Γυρεύω για:
FacebookTwitter
sideBar 

Φασόλια (γίγαντες - ελέφαντες) Πρεσπών

Αξιολογήστε:
(2 ψήφοι)

Λίγα λόγια

Τα φασόλια (γίγαντες – ελέφαντες) Πρεσπών είναι εκλεκτά βρώσιμα όσπρια, χρώματος λευκού και νεφροειδούς σχήματος, με ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά (π.χ.θρεπτική αξία), ανώτερα σε σχέση με ομοειδή προϊόντα. Αποτελούν παραδοσιακά καλλιεργούμενο φυτικό είδος για σχεδόν 100 χρόνια, ενώ σήμερα παράγονται στις παραλίμνιες περιοχές της Μικρής και Μεγάλης Πρέσπας και τα γύρω χωριά. Είναι προϊόν Π.Γ.Ε. από το 1998.

Τί το κάνει τόσο ξεχωριστό;

Ξεχωρίζουν για το μέγεθός τους, τη γεύση τους, καθώς και για τα εξαιρετικά οργανοληπτικά τους χαρακτηριστικά. Το ιδιαίτερο κλίμα της περιοχής προσφέρει στα φασόλια υψηλότερη περιεκτικότητα σε άμυλο σε σχέση με τα κοινά, γεγονός που σχετίζεται με τη μοναδική γεύση τους και την ευκολία στο βράσιμο. Επιπλέον διαθέτουν περισσότερες πρωτεΐνες, θερμιδική αξία και υδατάνθρακες από ομοειδή προϊόντα, ενώ είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, μέταλλα και βιταμίνες. Έχουν εξαιρετική φήμη, ενώ αποτελούν βασικό συστατικό εκλεκτών παραδοσιακών γευμάτων (π.χ. γίγαντες στο φούρνο).

Πού παράγεται και πώς συνδέεται με το περιβάλλον της περιοχής;

Παράγονται παραδοσιακά στην περιοχή Πρεσπών, στις παραλίμνιες περιοχές και τα γύρω χωριά. Συνήθως συσκευάζονται στην οριοθετημένη περιοχή, αλλά όχι πάντα, για αυτό και είναι προϊόν Π.Γ.Ε. και όχι Π.Ο.Π. Το μικροκλίμα της περιοχής, λόγω της γειτνίασής της με τις δύο ομώνυμες λίμνες (Μεγάλη και Μικρή Πρέσπα), διαφέρει από αυτό της ευρύτερης περιοχής της Φλώρινας και, σε συνδυασμό με τη σύσταση του εδάφους, τα άφθονα νερά και την πλούσια χαμηλή χλωρίδα, συμβάλλει στη μοναδικότητα του προϊόντος. Η άριστη διαχείριση του περιβάλλοντος από τους παραγωγούς της περιοχής, η χρήση ντόπιου γενετικού υλικού και οι γενικότερες καλλιεργητικές τους φροντίδες παίζουν το δικό τους ρόλο στη διαμόρφωση της εξαιρετικής ποιότητας του τελικού προϊόντος.

Πώς παρασκευάζεται;

Λόγω των ιδιαζουσών εδαφοκλιματικών συνθηκών της οριοθετημένης ζώνης παραγωγής, ακολουθείται πολύ συγκεκριμένη παραγωγική διαδικασία. Όλα ξεκινούν το Φεβρουάριο όταν γίνεται το καθάρισμα και η προετοιμασία των καλαμιών. Το Μάρτιο πραγματοποιείται η κατεργασία του εδάφους (όργωμα, φρεζάρισμα, σβάρνισμα). Ακολουθεί η σπορά, η οποία γίνεται από τα τέλη Μαρτίου έως τα τέλη Απριλίου, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Η σπορά γίνεται γραμμικά και όταν το φυτό αποκτήσει ύψος 30cm περίπου, τοποθετούνται τα καλάμια και δένονται ανά τέσσερα σε μορφή πυραμίδας. Από τα μέσα Σεπτεμβρίου, και όταν ολοκληρωθεί η ωρίμανση του καρπού, αρχίζει η διαδικασία της συγκομιδής. Αφαιρούνται τα καλάμια, θερίζεται η φυτεία με το χέρι, και αφήνεται να στεγνώσει για 10 περίπου ημέρες. Ακολουθεί αλωνισμός με θεριζοαλωνιστικές μηχανές, κατάλληλα προσαρμοσμένες. Οι καρποί συλλέγονται σε σάκους και μεταφέρονται για καθάρισμα και συσκευασία. Η όλη διαδικασία ολοκληρώνεται μέχρι το τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου ή το αργότερο το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, ανάλογα με τη χρονιά.

Ποιοί το παράγουν;

Το εξαιρετικό αυτό προϊόν παράγεται και διατίθεται από τους συνεταιρισμούς ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ και Ε.Α.Σ. Φλώρινας, καθώς και από τη φάρμα Νόνας Στέργιος – Φασόλι Πρέσπας. Το προϊόν διατίθεται και από την εταιρεία Άροσις.

Προσθήκη σχολίου

 
 

Βέλτιστη προβολή σε firefox chrome                                                  Όροι χρήσης  - Credits                                                  © 2012 γυρη.gr