε νερό. Οι συγκεντρώσεις στην άλμη αρχίζουν από 5% και ανάλογα με το χρόνο παραμονής φθάνουν σε αναλογία 8%. Το στάδιο της ωρίμανσης διαρκεί δύο μήνες περίπου. Κατόπιν το προϊόν χαράσσεται και, αφού τοποθετηθεί σε καθαρό νερό για μία ημέρα, παρασκεύαζεται νέα άλμη συγκέντρωσης 8% με προσθήκη ύψους 4-5%. Στη συνέχεια, οι ελιές τοποθετούνται σε δοχεία, στα οποία προστίθεται εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Καλαμάτας, το οποίο κι εξασφαλίζει την άριστη διατήρηση του καρπού για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το τελικό προϊόν εξάγεται σε πολλά μέρη του κόσμου και έχει γίνει γνωστό με την ονομασία “Kalamata Olives”. Πρέπει, τέλος, να τονιστεί ότι υπάρχουν διάφορες παραλλαγές στην παρασκευή της τελικής επιτραπέζιας ελιάς Καλαμάτας, αλλά αυτή που περιγράφεται εδώ είναι η επίσημα αναγνωρισμένη.

Ποιοί την παράγουν;

Η ΕΑΣ Μεσσηνίας, καθώς και οι εταιρείες mana elia, NIKOLOPOULOS ESTATE, Αρκαδιά και Αστήρ παράγουν και διαθέτουν το μοναδικό αυτό προϊόν.

Προσθήκη σχολίου

 
 

Βέλτιστη προβολή σε firefox chrome                                                  Όροι χρήσης  - Credits                                                  © 2012 γυρη.gr