Γυρεύω για:
FacebookTwitter
sideBar 

Κεφαλογραβιέρα

Αξιολογήστε:
(3 ψήφοι)

Λίγα λόγια

Η κεφαλογραβιέρα είναι σκληρό επιτραπέζιο τυρί εξαιρετικής ποιότητας, ελαστικής υφής και χρώματος υποκίτρινου. Παράγεται παραδοσιακά από πρόβειο γάλα ή μίγμα αυτού με γίδινο σε πολλές περιοχές της χώρας, αλλά έχει κατοχυρωθεί ως Π.Ο.Π από το 1996 στις περιοχές της Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας, καθώς και στις περιφερειακές ενότητες Αιτωλοακαρνανίας κι Ευρυτανίας.

Τί το κάνει τόσο ξεχωριστό;

Ξεχωρίζει για την ευχάριστη, αλμυρή γεύση της και το πλούσιό της άρωμα. Η επιδερμίδα της είναι σκληρή και λεπτή, η μάζα της έχει πολλές οπές και, όπως η ονομασία υπονοεί, οι ιδιότητές της κυμαίνονται μεταξύ της γραβιέρας και του κεφαλοτυριού. Πιο συγκεκριμένα, είναι πιο αλμυρή από αρκετές γραβιέρες κι η γεύση της συχνά παραπέμπει σε ξηρούς καρπούς και σε βούτυρο. Είναι προϊόν που εμφανίζει μεγάλη κατά κεφαλή κατανάλωση.

Πού παράγεται και πώς συνδέεται με το περιβάλλον της περιοχής;

Παράγεται από πρόβειο γάλα ή μίγμα αυτού με γίδινο μέχρι 10% κατά βάρος. Οι περιοχές στις οποίες παράγεται είναι περίπου κατά τα 2/3 ορεινές (ύψος μεγαλύτερο των 200 μέτρων) και μόνο κατά το υπόλοιπο 1/3 πεδινές ή ημιορεινές (λόφοι ύψους έως 200 μέτρα). Το γάλα προέρχεται αποκλειστικά από φυλές προβάτων και αιγών παραδοσιακά εκτρεφομένων και προσαρμοσμένων στην εκάστοτε περιοχή παρασκευής του τυριού.

Παρασκευάσθηκε για πρώτη φορά από τη «ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ» στην Ήπειρο. Στη συνέχεια, λόγω της εκλεκτής ποιότητάς της, έγινε δημοφιλής και η παρασκευή της επεκτάθηκε και σε άλλες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας. Επειδή λοιπόν παράγεται στο μεγαλύτερο μέρος της Δυτικής Ελλάδας, απουσιάζει ο γεωγραφικός προσδιορισμός από την κατοχυρωμένη Π.Ο.Π. ονομασία.

Πώς παρασκευάζεται;

Το γάλα που παράγεται τυροκομείται το αργότερο εντός 48 ωρών από την άμελξη. Κατά την τυροκόμηση δεν προστίθεται σκόνη ή συμπύκνωμα γάλακτος ή οποιαδήποτε άλλη χημική ουσία (π.χ. χρωστική, συντηρητική, αντιβιοτική). Η πήξη του γάλακτος γίνεται στους 32-34οC. Ακολουθεί διαίρεση του πήγματος, αναθέρμανση στους 48οC περίπου, μεταφορά σε καλούπια και πίεση. Στη συνέχεια το τυρί μεταφέρεται σε χώρο θερμοκρασίας 14-16οC. Μετά από μία ημέρα τοποθετείται σε άλμη για 2 περίπου ημέρες. Η ωρίμανση γίνεται αρχικά σε θαλάμους θερμοκρασίας 14-16οC και σχετικής υγρασίας 85-90%. Κατά τη διάρκεια της παραμονής στους θαλάμους αυτούς αλατίζεται επιφανειακά και αναστρέφεται 10 φορές περίπου. Όταν ολοκληρωθεί το αλάτισμα, ξεκινά η δεύτερη φάση της ωρίμανσης σε θαλάμους με θερμοκρασία μικρότερη των 6οC. Η συνολική ωρίμανση διαρκεί τουλάχιστον 3 μήνες.

Ποιοί το παράγουν;

H Ε.Α.Σ. Καστοριάς, καθώς και οι εταιρείες Τσοπανάκι, Κάκος, ZHKOS Παραδοσιακή Τυροκομία παράγουν ή/και διαθέτουν την Π.Ο.Π. κεφαλογραβιέρα. Το προϊόν διατίθεται κι από τις εταιρείες ΚουρέλλαςΚαράλης Α.Ε. - Βιομηχανία γάλακτος Ηπείρου και Παραδοσιακό τυροκομείο - Καρούσος Σταύρος.

Προσθήκη σχολίου

 
 

Βέλτιστη προβολή σε firefox chrome                                                  Όροι χρήσης  - Credits                                                  © 2012 γυρη.gr