Γυρεύω για:
FacebookTwitter
sideBar 

Ελαιόλαδο Πεζά Ηρακλείου Κρήτης

Αξιολογήστε:
(2 ψήφοι)

Λίγα λόγια

Το ελαιόλαδο Πεζά Ηρακλείου Κρήτης παράγεται στα «θαυματοχώρια» της ομώνυμης περιοχής. Είναι πολυβραβευμένο και προϊόν Π.Ο.Π. από το 1996. Έχει πρασινοκίτρινο χρώμα, χαμηλή οξύτητα και ευχάριστα φρουτώδη γεύση.

Τί το κάνει τόσο ξεχωριστό;

Παράγεται από την ποικιλία Κορωνέικη, η οποία τοπικά ονομάζεται «Ψιλολιά» ή «Λιανολιά». Η ποικιλία αυτή καλλιεργείται στην περιοχή από τη Μινωϊκή εποχή και σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας αναφέρεται ως Κρητικιά. Οι Ελαιώνες της περιοχής καλλιεργούνται με τον πλέον παραδοσιακό και φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο, σε εδάφη λοφώδη έως ορεινά, με αρκετές κλίσεις, καλώς στραγγιζόμενα και λουσμένα στο φως. Έχει βραβευτεί αρκετές φορές, είναι ιδιαίτερα χαμηλής οξύτητας, ενώ η γεύση του θυμίζει αυτήν του φυσικά ώριμου ελαιοκάρπου.

Πού παράγεται και πώς συνδέεται με το περιβάλλον της περιοχής;

Η παραγωγή λαμβάνει χώρα αποκλειστικά στην περιοχή που είναι ευρύτατα γνωστή ως «Πεζά» και περιλαμβάνει τα λεγόμενα «θαυματοχώρια». Η ποικιλία της ελιάς, το έδαφος, το ήπιο κλίμα, η μεγάλη ηλιοφάνεια, οι ορθές και με σεβασμό προς το περιβάλλον καλλιεργητικές τεχνικές (π.χ. αποστάσεις φύτευσης, κλάδεμα κάθε 2-3 χρόνια, λίγη λίπανση, ήπια καταπολέμηση ασθενειών), ο τρόπος συλλογής και επεξεργασίας του καρπού, καθώς κι η σωστή αποθήκευση και τυποποίηση εγγυώνται την άριστη ποιότητα και την εξαιρετική γεύση. Το εισόδημα των παραγωγών της περιοχής, αλλά και πλήθους κατοίκων και μη, εξαρτάται από το προϊόν αυτό.

Πώς παρασκευάζεται;

Η συγκομιδή του ελαιοκάρπου γίνεται στο στάδιο της φυσιολογικής ωρίμανσης και εκτείνεται από τα μέσα Νοεμβρίου έως και τα μέσα Φλεβάρη ανάλογα με τη χρονιά. Η συλλογή γίνεται με ραβδισμό κι εξασφαλίζει υγιή καρπό με κανονική ωρίμανση. Η μεταφορά στα τοπικά ελαιοτριβεία γίνε¬ται αυθημερόν και η αποθήκευση του καρπού δεν ξεπερνά τις 1 με 2 ημέρες. Η επεξεργασία γίνεται σε φυγοκεντρικά ανοξείδωτα ελαιουργεία και σε χαμηλή θερμοκρασία. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τα παραπάνω, δίνουν το ιδιαίτερο τελικό προϊόν, πλούσιο σε αρωματικά συστατικά και άριστα αναλυτικά στοιχεία.

Ποιοί το παράγουν;

Η Ένωση Πεζών παράγει και διαθέτει το μεγαλύτερο μέρος του εξαιρετικού αυτού ελαιολάδου. Το προϊόν διατίθεται κι από την εταιρεία Olivos, καθώς κι από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Χουδετσίου.

Προσθήκη σχολίου

 
 

Βέλτιστη προβολή σε firefox chrome                                                  Όροι χρήσης  - Credits                                                  © 2012 γυρη.gr