Γυρεύω για:
FacebookTwitter
sideBar 

Ακτινίδιο Πιερίας

Αξιολογήστε:
(1 Ψήφος)

Λίγα λόγια

Το ακτινίδιο Πιερίας παράγεται στον κάμπο της Πιερίας και είναι γνωστό ως «φρούτο του Ολύμπου». Καλλιεργείται αποκλειστικά από την πρώιμη ποικιλία Hayward και διακρίνεται για τη γλυκόξινη γεύση του και την πλούσια θρεπτική του αξία. Είναι προϊόν Π.Γ.Ε. από το 2002.

Τί το κάνει τόσο ξεχωριστό;

Το ακτινίδιο Πιερίας είναι γνωστό για τις οργανοληπτικές του ιδιότητες, αλλά και τη θρεπτική του αξία. Διακρίνεται για το γνωστό πράσινο χρώμα σάρκας, την ισορροπημένη γλυκόξινη και δροσιστική του γεύση, το λεπτό του άρωμα, ενώ παρουσιάζει μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, ανόργανα άλατα (π.χ. καλίου, φωσφόρου, ασβεστίου και μαγνησίου), φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία.

Στη χώρα μας, καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά το 1973 στον κάμπο της Πιερίας, όπου εγκλιματίσθηκε και προσαρμόστηκε αποκτώντας ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά, για αυτό και αναφέρεται ως «φρούτο του Ολύμπου», ενώ έχει εγκριθεί ο λογότυπος «Olymp Kiwi ». Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής διοχετεύεται στις αγορές του εξωτερικού.

Πού παράγεται και πώς συνδέεται με το περιβάλλον της περιοχής;

Η γεωγραφική ζώνη που καλλιεργείται είναι ο κάμπος της Πιερίας. Η ετήσια παραγωγή του αντιπροσωπεύει το 60 % περίπου της συνολικής παραγωγής της χώρας μας.

Το ακτινίδιο χρειάζεται περιοχές με ήπιο χειμώνα και θερμό και υγρό καλοκαίρι για να ευδοκιμήσει. Το μικροκλίμα που δημιουργείται στην περιοχή από τις δύο οροσειρές, του Ολύμπου και των Πιερίων, αλλά και από τη θάλασσα που διαβρέχει 60 χιλιόμετρα ακτών της περιοχής, σε συνδυασμό με την ηλιοφάνεια του Πιερικού ουρανού και τα γόνιμα, καλά στραγγιζόμενα, με ουδέτερο ΡΗ εδάφη, εξασφαλίζουν ιδανικές συνθήκες για την καλλιέργειά του, αλλά και την ποιότητά του. Οι εφαρμοζόμενες καλλιεργητικές τεχνικές (π.χ. οργανική λίπανση, τοποθέτηση κυψελών για τη μεταφορά της γύρης, σωστό κλάδεμα) από τους παραγωγούς της περιοχής παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο.

Πώς παρασκευάζεται;

Η συγκομιδή των ακτινιδίων γίνεται από τα τέλη Οκτωβρίου μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου. Οι καρποί συλλέγονται με το χέρι, τοποθετούνται σε πλαστικά κιβώτια και οδηγούνται στα διαλογητήρια-συσκευαστήρια όπου, αφού προψυχθούν, αποθηκεύονται στους ψυκτικούς θαλάμους. Στη συνέχεια μεταφέρονται είτε στις αγορές του εξωτερικού είτε στο εσωτερικό.

Εκτός από το φλοιό που αφαιρείται εύκολα, όλος ο υπόλοιπος καρπός είναι εδώδιμος. Τρώγεται ολόκληρο αλλά και σε συνδυασμό με άλλα φρούτα σε φρουτοσαλάτες. Από τον καρπό του παρασκευάζεται επίσης εξαιρετική μαρμελάδα και ζελέ. Ως μεταποιημένο μπορεί να κονσερβοποιηθεί, να καταψυχθεί, να αποξηρανθεί και να χρησιμοποιηθεί για παρασκευή χυμού.

Ποιοί το παράγουν;

Η ΕΑΣ Πιερίας έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή του ακτινιδίου, καθώς και στην προώθηση του στις αγορές του εξωτερικού. Μπορείτε να δείτε την ΕΑΣ Πιερίας εδώ. Παράλληλα, το εξαιρετικό αυτό προϊόν διατίθεται και από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Φρουτοπηγή», καθώς και την ομάδα παραγωγών «Ζευς ακτινίδια».

Προσθήκη σχολίου

 
 

Βέλτιστη προβολή σε firefox chrome                                                  Όροι χρήσης  - Credits                                                  © 2012 γυρη.gr