Γυρεύω για:
FacebookTwitter
sideBar 

Η καλλιέργεια της τρούφας

Αξιολογήστε:
(6 ψήφοι)

Η παραγωγή τρούφας αποτελεί μία ιδιαίτερα δυναμική εναλλακτική καλλιέργεια που κεντρίζει το ενδιαφέρον των Ελλήνων παραγωγών. Για το λόγο αυτό, φιλοξενούμε στη γύρη την Παυλίνα Κλαδοπούλου, χημικό και ιδιοκτήτρια της Troufaplus, μία από τις πρώτες επιχειρήσεις παραγωγής προϊόντων τρούφας στην Ελλάδα. Η Παυλίνα μας μιλάει για τις δραστηριότητές της και για αυτό το ενδιαφέρον για πολλούς προϊόν.


Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς και τις δραστηριότητές σας.

«Όνομάζομαι Παυλίνα Κλαδοπούλου. Είμαι απόφοιτος του τμήματος Χημείας του Α.Π.Θ. και διατηρώ την επιχείρηση Troufaplus που δραστηριοποιείται στον τομέα της παραγωγής, τυποποίησης και διάθεσης τρούφας και υποπροϊόντων τρούφας.

Σε πρώτη φάση ασχολούμαι με τον πρωτογενή τομέα γύρω από την καλλιέργεια της τρούφας που κατά τη γνώμη μου είναι πιθανά και το πιο ενδιαφέρον κομμάτι και κατόπιν με την τυποποίηση και διάθεση του προϊόντος, τόσο του νωπού όσο και των τυποποιημένων ειδών.

Παράλληλα, σε συνεργασία με τον κ. Παναγιωτίδη Παναγιώτη ασχολούμαι με την εκτίμηση της καταλληλότητας των εδαφών και την πλήρη συμβουλευτική υποστήριξη προς τους δυνητικούς καλλιεργητές τρούφας.»


Ποια ζητήματα χρήζουν προσοχής για την επιτυχημένη παραγωγή του συγκεκριμένου προϊόντος;

«Το πιο σημαντικό κομμάτι για την παραγωγή του εν λόγω προϊόντος είναι η εκτίμηση της καταλληλότητας του εδάφους και εν γένει της περιοχής όπου πρόκειται να εγκατασταθεί μία καλλιέργεια τρούφας συναρτήσει του είδους της τρούφας καθώς και των φυτών ξενιστών που είναι πιο προσαρμοστικά στην εκάστοτε περιοχή ανά την Ελλάδα. Στη συνέχεια μεγάλης προσοχής χρήζει η σωστή διατήρηση, πιθανά επεξεργασία και διάθεση του προϊόντος.»


Με ποιους τρόπους μπορούν να διατεθούν στην αγορά τα προϊόντα σας;

«Κάθε ποικιλία τρούφας προτιμάται σαφώς να διατίθεται νωπή όταν αυτό είναι εφικτό ή κατεψυγμένη όταν απαιτείται. Σε δεύτερη φάση και δη οι ποικιλίες που αφθονούν περισσότερο δύνανται να τυποποιηθούν με δυνατότητα παρασκευής πολλών υποπροϊόντων. Στη χώρα μας η παραγωγή τρούφας είναι μία νέα δραστηριότητα και τα κανάλια διάθεσης του προϊόντος τώρα αναπτύσσονται. Η ζήτηση του προϊόντος αυτού όμως δεν καλύπτεται ούτε κατά το 10%. Η εξαγωγή του είναι αυτονόητη ενώ παράλληλα αυξάνεται αισθητά και η ζήτησή του στην εγχώρια αγορά.»


Σε τι είδους επιχειρήσεις διαθέτετε τα προϊόντα σας;

«Το προϊόν της τρούφας διατίθεται τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στο εξωτερικό. Ως τυποποιημένο είδος διατίθεται σε καταστήματα με είδη διατροφής, delicatessens και φυσικά σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα καθ' ότι πρόκειται για ένα εξ ορισμού βιολογικό προϊόν. Η διάθεσή του ως νωπό γίνεται σε εστιατόρια, ξενοδοχεία και caterings στην Ελλάδα και το εξωτερικό.»


Βλέπετε κάποιες συγκεκριμένες ευκαιρίες στο χώρο της αγροτικής παραγωγής για το άμεσο μέλλον;

«Σαφώς, κατά τη γνώμη μου, είναι οφθαλμοφανής η ανάγκη ανάπτυξης εκ νέου του πρωτογενή τομέα στη χώρα μας. Τόσο η καλλιέργεια της τρούφας όσο και άλλες εναλλακτικές καλλιέργειες προσφέρονται για την ενασχόληση νέων ανθρώπων με τον τομέα της γεωργίας και δη με καλλιέργειες όπως είναι αυτής της τρούφας που δεν απαιτούν πλήρη απασχόληση ούτε και βαριά αγροτική εργασία.»


Τι θα συμβουλεύατε άλλους παραγωγούς;

«Να τολμούν, να ενημερώνονται ορθά, να μην απογοητεύονται και να συνεχίσουν να κάνουν αυτό που ξέρουν να κάνουν χωρίς να αποκλείουν τις νέες ευκαιρίες που εμφανίζονται.»


Τι θα συμβουλεύατε τους καταναλωτές στην Ελλάδα;

«Θα συμβούλευα τους Έλληνες καταναλωτές να προτιμούν συνειδητά τα εγχώρια προϊόντα δείχνοντας έτσι και την εκτίμησή και την υποστήριξή τους απέναντι σε όλες τις τόσο αξιόλογες προσπάθειες που γίνονται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.»


Ας υποθέσουμε ότι σας ρωτούσε κάποιος νέος αν αξίζει να ασχοληθεί με την αγροτική παραγωγή. Τι θα του απαντούσατε;

«Σαφώς θα τον παρότρυνα και δη χωρίς καμία επιφύλαξη να ασχοληθεί με την αγροτική παραγωγή και δη σκεπτόμενη πόσα κομμάτια γης παραμένουν ανεκμετάλλευτα.»


Θα θέλατε να προσθέσετε κάτι άλλο;

«Θα ήθελα να αναφέρω ότι στα πλαίσια της προσπάθειας που κάνουμε για ενημέρωση όλων των ενδιαφερομένων γύρω από την τρούφα και την καλλιέργεια αυτής, έχουμε εντάξει μία σειρά ημερίδων/σεμιναρίων ανά την Ελλάδα προς πλήρη ενημέρωση, εξοικείωση γύρω από τον τρόπο ανίχνευσης της τρούφας με ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά και φυσικά γευστική εξοικείωση με το προϊόν.»


Δείτε την καταχώρηση της troufaplus στη γύρη εδώ!

Προσθήκη σχολίου

 
 

Βέλτιστη προβολή σε firefox chrome                                                  Όροι χρήσης  - Credits                                                  © 2012 γυρη.gr