Γυρεύω για:
FacebookTwitter
sideBar 

Ελαιόλαδο Κολυμβάρι Χανίων Κρήτης

Αξιολογήστε:
(2 ψήφοι)

Λίγα λόγια

Το ελαιόλαδο Κολυμβάρι Χανίων Κρήτης παράγεται στην ομώνυμη περιοχή εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Έχει πρασινοκίτρινο χρώμα, χαμηλή οξύτητα και είναι γνωστό για τις άριστες φυσικοχημικές και οργανοληπτικές του ιδιότητες. Παράγεται από την ποικιλία «Κορωνέϊκη» και σε μικρότερο ποσοστό από την ποικιλία «Τσουνάτη η μαστοειδής». Είναι πολυβραβευμένο και προϊόν Π.Ο.Π. από το 1997.

Τί το κάνει τόσο ξεχωριστό;

Οι παραδοσιακά καλλιεργούμενες ποικιλίες από τις οποίες παράγεται (Κορωνέϊκη και Τσουνάτη) συνθέτουν ένα μοναδικό συνδυασμό. Το τελικό προϊόν έχει ευχάριστα γλυκόπικρη γεύση και φρουτώδες κατά κύριο λόγο άρωμα. Διατηρεί τη φρεσκάδα του για πολύ καιρό, είναι απηλαγμένο ιχνών επιβλαβών ουσιών και σε ποσοστό 80% είναι ιδιαίτερα χαμηλής οξύτητας (0,3-0,5). Έχει βραβευτεί αρκετές φορές σε διεθνείς εκθέσεις.

Πού παράγεται και πώς συνδέεται με το περιβάλλον της περιοχής;

Η παραγωγή του γίνεται σε πεδινές αλλά και ορεινές περιοχές, σε ξηρικές, κατά το μεγαλύτερο ποσοστό (70%), καλλιέργειες. Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται έχουν προσαρμοστεί πλήρως στο κλίμα και το έδαφος της περιοχής και το χρώμα των καρπών τους είναι πράσινο έως πράσινο ιώδες, ανάλογα με το βαθμό ωρίμανσης. Οι καλλιεργητικές φροντίδες των παραγωγών (π.χ. λίπανση, κλάδεμα, καταπολέμηση του δάκου) παίζουν το δικό τους σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των άριστων ποιοτικών χαρακτηριστικών του καρπού, αλλά και του τελικού προϊόντος.

Πώς παρασκευάζεται;

Η συγκομιδή πραγματοποιείται με ράβδισμα ή με το χέρι. Η αποθήκευση δε διαρκεί πάνω από μία ημέρα και πραγματοποιείται σε συνθήκες που εξασφαλίζουν την άριστη κατάσταση του ελαιοκάρπου πριν την ελαιοποίηση. Η επεξεργασία γίνεται μόνο σε ελαιοτριβεία της περιοχής με το φυγοκεντρικό κυρίως σύστημα και σε χαμηλή θερμοκρασία που δεν υπερβαίνει τους 30 0C. Η αποθήκευση του ελαιολάδου γίνεται μόνο σε ανοξείδωτες δεξαμενές και η τυποποίηση λαμβάνει χώρα αποκλειστικά στην οριοθετημένη περιοχή. Το εξαιρετικό τελικό προϊόν διατίθεται τόσο στη χώρα μας όσο και σε διάφορες χώρες του εξωτερικού.

Ποιοί το παράγουν;

Το προϊόν αυτό παράγεται και διατίθεται από τις εταιρείες TERRA CRETA S.A., Κτήμα Τερέζα Ψυλλάκη, Λιόφυτο Ματθαίου, Κολυμπάρι Α.Ε., Ανώσκελη και Ελάσιον.

Προσθήκη σχολίου

 
 

Βέλτιστη προβολή σε firefox chrome                                                  Όροι χρήσης  - Credits                                                  © 2012 γυρη.gr