Γυρεύω για:
FacebookTwitter
sideBar 

Κελυφωτό φυστίκι Φθιώτιδας

Αξιολογήστε:
(4 ψήφοι)

Λίγα λόγια

Το Κελυφωτό φυστίκι Φθιώτιδας παράγεται από το είδος Pistachia vera και έχει καρπό πρασινόσαρκο. Παράγεται στη Φθιώτιδα, στην εύφορη κοιλάδα του Σπερχειού, είναι προϊόν Π.Ο.Π. από το 1996 και δε θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι για πολλούς παραγωγούς, αλλά και κατοίκους της περιοχής, αποτελεί τρόπο ζωής.

Τί το κάνει τόσο ξεχωριστό;

Είναι πολύ γευστικό, πλούσιο σε πρωτεΐνη (21,5%), με ιδιαίτερο σχήμα και χρώμα, μεγάλο σχετικά μέγεθος, ενώ δεν απαιτεί τεχνολογικές επεμβάσεις.

Η παραγωγή του ξεκίνησε το 1951. Εγκλιματίσθηκε πολύ γρήγορα στις φυσικές συνθήκες της περιοχής και σήμερα αποτελεί παραδοσιακή καλλιέργεια. Συμβάλλει σημαντικά στην εξασφάλιση ικανοποιητικού εισοδήματος για τους παραγωγούς της περιοχής και η φήμη του πλέον απλώνεται σε αρκετές χώρες του εξωτερικού.

Πού παράγεται και πώς συνδέεται με το περιβάλλον της περιοχής;

Παράγεται σχεδόν στο σύνολο του νομού Φθιώτιδας.

Στη μεγάλη ανάπτυξη της καλλιέργειας έχουν παίξει ρόλο πολλοί φυσικοί παράγοντες που συνδέονται με τη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή, όπως το ήπιο κλίμα, η ύπαρξη του ποταμού Σπερχειού και πλήθους παρακείμενων ιαματικών πηγών, η καταλληλότητα του εδάφους με τη φυσική λίπανση από την παράλληλη κτηνοτροφική δραστηριότητα και η γενικότερη οικοδιαμόρφωση.

Βέβαια και η συμβολή των παραγωγών είναι εξίσου μεγάλη, καθώς οι καλλιεργητικές τους φροντίδες και η σωστή παρασκευή του τελικού προϊόντος εξασφαλίζουν την άριστη ποιότητα και γεύση του.

Πώς παρασκευάζεται;

Η συγκομιδή του καρπού λαμβάνει χώρα στις αρχές με μέσα Σεπτεμβρίου, η αποφλοίωση του γίνεται αυθημερόν και η ξήρανσή του πραγματοποιείται είτε μηχανικά είτε φυσικά και δε διαρκεί πάνω από 3 ημέρες. Στη συνέχεια το ψήσιμο γίνεται με τρόπο που δεν αλλοιώνει τη γεύση και το πράσινο χρώμα, ενώ η συσκευασία του ψημένου φυστικιού γίνεται έγκαιρα (το πολύ μέσα σε μερικές μέρες από το ψήσιμο) για την αποφυγή οποιασδήποτε αλλοίωσης. Τέλος, πρέπει να τονιστεί ότι δε γίνεται ουδεμία χρήση χρωστικών, αρωματικών ή άλλων χημικών ουσιών, πλην αλατιού και κιτρικού οξέος.

Ποιοί το παράγουν;

Δύο αγροτικοί συνεταιρισμοί που εδρεύουν στη Μάκρη και το Μώλο Φθιώτιδας αντίστοιχα παράγουν το εξαιρετικό αυτό προϊόν. Μπορείτε να δείτε τον «Συνεταιρισμό φιστικοπαραγωγών Μάκρης Φθιώτιδος» εδώ και τον «Αγροτικό συνεταιρισμό παραγωγών κελυφωτού φιστικιού Μώλου Φθιώτιδας» εδώ.

Προσθήκη σχολίου

 
 

Βέλτιστη προβολή σε firefox chrome                                                  Όροι χρήσης  - Credits                                                  © 2012 γυρη.gr