Γυρεύω για:
FacebookTwitter
sideBar 

Ελαιόλαδο Κροκεές Λακωνίας

Αξιολογήστε:
(3 ψήφοι)

Λίγα λόγια

Το ελαιόλαδο Κροκεές Λακωνίας παράγεται στην ομώνυμη περιοχή και είναι προϊόν Π.Ο.Π. από το 1996. Έχει έντονο χρυσαφί χρώμα, χαμηλή οξύτητα και άρωμα φρούτου ελιάς. Παράγεται από τις ντόπιες ποικιλίες «Μυρτολιά» κι «Αθηνολιά» και είναι εξαιρετικής ποιότητας και γεύσης. Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής εξάγεται.

Τί το κάνει τόσο ξεχωριστό;

Σε αντίθεση με τα πιο πολλά ελαιόλαδα που παράγονται από την ποικιλία «Κορωνέικη», το ελαιόλαδο Κροκεές Λακωνίας παράγεται από τις ποικιλίες «Μυρτολιά» (παραλλαγή της Κορωνέικης) και «Αθηνολιά». Πέρα από τις ιδιαίτερες αυτές ποικιλίες, κυρίαρχο ρόλο στη διαμόρφωση των ποιοτικών του χαρακτηριστικών παίζουν ο τρόπος παραγωγής και συγκομιδής, η ταχεία σύνθλιψη/έκθλιψη, αλλά και ο ήπιος τρόπος επεξεργασίας (π.χ. χαμηλοί βαθμοί μάλαξης). Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που το τελικό προϊόν έχει ιδιαίτερα χαμηλή οξύτητα, χαρακτηριστικό άρωμα, ενώ διατηρεί τη φρεσκάδα του για πολύ καιρό.

Πού παράγεται και πώς συνδέεται με το περιβάλλον της περιοχής;

Η παραγωγή λαμβάνει χώρα αποκλειστικά στην περιοχή των Κροκεών Λακωνίας, σε μια περιοχή όχι μεγαλύτερη των 16000 στρεμμάτων. Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την ποικιλία της καλλιεργούμενης ελιάς, τη σύσταση του εδάφους, το μικροκλίμα, καθώς και τον τρόπο συγκομιδής και κατεργασίας του ελαιοκάρπου. Είναι περιζήτητο, ιδιαίτερα στις χώρες του εξωτερικού, ενώ το εισόδημα μεγάλου μέρους των κατοίκων της περιοχής εξαρτάται από αυτό.

Πώς παρασκευάζεται;

Οι καλλιεργητικές τεχνικές (π.χ. σε σχέση με το όργωμα, τη λίπανση) των παραγωγών της περιοχής βοηθούν στη διατήρηση της ποιότητας του ελαιοκάρπου σε υψηλά επίπεδα. Η συλλογή του ελαιοκάρπου γίνεται με μάδημα της ελιάς σε πλαστικά ελαιόπανα αφού προηγηθεί κλάδεμα. Η μεταφορά στα τοπικά ελαιοτριβεία γίνε¬ται αυθημερόν και η σύνθλιψη/έκθλιψη πραγματοποιείται σε διάστημα μικρότερο της μίας ημέρας από τη συγκομιδή. Η τελική παραγωγή συνήθως ξεπερνά τους 1000 τόνους, ενώ μεγάλο μέρος αυτής διατίθεται σε διάφορες χώρες του εξωτερικού, κυρίως στην Ευρώπη.

Ποιοί το παράγουν;

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Κροκεών Λακωνίας παράγει το μεγαλύτερο μέρος του εξαιρετικού αυτού ελαιολάδου. Το προϊόν παράγεται και διατίθεται επίσής από την εταιρεία «Μαΐστρος», την εταιρεία «Μαξούλι» καθώς και την «Κ.Α.Σ.Ε.Λ.Λ.» (Κοινοπραξία Αγροτικών Συνεταιρισμών Επιδαύρου Λιμηράς Λακωνίας).

Προσθήκη σχολίου

 
 

Βέλτιστη προβολή σε firefox chrome                                                  Όροι χρήσης  - Credits                                                  © 2012 γυρη.gr