Γυρεύω για:
FacebookTwitter
sideBar 

Καλλιεργώντας στη θάλασσα

Αξιολογήστε:
(10 ψήφοι)

Τα φύκια αναπτύσσονται ταχύτατα, είναι εξαιρετικά θρεπτικά και μπορούν να καλλιεργηθούν με αειφορικό τρόπο στη θάλασσα. Από το καλοκαίρι του 2011, ένα πλωτό εργαστήριο λειτουργεί στον ποταμό Scheldt της Ολλανδίας σε μία προσπάθεια εκμάθησης των βασικών αρχών της θαλάσσιας καλλιέργειας. «Αυτά τα φύκια έχουν μεγαλώσει σχεδόν ένα μέτρο μέσα σε τέσσερις εβδομάδες», δηλώνουν οι ερευνητές. Αναπτύσσονται πάνω σε σχοινιά που κρέμονται από πλαίσια τα οποία εφαρμόζουν σε μια πλωτή μεταλλική κατασκευή.

Επί του παρόντος, το 90% της καλλιέργειας φυκιών λαμβάνει χώρα στην Ασία, αλλά οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις εκεί είναι υψηλές, καθώς τα λιπάσματα που χρησιμοποιούνται καταστρέφουν τα γύρω παράκτια οικοσυστήματα. Στο μέλλον μπορούν να χρησιμοποιηθούν πιο φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές. Άλλωστε, υπάρχουν ήδη αρκετά θρεπτικά στοιχεία στη θάλασσα ως αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας στη στεριά. Περισσότεροι από 30 τόνους φωσφορικών ετησίως καταλήγουν μέσω των ποταμών στις θάλασσες του κόσμου. Μια θαλάσσια φάρμα στις εκβολές ενός τέτοιου ποταμού δε θα απαιτούσε εφαρμογή λιπασμάτων. Επιπλέον, η καλλιέργεια φυκιών σε συγκεκριμένα σημεία μπορεί να λειτουργήσει ως βιο-φίλτρο καθαρίζοντας το νερό.

Αξιοποιώντας το γεγονός πως διαφορετικά είδη φυκιών αναπτύσσονται σε διαφορετικά βάθη, ένας θαλάσσιος καλλιεργητής μπορεί να μεγιστοποιήσει την παραγωγή του καλλιεργώντας σε διάφορα επίπεδα. Επίσης, εξάγοντας τα διάφορα συστατικά των φυκιών – πρωτεΐνες, σάκχαρα, λιπαρά – ο παραγωγός μπορεί να εξασφαλίσει καλύτερη τιμή ανά κιλό.

Οι ερευνητές οραματίζονται πως η θαλάσσια καλλιέργεια θα μπορούσε να δώσει λύση στο πρόβλημα σίτισης του κόσμου. Η εκτενής χρήση λιπασμάτων και η καταστροφή του φυσικού τοπίου για τη χρήση εδαφών προς καλλιέργεια, καθιστούν τη συμβατική γεωργία μη αειφόρο. Σύμφωνα με τους ερευνητές «υπάρχει αρκετός χώρος για καλλιέργεια στη θάλασσα. Επιπροσθέτως, τα φύκια αναπτύσσονται πολύ γρήγορα και περιέχουν 25% πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας». Τα φύκια αυτά μπορούν να επεξεργαστούν ώστε να γίνουν τροφή ή και να αξιοποιηθούν ως ζωοτροφή.

ΠΗΓΗ:Wageningen World nr.3 2011

Προσθήκη σχολίου

 
 

Βέλτιστη προβολή σε firefox chrome                                                  Όροι χρήσης  - Credits                                                  © 2012 γυρη.gr