Γυρεύω για:
FacebookTwitter
sideBar 

Εργαστήρι παραδοσιακών προϊόντων

Αξιολογήστε:
(11 ψήφοι)

Η παραγωγή παραδοσιακών ελληνικών προϊόντων είναι μία δύσκολη μεν, όμορφη δε διαδικασία που το αποτέλεσμα της σε ανταμείβει πλήρως. Αυτή τη φορά φιλοξενούμε στη γύρη έναν επαγγελματία αυτού του χώρου, τον Ηλία Νικολάου από το Εργαστήρι της «αθανασίας» μια επιχείρηση με πλούσια δραστηριότητα στην παραγωγή παραδοσιακών ελληνικών προϊόντων. Ο Ηλίας, που είναι γεωπόνος με μακροχρόνια εργασία και πείρα στην μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, μας μιλά για την επιχείρηση και μοιράζεται μαζί μας την εμπειρία που έχει αποκτήσει μέσα από την ενασχόλησή του με το αντικείμενο.

Ο ίδιος μας λέει: «Ξεκινήσαμε το εγχείρημά μας πριν 3 χρόνια, χωρίς επιδοτήσεις, με πολύ πείσμα και μεράκι, με μικρά βήματα και πάντα σεβόμενοι τον πελάτη. Η ενασχόλησή μας με την παραγωγή παραδοσιακών γλυκών μας έχει δώσει πολλές χαρές. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ικανοποίηση από το να σου τηλεφωνεί ο πελάτης και να σε ευχαριστεί που του θύμισες ξεχασμένες γεύσεις των παιδικών του χρόνων.»


Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς και τις δραστηριότητές σας.

«Η δραστηριότητα του εργαστηρίου, που λειτουργεί σε καινούργιες εγκαταστάσεις, αφορά στην παραγωγή παραδοσιακών γλυκισμάτων. Το εργαστήριo βρίσκεται στην όμορφη πλατεία του χωριού Κυρτώνη, του Δήμου Αταλάντης. Το χωριό είναι ορεινό και βρίσκεται στην σκιά του όρους Χλωμό.

Οι άνθρωποι που αποτελούν τον πυρήνα αυτής της επιχείρησης και κυρίως οι δύο κυρίες Γιούλη και Αθανασία Μάρκου, με γνώση, μεράκι και πολύ αγάπη γι’ αυτό που κάνουν, έψαξαν, «ξεσκόνισαν», ανέσυραν και προσάρμοσαν παλιές παραδοσιακές συνταγές, από γλυκά του κουταλιού, μαρμέλαδες, γλυκά ταψιού, κουλούρια και γιορτινά γλυκά (κουραμπιέδες, μελομακάρονα, βασιλόπιτες, τσουρέκια).

Καταφέραμε έτσι να δημιουργήσουμε προϊόντα, από φρέσκα, απλά, αγνά υλικά, χωρίς συντηρητικά και χρωστικές, που οι γεύσεις τους μας παραπέμπουν σε εποχές πιο «αθώες» και λιγότερο περίπλοκες, θυμίζοντάς μας τις «αθάνατες» γεύσεις των παραδοσιακών μας γλυκισμάτων.

Τα προϊόντα μας φτιάχνονται μόνο από Ελληνικά φρούτα που προέρχονται από τη γύρω περιοχή ή από χαρακτηριστικές περιοχές παραγωγής τους και άλλα φρέσκα αγνά υλικά.»


Ποια ζητήματα χρήζουν προσοχής για την επιτυχημένη παραγωγή του συγκεκριμένου προϊόντος;

«Μια επιτυχημένη παραγωγή στον τομέα των τροφίμων βασίζεται:

  • στην πολύ καλή γνώση της διαδικασίας,
  • τις κατάλληλες και όσο το δυνατόν σταθερές συνθήκες παραγωγής,
  • στα αγνά υλικά και
  • στην άριστη πρώτη ύλη.»


Σε τι είδους επιχειρήσεις διαθέτετε τα προϊόντα σας; Επίσης αν διαθέτετε τα προϊόντα σας άμεσα σε καταναλωτές με ποιους τρόπους το κάνετε;

«Τα προϊόντα μας βρίσκονται στα πιο διαφορετικά είδη καταστημάτων:
Ζαχαροπλαστεία, Παραδοσιακά Παντοπωλεία, Καταστήματα με Gourmet προϊόντα του κέντρου της Αθήνας, Καφέ, Εστιατόρια, Φούρνοι – Πρατήρια Άρτου, Κρεοπωλεία, Μανάβικα, κλπ.

Διαθέτουμε μέσα στην επιχείρηση πρατήριο λιανικής πώλησης για τους κατοίκους και επισκέπτες του χωριού.»


Βλέπετε κάποιες συγκεκριμένες ευκαιρίες στο χώρο της παραγωγής και μεταποίησης αγροτικών προϊόντων για το άμεσο μέλλον;

«Ίσως ακουστεί κοινότυπο αλλά η φύση έχει προικίσει την ελληνική γη με ιδανικές συνθήκες για την παραγωγή αγροτικών προϊόντων. Τα φρούτα, λαχανικά και όσπρια όταν καλλιεργούνται με ορθολογικές μεθόδους έχουν μοναδικά ποιοτικά χαρακτηριστικά και κυρίως νοστιμιά.

Αν καταφέρουμε και δώσουμε «ονοματεπώνυμο» στα προϊόντα μας, νωπά και μεταποιημένα, τότε έχουμε κάνει ένα μεγάλο βήμα στην ανταγωνιστικότητα και θα μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες που υπάρχουν γύρω μας.

Επίσης πρέπει να ενεργοποιήσουμε τους Έλληνες του εξωτερικού, διψάνε να «γευτούν Ελλάδα» εκεί που βρίσκονται. Είναι το μεγάλο μας ατού σαν Έθνος.»


Ας υποθέσουμε ότι σας ρωτούσε κάποιος νέος αν αξίζει να ασχοληθεί με την παραγωγή αγροτικών προϊόντων. Τι θα του απαντούσατε;

«Ανεπιφύλακτα ναι! Αφού πρώτα κατανοήσει ότι το Γεωργικό επάγγελμα είναι από τα δύσκολα. Υπάρχουν πολλοί αστάθμητοι παράγοντες που καθορίζουν την επιτυχία ή αποτυχία. Επίσης θα πρέπει να έχει υπομονή και να αγαπάει αυτό που κάνει

Για να είναι επιτυχημένος ο πρωτογενής τομέας (παραγωγή αγροτικών προϊόντων) θα πρέπει να αναπτυχθεί μέσα σε ομαδικό πνεύμα, να συνεργαστούν/ συνεταιριστούν περισσότεροι νέοι άνθρωποι. Οι μεμονωμένες προσπάθειες συχνά απογοητεύουν.»


Τι θα συμβουλεύατε τους καταναλωτές στην Ελλάδα;

«Να αγοράζουν περισσότερα ελληνικά προϊόντα!»


Θα θέλατε να προσθέσετε κάτι άλλο;

«Η πείρα με δίδαξε ότι, για να πετύχουμε σε μια επιχειρηματική δραστηριότητα πρέπει:

  • να αγαπάμε αυτό που κάνουμε,
  • να γνωρίζουμε πολύ καλά και να ψάχνουμε το αντικείμενο της επιχείρησής μας,
  • να σεβόμαστε αυτούς στους οποίους απευθυνόμαστε,
  • να είμαστε συνεπείς,
  • να έχουμε υπομονή …θέλει χρόνο.»


Δείτε το Εργαστήρι της «αθανασίας» στη γύρη εδώ!

Προσθήκη σχολίου

 
 

Βέλτιστη προβολή σε firefox chrome                                                  Όροι χρήσης  - Credits                                                  © 2012 γυρη.gr