Γυρεύω για:
FacebookTwitter
sideBar 

Ελαιόλαδο Θάσος

Αξιολογήστε:
(9 ψήφοι)

Λίγα λόγια

Το ελαιόλαδο Θάσος παράγεται στο ομώνυμο νησί από τη μοναδική στο είδος της «Θασίτικη» ποικιλία. Έχει κίτρινο – χρυσαφί χρώμα, ξεχωριστή γεύση ελιάς και είναι προϊόν Π.Γ.Ε. από το 1996.

Τί το κάνει τόσο ξεχωριστό;

Παράγεται από την ποικιλία «Θασίτικη» ή «Θρούμπα Θάσου», η οποία είναι μοναδική στο είδος της και καλλιεργείται από την αρχαιότητα. Έχει χρώμα ελαφρά διαφορετικό από ότι τα περισσότερα ελαιόλαδα και έντονη γεύση ελιάς.

Πού παράγεται και πώς συνδέεται με το περιβάλλον της περιοχής;

Η ιδιαιτερότητα του προϊόντος εξασφαλίζεται σε μεγάλο βαθμό από τη μοναδικότητα της ποικιλίας της ελιάς που καλλιεργείται σχεδόν σε αποκλειστικότητα στη Θάσο από την αρχαιότητα. Υπάρχουν ακόμη και σήμερα ελαιόδεντρα που η ηλικία τους ξεπερνάει τα 700 χρόνια. Το κλίμα του νησιού ευνοεί την ανάπτυξη της ελιάς που φύεται τόσο σε πεδινές όσο και σε ορεινές περιοχές και καρποφορεί το χειμώνα. Μεγάλο ρόλο παίζουν και άλλοι παράγοντες, όπως η σύσταση του εδάφους, καθώς κι ο τρόπος καλλιέργειας, συλλογής και επεξεργασίας του ελαιοκάρπου.

Πώς παρασκευάζεται;

Η συγκομιδή του ελαιοκάρπου πραγματοποιείται όταν η μεγαλύτερη ποσότητα αυτού είναι πλήρως ώριμη. Συνήθως αρχίζει το Νοέμβριο και συχνά φθάνει μέχρι το Φεβρουάριο. Η συλλογή γίνεται κυρίως με το χέρι και σε μικρότερο βαθμό με χτένισμα. Η αποθήκευση δε διαρκεί πάνω από δύο ημέρες και πραγματοποιείται σε συνθήκες που εξασφαλίζουν τον καλύτερο δυνατό αερισμό του ελαιοκάρπου πριν την ελαιοποίηση. Η επεξεργασία γίνεται κατά το μεγαλύτερο μέρος σε ελαιοτριβεία που χρησιμοποιούν το φυγοκεντρικό σύστημα. Η επεξεργασία και τυποποίηση δε λαμβάνουν χώρα πάντα στη Θάσο, για αυτό και το εξαιρετικό αυτό ελαιόλαδο είναι προϊόν Π.Γ.Ε. και όχι Π.Ο.Π..

Ποιοί το παράγουν;

Το μοναδικό αυτό προϊόν παράγεται και διατίθεται από τον Αγροτικό Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Πρίνου «η Δήμητρα» και από τις εταιρείες Βελουϊτίνος, ΒΙ.ΕΛ.ΘΑ. και BIO OLIVES ATHINA.

Προσθήκη σχολίου

 
 

Βέλτιστη προβολή σε firefox chrome                                                  Όροι χρήσης  - Credits                                                  © 2012 γυρη.gr