Γυρεύω για:
FacebookTwitter
sideBar



 

Το Ξίγαλο ή Ξύγαλο Σητείας έχει χρώμα λευκό, υφή αλοιφώδη ή/και κοκκώδη, χωρίς επιδερμίδα. Η γεύση του είναι δροσερή, υπόξινη, ελαφρώς αλμυρή και έχει ευχάριστο χαρακτηριστικό άρωμα. Για την παραγωγή του χρησιμοποιείται...

Τα Μήλα Ντελίσιους Πιλαφά Τριπόλεως προέρχονται από σπορόφυτο της ποικιλίας Delicius που αναπτύχθηκε από τον καλλιεργητή Ηλία Πιλαφά τη δεκαετία του 1920. Τα μήλα που παράγονται από την καλλιέργεια...

Το ελαιόλαδο Πρέβεζα παράγεται εντός των διοικητικών ορίων της ομώνυμης περιοχής, έχει πρασινοκίτρινο χρώμα, φρουτώδη γεύση και αντίστοιχο άρωμα. Προέρχεται αποκλειστικά από την ποικιλία «Λιανολιά Κέρκυρας»...

Ο Κρόκος Κοζάνης αποτελεί ένα από τα πιο προσφιλή και πολύτιμα μπαχαρικά των αρχαίων πολιτισμών. Οι κάτοικοι της περιοχής φυτεύουν τον κρόκο κάθε καλοκαίρι και όταν φθάσει το φθινόπωρο αφαιρούν με το χέρι τα στίγματά του...

Ο Μπάτζος είναι παραδοσιακό ημίσκληρο (έως σκληρό) τυρί, παρασκευαζόμενο από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα ή μίγμα τους. Έχει λευκό χρώμα, ευχάριστα υπόξινη, ελαφρά πικάντικη και πολύ αλμυρή γεύση...

Η μαύρη Κορινθιακή Σταφίδα «Βοστίτσα» καλλιεργείται αποκλειστικά στην ημιορεινή και ορεινή περιοχή της Αιγιάλειας από τα μέσα του 14ου αιώνα. Υπήρξε για πάρα πολλά χρόνια ατμομηχανή της αγροτικής...

Το ελαιόλαδο Αρχάνες Ηρακλείου Κρήτης παράγεται στην ομώνυμη περιοχή από την ποικιλία «Κορωνέικη» που τοπικά ονομάζεται ψιλολιά ή λιανολιά. Έχει χρώμα πρασινοκίτρινο, είναι σχετικά παχύρρευστο, ενώ έχει ευχάριστη φρουτώδη γεύση...

Το Γαλοτύρι είναι μαλακό τυρί αλοιφώδους υφής, χωρίς επιδερμίδα, με υπόξινη, ευχάριστη και δροσερή γεύση, καθώς και πλούσιο άρωμα. Παράγεται στην Ήπειρο και τη Θεσσαλία από πρόβειο γάλα ή γίδινο ή μίγμα αυτών...

Η Κονσερβολιά Στυλίδας παράγεται στα διοικητικά όρια των τοπικών διαμερισμάτων της ομώνυμης περιοχής στην ενότητα Φθιώτιδας. Έχει γεύση φρουτώδη, σάρκα τραγανή, εύκολα αποσπώμενη από τον πυρήνα...

Τα Ξερά Σύκα Κύμης προέρχονται από δέντρα της ομώνυμης ποικιλίας, καλλιεργούμενα αποκλειστικά στα όρια των Δήμων Κύμης και Κονιστρών της Επαρχίας Καρυστίας Ευβοίας. Η τελική τους μορφή είναι ιδιαίτερη...

Το ελαιόλαδο Βόρειος Μυλοπόταμος Ρεθύμνης Κρήτης παράγεται στο σύνολο των κοινοτήτων της πρώην επαρχίας Μυλοποτάμου. Προέρχεται από τις ποικιλίες «Κορωνέϊκη» κατά 90 % τουλάχιστον και «Χονδρολιά» κατά το υπόλοιπο ποσοστό...

Η Γραβιέρα Νάξου είναι σκληρό τυρί, χρυσοκίτρινου χρώματος, με μικρές διάσπαρτες οπές μέσα στη συμπαγή ελαστική του μάζα. Έχει λεπτή και ξηρή επιδερμίδα, ελαφρύ φίνο άρωμα και πολύ ευχάριστη αλλά λεπτή γεύση...

Το ελαιόλαδο Κρανίδι Αργολίδας παράγεται εντός των διοικητικών ορίων της ομώνυμης περιοχής, έχει χρυσοκίτρινο χρώμα, γλυκόπικρη γεύση και φίνο άρωμα. Παράγεται από τις ποικιλίες ελιάς «Μανάκι» κατά 95% και «Κορωνέικη» κατά 5%...

Η Φάβα Σαντορίνης είναι από τα πλέον διάσημα ελληνικά προϊόντα. Καλλιεργείται από την αρχαιότητα και ξεχωρίζει για την υπόγλυκη γεύση της, το πλούσιο άρωμά της, την αφρώδη υφή της, τη μεγάλη διατηρησιμότητά της...

Οι Πράσινες Ελιές Χαλκιδικής προέρχονται αποκλειστικά από τις ποικιλίες «Χονδρολιά Χαλκιδικής» και «Χαλκιδικής». Χαρακτηρίζονται από μεγάλο μέγεθος καρπού με μεγάλη αναλογία σάρκας προς πυρήνα...

Το Μέλι Ελάτης Μαινάλου Βανίλια παράγεται από τα μαύρα έλατα του όρους Μαινάλου στην Αρκαδία. Ξεχωρίζει για τη γεύση του, την πυκνόρρευστη υφή του, τη μικρή συγκέντρωσή του σε σάκχαρα και το ιδιαίτερο, χρυσίζον...

Το ελαιόλαδο Ρόδος παράγεται στο ομώνυμο νησί, έχει υποπράσινο έως κίτρινο χρυσαφί χρώμα, γλυκιά γεύση και άρωμα ώριμων φρούτων ελιάς. Παράγεται από τις ποικιλίες ελιάς «Θρουμπολιά» κατά 75% και «Κορωνέικη» κατά 25%...

Τα Κεράσια Τραγανά Ροδοχωρίου έχουν βαθύ κόκκινο χρώμα, ιδιαίτερη γεύση και τραγανή υφή. Είναι ανθεκτικά, καθώς συντηρούνται ικανοποιητικά για μακρύ χρονικό διάστημα και παράγονται συστηματικά από τις αρχές της δεκαετίας του ΄50...

Το Κρητικό Παξιμάδι είναι το διπλοφουρνισμένο ψωμί της Κρήτης. Είναι ταυτόσημο της κρητικής διατροφής, καθώς εδώ και αιώνες παράγεται και καταναλώνεται στο νησί. Παρασκευάζεται σε διάφορους τύπους, ανάλογα με τα υλικά, διατηρείται φρέσκο...

Η κονσερβολιά Αμφίσσης παράγεται στον ελαιώνα της ομώνυμης περιοχής και είναι ίσως η πιο διαδεδομένη ποικιλία βρώσιμης ελιάς στην Ελλάδα. Έχει τραγανή σάρκα, χρώμα που κυμαίνεται από βυσσινί έως μαύρο και ξεχωριστή γεύση...

Το Καλαθάκι Λήμνου είναι λευκό τυρί άλμης σε σχήμα μικρού κεφαλιού, με διάσπαρτες μικρές τρύπες, στις οποίες συγκρατεί το υγρό του λίπος. Η γεύση του είναι πικάντικη και θυμίζει εκείνη της φέτας, αλλά δεν είναι τόσο ξινή...

Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Φοινίκι Λακωνίας παράγεται στην ομώνυμη περιοχή και έχει ανοιχτό κιτρινοπράσινο (έως χρυσίζον) χρώμα, λεπτόρευστη υφή, πλούσιο άρωμα και απαλή γεύση. Παράγεται από τρεις ποικιλίες ελιάς: την «Κορωνέικη» κατά...

Tο αρνάκι Ελασσόνας ανήκει στην κατηγορία των ελαφρών αρνιών κι εκτρέφεται στην ομώνυμη επαρχία και την περιοχή Δαμασίου. Το κρέας του είναι 30-45 ημερών, βάρους 6,5-10,5 κιλών, τρυφερό, χυμώδες και με ελάχιστο στρώμα λίπους...

Το κασέρι είναι ημίσκληρο επιτραπέζιο τυρί λευκοκίτρινου χρώματος, με ελάχιστες ή χωρίς οπές, ευχάριστη γεύση και πλούσιο άρωμα. Παράγεται στις περιοχές της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και της Ξάνθης, αλλά και στη Λέσβο...

Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Ολυμπία έχει ανοιχτό κιτρινοπράσινο χρώμα, σχετικά παχειά υφή, φρουτώδη γεύση και καθαρή οσμή. Παράγεται από την ποικιλία ελιάς «Κορωνέικη» κατά 90% και κατά 10% από την ποικιλία «Κολλυρέικη» μέσα στα...

Η πατάτα Κάτω Νευροκοπίου είναι γνωστή σε όλη την Ελλάδα για τα ανώτερα γευστικά και ποιοτικά της χαρακτηριστικά. Η καλλιέργειά της εμφανίστηκε στο λεκανοπέδιο Κάτω Νευροκοπίου στα μέσα της δεκαετίας του 1920, ενώ το 2002 αναγνωρίστηκε...

Το κατίκι Δομοκού είναι φρέσκο λευκό τυρί αλοιφώδους υφής. Παράγεται από γάλα γίδινο ή μίγμα του με πρόβειο και έχει ελαφρά ξινή, πλην όμως ευχάριστη, γεύση και χαρακτηριστικό άρωμα. Παράγεται παραδοσιακά στο οροπέδιο Όθρυς, στην...

Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Θραψανό παράγεται εντός των γεωγραφικών ορίων του ομώνυμου χωριού. Έχει χρώμα διαυγές κι ανοικτό πράσινο, σύνθετη γλυκόπρικη γεύση και έντονο φρουτώδες άρωμα. Είναι από τα πιο ιδιαίτερα και...

Η Τσακώνικη μελιτζάνα Λεωνιδίου έχει σχήμα επίμηκες, χρώμα μωβ με άσπρες ρίγες, γλυκιά γεύση, γυαλιστερό και λείο φλοιό, και μέγεθος καρπού που κυμαίνεται από 15 έως 22 εκατοστά. Παράγεται παραδοσιακά στον κάμπο του Λεωνιδίου, είναι...

Το ελαιόλαδο Ζάκυνθος παράγεται στο ομώνυμο νησί από τις ποικιλίες ελιάς «Κορωνέικη» και «Ντόπια Λιανολιά». Η καλλιέργειά του ανάγεται στην αρχαιότητα. Είναι εξαιρετικής ποιότητας και προϊόν Π.Γ.Ε. από το 1998. Οι ζακυνθινοί ελαιώνες είναι...

Το φιρίκι Πηλίου είναι μήλο, μικρού έως μεσαίου μεγέθους, με σχήμα επιμήκες κυλινδρικό, χρώμα πρασινοκίτρινο, με επίχρισμα έντονα κόκκινο στην πλευρά που το βλέπει ο ήλιος, υψηλή σκληρότητα σάρκας, γλυκιά και χυμώδη σάρκα και ιδιαίτερο...

Η βρώσιμη ελιά Καλαμάτας παράγεται αποκλειστικά από την ομώνυμη εκλεκτή εγχώρια ποικιλία στην περιοχή της Μεσσηνίας. Έχει μοναδική γεύση, καστανόμαυρο χρώμα και είναι άμεσα αναγνωρίσιμη από το χαρακτηριστικό χάραγμα. Συλλέγεται μόνο...

Η κεφαλογραβιέρα είναι σκληρό επιτραπέζιο τυρί εξαιρετικής ποιότητας, ελαστικής υφής και χρώματος υποκίτρινου. Παράγεται παραδοσιακά από πρόβειο γάλα ή μίγμα αυτού με γίδινο σε πολλές περιοχές της χώρας, αλλά έχει κατοχυρωθεί ως Π.Ο.Π...

Το ελαιόλαδο Κολυμβάρι Χανίων Κρήτης παράγεται στην ομώνυμη περιοχή εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Έχει πρασινοκίτρινο χρώμα, χαμηλή οξύτητα και είναι γνωστό για τις άριστες φυσικοχημικές και οργανοληπτικές του ιδιότητες. Παράγεται από την...

Τα φασόλια (γίγαντες – ελέφαντες) Πρεσπών είναι εκλεκτά βρώσιμα όσπρια, χρώματος λευκού και νεφροειδούς σχήματος, με ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά (π.χ.θρεπτική αξία), ανώτερα σε σχέση με ομοειδή προϊόντα. Αποτελούν...

Το ελαιόλαδο Θάσος παράγεται στο ομώνυμο νησί από τη μοναδική στο είδος της «Θασίτικη» ποικιλία. Έχει κίτρινο – χρυσαφί χρώμα, ξεχωριστή γεύση ελιάς και είναι προϊόν Π.Γ.Ε. από το 1996. Παράγεται από την ποικιλία «Θασίτικη» ή «Θρούμπα Θάσου»...

Το μανούρι είναι εκλεκτό τυρί τυρογάλακτος, χρώματος λευκού με κυλινδρικό σχήμα χωρίς εξωτερικό περίβλημα, μαλακή υφή και συμπαγή μάζα χωρίς τρύπες. Παρασκευάζεται στις περιοχές Θεσσαλίας, Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας...

Το ελαιόλαδο Πεζά Ηρακλείου Κρήτης παράγεται στα «θαυματοχώρια» της ομώνυμης περιοχής. Είναι πολυβραβευμένο και προϊόν Π.Ο.Π. από το 1996. Έχει πρασινοκίτρινο χρώμα, χαμηλή οξύτητα και ευχάριστα φρουτώδη γεύση. Παράγεται από την...

Το μήλο Καστοριάς είναι προϊόν εξαιρετικής ποιότητας και οργανοληπτικών χαρακτηριστικών που παράγεται στις παραλίμνιες και παραποτάμιες περιοχές της Καστοριάς από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Χωρίζεται σε κόκκινες και...

Η κονσερβολιά Πηλίου Βόλου παράγεται στους φημισμένους ελαιώνες του Πηλίου και είναι προϊόν Π.Ο.Π. από το 1996. Έχει χρώμα μελανοειδές έως μαύρο, τραγανή σάρκα και φρουτώδη γεύση. Παράγεται από παραδοσιακά καλλιεργούμενη...

Η ξυνομυζήθρα Κρήτης είναι παραδοσιακό τυρί από τυρόγαλα με ευχάριστα ξινή γεύση. Για την παρασκευή της λαμβάνεται σε πρώτη φάση μυζήθρα, η οποία στη συνέχεια πιέζεται, αλατίζεται και ωριμάζει για 2 μήνες. Χρησιμοποιείται αρκετά και...

Το ελαιόλαδο Κροκεές Λακωνίας παράγεται στην ομώνυμη περιοχή και είναι προϊόν Π.Ο.Π. από το 1996. Έχει έντονο χρυσαφί χρώμα, χαμηλή οξύτητα και άρωμα φρούτου ελιάς. Παράγεται από τις ντόπιες ποικιλίες «Μυρτολιά» κι «Αθηνολιά» και είναι...

Το λαδοτύρι Μυτιλήνης είναι σκληρό τυρί της Λέσβου που παράγεται από την αρχαιότητα και συντηρείται μέσα σε ελαιόλαδο, κοινώς λάδι (εξ’ου και η ονομασία). Έχει πικάντικη γεύση, ευχάριστο άρωμα και χαρακτηριστικό κυλινδρικό σχήμα. Είναι...

Το ακτινίδιο Πιερίας παράγεται στον κάμπο της Πιερίας και είναι γνωστό ως «φρούτο του Ολύμπου». Καλλιεργείται αποκλειστικά από την πρώιμη ποικιλία Hayward και διακρίνεται για τη γλυκόξινη γεύση του και την πλούσια θρεπτική του αξία. Είναι προϊόν...

Το Κελυφωτό φυστίκι Φθιώτιδας παράγεται από το είδος Pistachia vera και έχει καρπό πρασινόσαρκο. Παράγεται στη Φθιώτιδα, στην εύφορη κοιλάδα του Σπερχειού, είναι προϊόν Π.Ο.Π. από το 1996 και δε θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι για πολλούς...

Η λίστα με τα κατοχυρωμένα ελληνικά Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε. είναι πραγματικά μεγάλη. Η χώρα μας αυτή τη στιγμή διαθέτει 74 Π.Ο.Π., 27 Π.Γ.Ε., ενώ υπάρχουν κι άλλα δύο για τα οποία έχει γίνει η σχετική αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής...

Συχνά ακούμε ή διαβάζουμε για προϊόντα Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε., όπως, όμως, αποδεικνύεται στην πράξη, μάλλον δε γνωρίζουμε και πολλά για τα προϊόντα αυτά. Στην ενότητα αυτή σας παρουσιάζουμε αναλυτικές πληροφορίες για τα ξεχωριστά αυτά...

 
 

Βέλτιστη προβολή σε firefox chrome                                                  Όροι χρήσης  - Credits                                                  © 2012 γυρη.gr