Γυρεύω για:
FacebookTwitter
sideBar 

Ξυνομυζήθρα Κρήτης

Αξιολογήστε:
(2 ψήφοι)

Λίγα λόγια

Η ξυνομυζήθρα Κρήτης είναι παραδοσιακό τυρί από τυρόγαλα με ευχάριστα ξινή γεύση. Για την παρασκευή της λαμβάνεται σε πρώτη φάση μυζήθρα, η οποία στη συνέχεια πιέζεται, αλατίζεται και ωριμάζει για 2 μήνες. Χρησιμοποιείται αρκετά και στη μαγερική, ενώ είναι προϊόν Π.Ο.Π. από το 1996.

Τί το κάνει τόσο ξεχωριστό;

Όπως μαρτυρεί η ονομασία, έχει ξινή γεύση, η οποία όμως αλλάζει σε γλυκιά όταν ψηθεί. Ξεχωρίζει επίσης για τη μαλακή, κοκκώδη έως αλοιφώδη υφή, ενώ διαθέτει κι έντονο άρωμα. Έχει χρώμα λευκό έως υπόλευκο και χρησιμοποιείται πολύ συχνά στη μαγειρική.

Παράγεται αποκλειστικά στην Κρήτη, από τυρόγαλα προβάτου ή κατσικιού ή και των δύο μαζί, ενώ ωριμάζει για δύο μήνες σε εγκαταστάσεις του νησιού. Το τελικό προϊόν είναι εξαιρετικής ποιότητας και οφείλεται τόσο στον τρόπο παραγωγής της πρώτης ύλης όσο και στην εφαρμοζόμενη, παραδοσιακή, τεχνολογία παρασκευής.

Πού παράγεται και πώς συνδέεται με το περιβάλλον της περιοχής;

Το γάλα από το οποίο παράγεται η ξυνομυζήθρα προέρχεται από την Κρήτη και, πιο συγκεκριμένα, από τυροκόμηση Γραβιέρας ή Κεφαλοτυριού Κρήτης, στο οποίο προστίθεται γάλα πρόβειο, κατσικίσιο ή μίγμα τους. Παράλληλα, το γάλα αυτό προέρχεται από φυλές προβάτων και κατσικιών εκτρεφομένων παραδοσιακά με το εκτατικό ή ημιεκτατικό σύστημα.

Οι ιδιαίτερες κλιματολογικές και γεωφυσικές συνθήκες του νησιού παραδοσιακά ευνόησαν την αιγοπροβατοτροφία, καθώς είχαν σαν αποτέλεσμα την ανάπτυξη φυλών με ισχυρή προσαρμοστικότητα στις συνθήκες αυτές. Αξιοποιώντας βοσκοτόπους με εκπληκτική ποικιλία χλωρίδας, οι φυλές αυτές παράγουν γάλα πλούσιας σύστασης και μοναδικών οργανοληπτικών ιδιοτήτων. Οι τυροκόμοι του νησιού, οι οποίοι ιστορικά ξεκίνησαν την παρασκευή σε μιτάτα, παίζουν το δικό τους ρόλο στη μοναδικότητα του τελικού προϊόντος.

Πώς παρασκευάζεται;

Το τυρόγαλα διηθείται και θερμαίνεται με συνεχή ανακάτεμα για 30 λεπτά και σε θερμοκρασία που φτάνει τους 92 οC. Στους 68 - 70 οC προστίθεται μικρή ποσότητα (έως 15%) πρόβειου ή γίδινου γάλακτος (πρόσγαλα). Το πήγμα που προκύπτει παραμένει σε ακινησία επί 30 λεπτά και μεταφέρεται σε καλούπια για στράγγιση επί 3 με 5 ώρες. Προστίθεται αλάτι 1,5 - 2% και τοποθετείται σε υφασμάτινους σάκους. Ακολουθεί πίεση για μια εβδομάδα ώστε να αυθηθεί η οξύτητα του τυριού (και κατα συνέπεια η όξινη γεύση του).

Κατόπιν τοποθετείται σε βαρέλια και μεταφέρεται σε θαλάμους θερμοκρασίας μικρότερης των 10 οC, όπου και ωριμάζει για τουλάχιστον 2 μήνες. Η χρήση χρωστικών ή συντηρητικών ουσιών απαγορεύεται. Το τελικό προϊόν καταναλώνεται ως επιτραπέζιο, χρησιμοποιείται όμως και στη μαγειρική και ιδιαίτερα σε παραδοσιακές πίτες.

Ποιοί το παράγουν;

Η ΕΑΣ Ρεθύμνης και η ΕΑΣ Μονοφατσίου παράγουν το ξεχωριστό αυτό προϊόν. Το προϊόν διατίθεται επίσης από την Τυροκομική Αμαρίου και την εταιρεία KRETATYR.

Προσθήκη σχολίου

 
 

Βέλτιστη προβολή σε firefox chrome                                                  Όροι χρήσης  - Credits                                                  © 2012 γυρη.gr