Γυρεύω για:
FacebookTwitter
sideBar 

Μήλο Καστοριάς

Αξιολογήστε:
(1 Ψήφος)

Λίγα λόγια

Το μήλο Καστοριάς είναι προϊόν εξαιρετικής ποιότητας και οργανοληπτικών χαρακτηριστικών που παράγεται στις παραλίμνιες και παραποτάμιες περιοχές της Καστοριάς από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Χωρίζεται σε κόκκινες και κίτρινες ποικιλίες και είναι ριζωμένο όχι μόνο στην οριοθετημένη περιοχή, αλλά και στην ιστορική μνήμη των κατοίκων. Είναι προϊόν Π.Γ.Ε. από το 2002.

Τί το κάνει τόσο ξεχωριστό;

Ξεχωρίζει για το έντονο χρώμα του (κόκκινο ή κίτρινο ανάλογα με την ποικιλία), τη σκληρή, χυμώδη και κρουστή σάρκα του, την υπόξινη γλυκιά του γεύση και την πλούσια θρεπτική του αξία (π.χ. σε βιταμίνες Α και C, καθώς και σε φυτικές ίνες). Χαρακτηριστική είναι επίσης και η διατηρησιμότητα του καρπού.

Πού παράγεται και πώς συνδέεται με το περιβάλλον της περιοχής;

Τα εδάφη της περιοχής περιέχουν σημαντική ποσότητα οργανικής ύλης και συντελούν καθοριστικά στη σωστή ανάπτυξη των δένδρων και την ολοκλήρωση του φυσιολογικού κύκλου ωρίμανσης του καρπού. Το κλίμα της περιοχής που χαρακτηρίζεται από δροσερά καλοκαίρια λόγω του υψόμετρου (τουλάχιστον 630 μέτρων) κι από τον υδάτινο όγκο της λίμνης, παίζει το δικό του ξεχωριστό ρόλο στη διαμόρφωση των εξαιρετικών οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του τελικού προϊόντος. Για παράδειγμα, το μεγάλο εύρος θερμοκρασιών ήμερας και νύχτας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ευνοεί τη φυσική ανάπτυξη χρωστικών στους καρπούς.

Οι εφαρμοζόμενες καλλιεργητικές τεχνικές (π.χ. αραίωμα, λίπανση και άρδευση) που αποτελούν συνδυασμό χρόνιας εμπειρίας και γνώσης των παραγωγών της περιοχής, συντελούν στην παραγωγή ευμεγέθων, ομοιόμορφων και καλοσχηματισμένων καρπών. Πλήθος εκδηλώσεων (π.χ. γιορτές του μήλου, εκθέσεις, εκπαιδευτικές εκδρομές σε οπωρώνες) λαμβάνουν χώρα στην περιοχή κι αποτελούν συστατικό στοιχείο του τοπικού πολιτισμού.

Πώς παρασκευάζεται;

Η συγκομιδή αρχίζει στα τέλη Σεπτεμβρίου, γίνεται με αυστηρά κριτήρια συλλεκτικής ωριμότητας και διαρκεί ένα μήνα. Πραγματοποιείται από τους παραγωγούς με το χέρι, οι οποίοι τοποθετούν τους καρπούς μέσα σε πλαστικά δοχεία. Την ίδια μέρα οι καρποί μεταφέρονται μέσα σε ξύλινες κλούβες σε ψυκτικούς θαλάμους, στους οποίους μπορούν να συντηρηθούν χωρίς καμία αλλοίωση μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού του επομένου έτους.

Η διαλογή και η τυποποίηση πραγματοποιούνται σταδιακά κατά την περίοδο της συντήρησης. Ο διαχωρισμός των μήλων σε ποιοτικές κατηγορίες γίνεται κατά ατομικό βάρος και χρώμα (π.χ. το ποσοστό κοκκίνου πρέπει να είναι 80% στις αντίστοιχες ποικιλίες). Τα συσκευασμένα προϊόντα διοχετεύονται στην εσωτερική κυρίως αγορά, ενώ σχεδόν το ένα τρίτο εξάγεται σε διάφορες χώρες της Ευρώπης.

Ποιοί το παράγουν;

Η ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ - ΓΕΟΚ Α.Ε. καθώς και η Kastor Melina παράγουν και διαθέτουν το εξαιρετικό αυτό προϊόν.

Προσθήκη σχολίου

 
 

Βέλτιστη προβολή σε firefox chrome                                                  Όροι χρήσης  - Credits                                                  © 2012 γυρη.gr