Γυρεύω για:
FacebookTwitter
sideBar 

Μανούρι

Αξιολογήστε:
(2 ψήφοι)

Λίγα λόγια

Το μανούρι είναι εκλεκτό τυρί τυρογάλακτος, χρώματος λευκού με κυλινδρικό σχήμα χωρίς εξωτερικό περίβλημα, μαλακή υφή και συμπαγή μάζα χωρίς τρύπες. Παρασκευάζεται στις περιοχές Θεσσαλίας, Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας από πρόβειο ή κατσικίσιο τυρόγαλα ή μίγμα τους, στα οποία προστίθεται πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα ή μίγμα τους. Είναι προϊόν Π.Ο.Π. από το 1996.

Τί το κάνει τόσο ξεχωριστό;

Ξεχωρίζει για την ευχάριστη και γλυκιά του γεύση, καθώς και για το χαρακτηριστικό του άρωμα. Αποτελεί χαρακτηριστικό τύπο μυζήθρας και παλιά αναφερόταν ως «παχύτατην μυζήθραν». Διατίθεται στην αγορά με διάφορες διαστάσεις και διάφορα βάρη, ενώ εμφανίζει μεγάλη κατά κεφαλή κατανάλωση. Θεωρείται ίσως το πιο εκλεκτό ποιοτικά τυρί τυρογάλακτος, με τις καλύτερες ποιότητες να προέρχονται από τυρόγαλα σκληρών τυριών.

Πού παράγεται και πώς συνδέεται με το περιβάλλον της περιοχής;

Η παραγωγή του δε γίνεται μόνο σε μια περιοχή, αλλά σε όλη τη Θεσσαλία, καθώς και στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία, για αυτό και στην κατοχυρωμένη ονομασία απουσιάζει ο γεωγραφικός προσδιορισμός. Η τεχνολογία παρασκευής χάνεται στα βάθη του χρόνου, ωστόσο, έχει εξελιχθεί στο πέρασμά του. Το τυρόγαλα, το πρόσγαλα και η κρέμα που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του τελικού προϊόντος προέρχονται από φυλές προβάτων και κατσικιών εκτρεφομένων παραδοσιακά στις οριοθετημένες γεωγραφικές περιοχές. Ομοίως, η παρασκευή γίνεται αποκλειστικά σε εγκαταστάσεις των συγκεκριμένων περιοχών.

Πώς παρασκευάζεται;

Για την παρασκευή του χρησιμοποιείται τυρόγαλα, πρόσγαλα και κρέμα. Υποβάλλεται σε διήθηση ή φυγοκέντρηση για να απομακρυνθούν τυχόν κόκκοι πήγματος και στη συνέχεια εμπλουτίζεται με κρέμα πρόβειου ή γίδινου γάλακτος, ώστε να εξασφαλισθεί λιποπεριεκτικότητα σε ποσοστό τουλάχιστον 2,5%. Ακολουθεί θέρμανση υπό συνεχή ανάδευση μέχρι τους 88 - 90οC για 40 - 45 λεπτά. Όταν η θερμοκρασία του τυρογάλακτος φθάσει στους 70 - 75οC προστίθεται 1% περίπου αλάτι και πρόβειο ή γίδινο γάλα ή κρέμα τους, σε αναλογία μέχρι 25%. Στη θερμοκρασία των 88 - 90οC το πήγμα παραμένει για 15 - 30 λεπτά και κατόπιν μεταφέρεται σε υφασμάτινους σάκους κυλινδρικού σχήματος για στράγγιση. Μετά τη στράγγιση, η οποία διαρκεί 4 με 5 ώρες, το τυρί μεταφέρεται σε ψυκτικούς θαλάμους συντήρησης, θερμοκρασίας 4 - 5οC, μέχρι τη διάθεσή του. Πρέπει να τονιστεί ότι απαγορεύεται η προσθήκη σκόνης ή συμπυκνώματος γάλακτος, πρωτεϊνών γάλακτος, καζεϊνικών αλάτων, καθώς και η προσθήκη χρωστικών, συντηρητικών και αντιβιοτικών ουσιών.

Ποιοί το παράγουν;

Το εξαιρετικό αυτό προϊόν διατίθεται από τις εταιρείες Βιοπγάλ, ΚΟΥΡΕΛΛΑΣ, προβογάλ, Τυροκομείο ΑΡΒΑΝΙΤΗ, Παραδοσιακά τυριά Αβραμούλη και ΤΖΑΦΕΤΤΑΣ - ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ. Στην Αθήνα θα το βρείτε από την εταιρεία BIOFARM.

Προσθήκη σχολίου

 
 

Βέλτιστη προβολή σε firefox chrome                                                  Όροι χρήσης  - Credits                                                  © 2012 γυρη.gr