Γυρεύω για:
FacebookTwitter
sideBar 

Κονσερβολιά Πηλίου Βόλου

Αξιολογήστε:
(1 Ψήφος)

Λίγα λόγια

Η κονσερβολιά Πηλίου Βόλου παράγεται στους φημισμένους ελαιώνες του Πηλίου και είναι προϊόν Π.Ο.Π. από το 1996. Έχει χρώμα μελανοειδές έως μαύρο, τραγανή σάρκα και φρουτώδη γεύση. Παράγεται από παραδοσιακά καλλιεργούμενη ποικιλία και με παραδοσιακούς τρόπους επεξεργασίας. Καταναλώνεται ως επιτραπέζια και διατίθεται σε 13 διαφορετικούς τύπους ανάλογα με το μέγεθος.

Τί το κάνει τόσο ξεχωριστό;

Οι άνθρωποι της ΕΑΣ Πηλίου - Βορείων Σποράδων έχουν περιγράψει με ιδιαίτερα γλαφυρό τρόπο τι κάνει το προϊόν αυτό τόσο ξεχωριστό: «Στο καμάρι των Βουνών, το Πήλιο, εδώ και αιώνες, ο μόχθος και το μεράκι του δουλευτή, η θέρμη του καιρού και τ’ αλάτι της θάλασσας φιλοτεχνούν ένα έργο τέχνης. Έργο ανθρώπινο και θεϊκό μαζί, έργο απόλαυσης και προσευχής. Οι άνθρωποι στο Πήλιο το λένε Κονσερβολιά». Με άλλα λόγια, το τελικό προϊόν είναι ιδιαίτερα εύγευστο και ποιοτικό και αυτό το οφείλει τόσο στη φροντίδα των παραγωγών της περιοχής, σε όλα τα στάδια της παραγωγής κι επεξεργασίας, όσο και στο περιβάλλον αυτής.

Πού παράγεται και πώς συνδέεται με το περιβάλλον της περιοχής;

Καλλιεργείται σε όλο το μήκος και το πλάτος της οροσειράς Πηλίου, σε μια έκταση που περιλαμβάνει σχεδόν 2.500.000 ελαιόδεντρα. Το κλίμα της γεωγραφικής ζώνης όπου καλλιεργείται, με τον ήπιο χειμώνα και το δροσερό καλοκαίρι, καθώς και τα πηλοαμμώδη, συχνά επικλινή, εδάφη παίζουν ξεχωριστό ρόλο στην ταύτιση του προϊόντος με το Πήλιο. Ωστόσο, οι καλλιεργητικές τεχνικές (π.χ. λίπανση, άρδευση, καταπολέμηση ασθενειών) των παραγωγών παίζουν κι αυτές το δικό τους ιδιαίτερο ρόλο, καθώς γίνονται με συγκεγκριμένες προδιαγραφές. Για παράδειγμα, σε σεβασμό προς τις τουριστικές ζώνες της περιοχής απαγορεύεται η καταπολέμηση του δάκου με αεροψεκασμό και συνήθως γίνεται με βιολογικές μεθόδους από εδάφους.

Πώς παρασκευάζεται;

Η συλλογή του ελαιοκάρπου γίνεται με το χέρι από το δέντρο στο στάδιο της πλήρους ωρίμανσής του όταν το χρώμα του είναι μαύρο ή στο στάδιο πριν την έναρξη της ωρίμανσης όταν ο καρπός είναι ακόμη πράσινος. Η μεταφορά του καρπού στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας γίνεται με διάτρητα πλαστικά τελάρα. Η επίκρανση γίνεται συνήθως με παραδοσιακό φυσικό τρόπο. Η συντήρηση γίνεται με παραμονή του καρπού σε διάλυμα άλμης 8-10% . Το τελικό προϊόν διατίθεται σε 13 διαφορετικούς τύπους (π.χ. jumbo, mamouth) ανάλογα με το μέγεθος του καρπού καθώς και σε διαφορετικές μορφές (π.χ. γεμιστές, ροδέλες, τσακιστές).

Ποιοί το παράγουν;

Η ΕΑΣ Πηλίου - Βορείων Σποράδων παράγει το εξαιρετικό αυτό προϊόν.

Προσθήκη σχολίου

 
 

Βέλτιστη προβολή σε firefox chrome                                                  Όροι χρήσης  - Credits                                                  © 2012 γυρη.gr