Γυρεύω για:
FacebookTwitter
sideBar 

Αν αγαπάς την υγεία σου, μάθε να μαγειρεύεις

Αξιολογήστε:
(1 Ψήφος)

Οι γευστικές προτιμήσεις, η οικογενειακή επιρροή, η παράδοση, οι διαθέσιμες επιλογές στα σημεία πώλησης, το διαθέσιμο εισόδημά μας, οι θρησκευτικές μας πεποιθήσεις και η περίσταση, είναι μερικοί μόνο από τους παράγοντες που επηρεάζουν τη διατροφή μας. Η τελευταία ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό και για την κατάσταση της υγείας μας, για αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τα μερίδια επιρροής των παραγόντων αυτών. Τί συμβαίνει όμως με τις μαγειρικές μας δεξιότητες; Παίζουν κάποιο ρόλο;

Σύμφωνα με μία πρόσφατη έρευνα, οι μαγειρικές δεξιότητες έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν την υγεία και την ευεξία μας σε μεγάλο βαθμό. Αρχικά καθορίζουν την «ποικιλία στο τραπέζι μας» και ακολούθως την υγεία μας, καθώς σε βάθος χρόνου οδηγούν σε περισσότερες υγιεινές επιλογές, αλλά και σε μικρότερη κατανάλωση έτοιμων γευμάτων.

Αντιθέτως, εάν η διατροφή κάποιου βασίζεται σε τρόφιμα που απαιτούν ελάχιστη προετοιμασία ή σε «πιάτα» που ετοιμάζουν άλλοι για αυτόν, αυτομάτως θέτει περιορισμούς στις επιλογές του. Έτσι συχνά οδηγείται σε αποξένωση από τη διαδικασία της παρασκευής φαγητού και τελικά σε μικρότερο εύρος επιλογών ή/και σε επιλογές που ενδέχεται να έχουν αρνητικά αποτελέσματα για την υγεία του. Η διείσδυση του έτοιμου φαγητού κάνει τα πράγματα χειρότερα, καθώς αφαιρεί τον ουσιαστικό έλεγχο πάνω στη διατροφή μας.

Τί μπορούμε να κάνουμε για να πολλαπλασιάσουμε όσους ξέρουν να μαγειρεύουν; Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι πρέπει να επηρεάσουμε το πώς βλέπει κανείς το μαγείρεμα. Η καλύτερη λύση είναι να αντιμετωπίζεται ως δημιουργική και διασκεδαστική ασχολία, ίσως και ως παιχνίδι. Αν αντιμετωπίζεται ως απλή υποχρέωση, δεν οδηγεί πουθενά. Τέλος, σύμφωνα με τους ερευνητές, καλό είναι κάθε εκπαιδευτικό σύστημα να ενσωματώνει τη μαγειρική ως υποχρεωτικό μάθημα και να διδάσκει στα παιδιά και τους εφήβους πως να προετοιμάζουν επαρκή γεύματα και πως να βελτιώνουν τις δεξιότητές τους.

ΠΗΓΗ: επιστημονική επιθεώρηση “Appetite”

Προσθήκη σχολίου

 
 

Βέλτιστη προβολή σε firefox chrome                                                  Όροι χρήσης  - Credits                                                  © 2012 γυρη.gr