Γυρεύω για:
FacebookTwitter
sideBar 

Μήπως το μέγεθος μετράει;

Αξιολογήστε:
(2 ψήφοι)

Πολλοί καταναλωτές επιλέγουν μεγαλύτερα μεγέθη φαγητού και ποτών, σε μια προσπάθεια να φανούν κοινωνικά ανώτεροι, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση “Journal of Consumer Research”. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι για να πειστούν για το αντίθετο.

«Η κυρίαρχη τάση στην κατανάλωση τροφίμων είναι απλά η υπερκατανάλωσή τους», σημειώνουν οι ερευνητές. «Αυτό όμως που προκαλεί ανησυχία είναι ότι η αύξηση στην κατανάλωση των τροφίμων είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στα πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα, όπως για παράδειγμα στις χαμηλότερες εισοδηματικές τάξεις». Σε πολλές κοινωνίες, η απόκτηση μεγαλύτερων σε μέγεθος αγαθών (π.χ. αυτοκινήτων, σπιτιών, οικιακών συσκευών) συνδέεται με αύξηση του κοινωνικού κύρους. Στην πρόσφατη αυτή έρευνα λοιπόν, εξετάστηκε το κατά πόσο οι καταναλωτές χρησιμοποιούν το μέγεθος των ειδών διατροφής για να «ανέβουν» στα μάτια των άλλων.

Σε όλα σχεδόν τα πειράματα των ερευνητών, επιβεβαιώθηκε η πρόβλεψη ότι οι καταναλωτές εξισώνουν τα μεγαλύτερα μεγέθη ειδών διατροφής με το κοινωνικό κύρος. Για παράδειγμα, οι συμμετέχοντες σε ένα πρώτο πείραμα θεώρησαν ότι όσοι επιλέγουν το μεγάλο μέγεθος καφέ έχουν περισσότερο κύρος από αυτούς που επιλέγουν το μεσαίο ή το μικρό μέγεθος, ακόμα και όταν η τιμή είναι η ίδια. Σε ένα άλλο πείραμα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες επέλεξαν μεγαλύτερες μερίδες όταν ήταν παρέα με γνωστούς παρά όταν ήταν μόνοι.

Ωστόσο, υπάρχει ελπίδα για ανάσχεση της τάσης αυτής, σύμφωνα με τους ερευνητές. Σε ένα τελευταίο πείραμα, ευάλωτοι καταναλωτές επέλεξαν μικρότερα σε μέγεθος ορεκτικά όταν πληροφορήθηκαν ότι αυτά σερβίρονται σε μια εκδήλωση με κύρος. «Η συστηματική μελέτη της σχέσης μεταξύ του μεγέθους των ειδών διατροφής και του κοινωνικού κύρους είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική καταπολέμηση της υπερκατανάλωσης τροφίμων», καταλήγουν σε ένα από τα βασικά συμπεράσματά τους.

ΠΗΓΗ: Journal of Consumer Research

Προσθήκη σχολίου

 
 

Βέλτιστη προβολή σε firefox chrome                                                  Όροι χρήσης  - Credits                                                  © 2012 γυρη.gr