Γυρεύω για:
FacebookTwitter
sideBar 

Η υπόσχεση της αζωτοδέσμευσης

Αξιολογήστε:
(2 ψήφοι)

«Τουλάχιστον το 30% του ενεργειακού κόστους της γεωργίας προέρχεται από την παραγωγή αζωτούχων λιπασμάτων». 

Μία εναλλακτική στη χρήση αζωτούχων λιπασμάτων είναι η καλλιέργεια ψυχανθών, τα οποία μπορούν να είναι αυτάρκη σε άζωτο χάρη στα βακτήρια που αναπτύσσονται στις ρίζες τους. Ερευνητές του Πανεπιστημίου και Ερευνητικού Κέντρου του Wageningen της Ολλανδίας προωθούν την καλλιέργεια φασολιών και μπιζελιών σε αφρικανούς αγρότες μικρής-κλίμακας με στόχο να βελτιώσουν το βιοτικό τους επίπεδο. Με τη βοήθεια των αζωτοδεσμευτικών βακτηρίων, οι καλλιέργειες αυτές δεν απαιτούν την εφαρμογή αζωτούχων λιπασμάτων για την καλή ανάπτυξή τους.

Οι ερευνητές του Wageningen μελετούν τις ιδανικές συνθήκες αυτής της συμβίωσης. Υπάρχουν περισσότερα από 19.000 είδη οσπριοειδών φυτών ανά την υφήλιο. Οι ερευνητές μελετούν συγκεκριμένα είδη φυτών στα οποία παρατηρείται εντονότερα το φαινόμενο της αζωτοδέσμευσης μέσω της ανάπτυξης βακτηρίων στις ρίζες τους. Σύμφωνα με τους ερευνητές, «όταν ανακαλυφθεί ο μηχανισμός συμβίωσης, πιθανώς θα μπορεί να αξιοποιηθεί και σε άλλα είδη φυτών. Ο μηχανισμός και τα γονίδια που σχετίζονται με αυτόν είναι παρόντα στα περισσότερα είδη φυτών. Αυτό μας κάνει αισιόδοξους για τις προοπτικές της χρήσης αζωτοδεσμευτικών βακτηρίων στη γεωργία στο μέλλον».

Σε δοκιμές που έχουν γίνει με αφρικανούς αγρότες, η εφαρμογή μιας σακούλας 400 γραμμαρίων τύρφης αναμεμειγμένης με αζωτοδεσμευτικά βακτήρια σε 100 κιλά σπόρων δίνει θεαματικά αποτελέσματα στη σοδειά. Με τη χρήση του κατάλληλου υλικού και μια μικρή δόση φωσφορικού λιπάσματος, η συγκομιδή μιας καλής ποικιλίας φασολιών μπορεί να διπλασιαστεί ή ακόμη και να τετραπλασιαστεί. Επιπλέον τα αζωτοδεσμευτικά βακτήρια αυξάνουν τη γονιμότητα του εδάφους με αποτέλεσμα το καλαμπόκι που καλλιεργείται μετά τη συγκομιδή των φασολιών να έχει επίσης καλύτερη απόδοση. Ωστόσο, η επιλογή των κατάλληλων βακτηρίων για κάθε καλλιέργεια καθώς και η επιλογή της σωστής καλλιέργειας για κάθε περιοχή, είναι ζωτικής σημασίας και πρέπει να γίνεται με βάση τα δεδομένα της περιοχής.

ΠΗΓΗ Wageningen World nr.1 2012

Προσθήκη σχολίου

 
 

Βέλτιστη προβολή σε firefox chrome                                                  Όροι χρήσης  - Credits                                                  © 2012 γυρη.gr