Γυρεύω για:
FacebookTwitter
sideBar 

Βιολογικά Προϊόντα από Σταφύλι

Αξιολογήστε:
(4 ψήφοι)

Η παραγωγή βιολογικών προϊόντων είναι μια δύσκολη πολλές φορές διαδικασία που απαιτεί τεχνικές γνώσεις και εμπειρία, ιδιαίτερα όταν μιλάμε για μια καλλιέργεια με υψηλές ανάγκες σε φυτοπροστασία όπως το αμπέλι. Ο Νίκος Μπουζινέλος, γεωπόνος στο επάγγελμα, ασχολείται με την παραγωγή βιολογικών προϊόντων από σταφύλια μέσω της εταιρείας «Η σοφία της φύσης». Η εταιρεία παράγει βιολογικό κρασί με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης «Νεμέα», βιολογικό ξύδι και βιολογικό πετιμέζι. Στη συνέντευξη που ακολουθεί, ο Νίκος μας μιλά μέσα από την προσωπική του εμπειρία για την παραγωγή και διάθεση τέτοιου είδους προϊόντων.

«Είμαι Γεωπόνος και από το 1998 έχω επιλέξει να επιστρέψω στον τόπο μου τη Νεμέα και να ασχοληθώ με τα διάσημα αμπέλια Αγιωργίτικου. Σήμερα, καλλιεργώ ήδη εδώ και δώδεκα χρόνια, 40 στρέμματα βιολογικών αμπελώνων Αγιωργίτικου και, παρά τις δυσκολίες, σίγουρα δεν το έχω μετανιώσει.»Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς και τις δραστηριότητές σας.

Η εταιρία «Η σοφία της φύσης, βιολογικά προϊόντα από σταφύλι» ιδρύθηκε το 2005 με σκοπό την αξιοποίηση 80 περίπου στρεμμάτων ιδιόκτητων αμπελώνων αγιωργίτικου βιολογικής καλλιέργειας στη ζώνη ΟΠΑΠ Νεμέας. Το 2006 ολοκλήρωσε, με χρηματοδότηση της κοινοτικής πρωτοβουλίας Leader+, τη μονάδα επεξεργασίας και τυποποίησης στην περιοχή του Κουτσίου. Σήμερα, στις σύγχρονες εγκαταστάσεις της, παράγονται προϊόντα χωρίς τη χρήση συντηρητικών και πρόσθετων, αποκλειστικά από βιολογικά σταφύλια, σύμφωνα με τα συστήματα διασφάλισης ποιότητας ISO 9001 και ΙSO 22000.


Ποια ζητήματα χρήζουν προσοχής για την επιτυχημένη παραγωγή του συγκεκριμένου προϊόντος;

Αν εξαιρέσει κανείς τις προδιαγραφές ποιότητας και ασφάλειας που πρέπει να διαθέτει οποιαδήποτε επιχείρηση δραστηριοποιείται στον τομέα της παραγωγής τροφίμων, σημαντικότερο όλων είναι η δημιουργία ισχυρών σχέσεων εμπιστοσύνης με τους παραγωγούς-προμηθευτές της πρώτης ύλης. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει κοινή φιλοσοφία όλων των εμπλεκόμενων στην παραγωγική διαδικασία, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για παραγωγή βιολογικών προϊόντων, ώστε να διασφαλίζεται τόσο η σταθερή ποιότητα των προϊόντων όσο και το εισόδημα των παραγωγών.


Σε τι είδους επιχειρήσεις διαθέτετε τα προϊόντα σας; Επίσης αν διαθέτετε τα προϊόντα σας άμεσα σε καταναλωτές με ποιους τρόπους το κάνετε;

Η διάθεση των προϊόντων γίνεται κατά κύριο λόγο σε μικρά σημεία λιανικής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, και λιγότερο προς το παρόν, απ' ευθείας στον τελικό καταναλωτή μέσω του ηλεκτρονικού εμπορίου.


Βλέπετε κάποιες συγκεκριμένες ευκαιρίες στο χώρο της παραγωγής και μεταποίησης αγροτικών προϊόντων για το άμεσο μέλλον;

Από τη πρώτη στιγμή που ξεκινήσαμε πριν από 6 χρόνια, πιστέψαμε ακράδαντα στη δυναμική των ελληνικών τροφίμων υψηλής ποιότητας. Σήμερα βλέπουμε πιο καθαρά από ποτέ, ότι είμαστε μπροστά στη μεγάλη ευκαιρία να κάνουμε γνωστά τα προϊόντα αυτά σε όλο τον κόσμο, αρκεί να μπορέσουμε επιτέλους να οργανωθούμε με σύγχρονο τρόπο στο επίπεδο της προώθησης των προϊόντων αυτών στις διεθνείς αγορές.


Ας υποθέσουμε ότι σας ρωτούσε κάποιος νέος αν αξίζει να ασχοληθεί με την παραγωγή αγροτικών προϊόντων. Τι θα του απαντούσατε;

Η ενασχόληση νέων ανθρώπων στην πρωτογενή παραγωγή αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο στην υπόθεση ελληνικά τρόφιμα υψηλής ποιότητας. Είναι όμως καθοριστικής σημασίας να γίνει με σύγχρονο τρόπο, πατώντας πάνω σε δύο βασικούς πυλώνες: την προστασία της βιοποικιλότητας και της σπάνιας ελληνικής φύσης από τη μία, και το σεβασμό στον καταναλωτή από την άλλη. Αυτά μπορούν να επιτευχθούν μόνο με ομαδικές προσπάθειες στις οποίες συμμετέχουν παραγωγοί, μεταποιητές, ερευνητικά ιδρύματα και βέβαια η πολιτεία στο κομμάτι που της αναλογεί.


Τι θα συμβουλεύατε τους καταναλωτές στην Ελλάδα;

Δυστυχώς ζητάμε από τον Έλληνα καταναλωτή να στηρίξει τα ελληνικά προϊόντα σε μια πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία. Η αλληλεγγύη, όμως, παραγωγού και καταναλωτή είναι ο μόνος τρόπος για τον πρώτο να αντέξει και να συνεχίσει να παράγει και για τον δεύτερο να μπορεί και μετά από μερικά χρόνια να απολαμβάνει προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας βγαλμένα από την ελληνική γη. Η πρότασή μου είναι απλή. Επισκεφτείτε τους παραγωγούς, γνωρίστε τη δουλειά τους, ζήστε την εμπειρία της αγροτικής ζωής από κοντά! Άλλωστε η περίφημη επίγευση που ακούμε κατά καιρούς από τους γευσιγνώστες είναι ακριβώς αυτό. Η ανάμνηση μιας στιγμής, μιας γεύσης, ενός αρώματος, ακόμα και ενός συναισθήματος, ενός ήχου. Αξίζει πραγματικά να το ζήσει κανείς!


Θα θέλατε να προσθέσετε κάτι άλλο;

Σήμερα ίσως είναι σημαντικότερο περισσότερο από ποτέ, να βγάλουμε προς τα έξω τη μεγάλη δυναμική που διαθέτει η πρωτογενής ελληνική αγροτική παραγωγή. Στη γη μας παράγονται προϊόντα με υψηλή διατροφική αξία, που είναι περιζήτητα σε όλο τον κόσμο. Αυτό σε συνδυασμό με τη δημιουργία, τα τελευταία χρόνια, μονάδων μεταποίησης πολύ υψηλών προδιαγραφών μπορεί να αποτελέσει το βασικό μας όπλο για να ξεπεράσουμε τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχουμε βρεθεί και να δημιουργήσουμε μια ισχυρή οικονομία, που θα στηρίζεται στον σπάνιο πλούτο της ελληνικής γης.


Δείτε τη «Σοφία της φύσης» στη γύρη εδώ!

Προσθήκη σχολίου

 
 

Βέλτιστη προβολή σε firefox chrome                                                  Όροι χρήσης  - Credits                                                  © 2012 γυρη.gr